Kışın kayak falan güzel de şöyle kendimizi yormayacağımız biraz da kafa dinleyebileceğimiz bir yer olsa fena olmaz diyenlerdenseniz, Türkiye’de yaşadığınız için çok şanslısınız. Çünkü ülkemiz jeotermal kuşağın üzerinde yer alması sayesinde Avrupa’nın en iyi kaplıcalarına sahip. Türkiye’de kaplıca sayısı da oldukça fazla olunca biz de karar vermenizi kolaylaştırmak adına kendi deneyimlerimiz sonucunda sizin için Türkiye’nin Kaplıcaları listesini hazırladık.

1- Oylat Kaplıcaları – Bursa, İnegöl

Bizim favorimiz Oylat kaplıcaları, tam anlamıyla doğanın içinde bir yer ve sıcak su kaynaklarına sahip olduğu gibi doğal kaynak sularına da sahip. Geçmişi çok eskilere dayanan Oylat Kaplıcaları‘nın sahip olduğu termal sular, başta sinir hastalıkları olmak üzere pek çok eklem ve cilt hastalıklarına da iyi geliyor. Şifalı suyun yanında temiz havası ve doğayla iç içe olması sayesinde tamamen stresten uzak bir tatil geçirebilirsiniz. Oylat Mağarası ve Oylat şelalesi gibi gezilecek yerler var ancak dışarı çıkıp yapabileceğiniz başka bir uğraş olmayacağı için sıkılabileceğinizi de göz önünde bulundurarak kısa bir tatil planlamanızı tavsiye ederiz.

Oylat hakkında biraz daha detaylı bilgi arıyorsanız “Oylat Kaplıcaları” yazımızı inceleyebilirsiniz. Oylat’ta nerede kalınır, gezilecek yerler, nerede yemek yenir ve diğer tüm detayları yazımızda anlattık.

2- Yalova Termal Kaplıcaları

Lüks tesislere sahip olan Yalova termal kaplıcaları İstanbul’a olan yakınlığı sayesinde oldukça yoğun bir talep görüyor. 62 dereceye kadar çıkan termal sularıyla, Roma döneminden beri özellikle romatizma, sindirim sistemi ve karaciğer rahatsızlıkları olmak üzere pek çok hastalığa şifa oluyor.

3- Bursa Kaplıcaları

Bursa, merkezinde de termal suya sahip otellerin bulunduğu bir şehir. Özellikle Çekirge bölgesindeki otellerde termal su ve hamam var, ayrıca pek çok tarihi semt hamamı da bulunuyor. Sadece termal su bana yetmez gezilecek yerler ve yapılacak farklı şeyler de olsun derseniz en iyi tercih.

Biz Çelik Palas’ta konakladık; konaklama, gezilecek yerler, Bursa’da ne yenir ve diğer bilgiler için”Bursa Gezi Rehberi” yazımızı inceleyebilirsiniz.

4- Gönen Kaplıcaları – Balıkesir

Balıkesir’e yaklaşık olarak 2 saatlik mesafede bulunan Gönen Kaplıcaları‘nın sahip olduğu termal su dünyanın en mineralli suyu olarak tescil edilmiş. Gönen Kaplıcası’nın suyunda yıkanarak romatizma ve eklem ağrılarınıza şifa bulacağınız gibi, bu suyu içmek de sindirim sistemi rahatsızlıklarınıza iyi gelecektir. Buradaki suyun sıcaklığı 78 dereceyi bulduğu için havuzlarda bekletilerek soğutulmuş termal su kullanılmaktadır.

5- Sandıklı Kaplıcaları – Afyon

Afyon bölgesinde farklı kaplıcalar bulunmaktadır ve bunların arasında en ünlüsü Sandıklı Kaplıcaları‘dır. Sahip olduğu çamur banyoları dünyaca ünlüdür; yerli ve yabancı pek çok turist yoğun bir talep göstermektedir. Sandıklı Kaplıcalarında bulunan termal su yüksek kükürt oranına sahiptir ve kükürt akne tedavisinde oldukça etkilidir. Akne dışında böbrek, romatizma ve solunum yolu rahatsızlıklarına iyi gelmektedir.

6- Karahayıt Kaplıcaları – Denizli

Kırmızı suyu ile ünlü olan Karahayıt Kaplıcaları‘nın termal suyu kadar termal çamuru da şifalıdır. Kızıl bir Pamukkale gibi görünmesinin sebebi termal suyun demir oranı yüksek olan kayalardan çıkıyor olmasıdır. Aynı zamanda bölgenin toprağı da kızıl renkli olduğundan çamur havuzları enteresan bir görüntü oluşturmaktadır. Romatizma, damar sertliği, kalp ve cilt hastalıkları başta olmak üzere pek çok rahatsızlığa iyi gelmektedir.

Karahayit Kaplıcaları

7- Tuzla Kaplıcaları – İstanbul

İstanbul’da yaşayanlar için büyük bir nimet olan Tuzla Kaplıcaları, özellikle haftasonları yoğun bir ilgi görmektedir. Termal su geniş bir alanda çıktığı için tesis sayısı da fazladır. Bu da isteklerinize ve bütçenize göre bir tesis bulmanızı kolaylaştırmaktadır. Yüksek sodyum oranı sayesinde üst solunum yolu hastalıklarına iyi gelmektedir.

8- Kızılcahamam – Ankara

Doğal maden suları ile meşhur olan Kızılcahamam‘ın tarihi Selçuklular dönemine kadar dayanmaktadır. Kalp ve karaciğer hastalıklarına faydalı olduğu gibi içildiğinde de mideyi rahatlatma özelliği vardır.

9- Kuzuluk Kaplıcaları – Sakarya

İstanbul’a yakın olması sebebiyle tercih edebileceğiniz Kuzuluk Kaplıcaları, çok fazla aktivitenin olmadığı bir yer. Bölgede devremülk olarak hizmet veren bir yer ve dışarıda da apartlar var. Suyun kullanım hakkı yalnızca devremülk olan işletmede olduğu ve apartlarda kullanılan suyun termal su olmadığı şeklinde bir söylenti var. Doğruluğu konusunda kesin bir şey söyleyemiyoruz.

10- Diyadin Kaplıcaları – Ağrı

Türkiye’nin doğusunda bulunan az sayıda kaplıcadan bir tanesi olan Diyadin Kaplıcaları, Ağrı şehir merkezine 50 km mesafede bulunuyor. Yabancı turistlerin yoğun ilgi göstermesi sonucunda önemli bir turizm merkezi haline gelmiştir. Böbrek rahatsızlıkları, kadın hastalıkları ve romatizma gibi pek çok rahatsızlığa iyi gelmektedir.

 

 

2 Yorum

  1. Mustafa Şubat 4, 2019 at 11:59 pm - Reply

    Türkiye Kaplıca haritasına bakarsanız Kütahya’nın hemen her ilçesinde bir Kaplıca olduğunu görürsünüz. Ülkemizin en yoğunluklu Kaplıca bölgesidir. Bir kaplıca tutkunu ve gezgini olarak bu listeye Kütahya’dan en az bir (Ilıca-Yoncalı-Emet, Simav… birisi olabilir), Afyon’dan da Gazlıgöl öneririm.

    • Fatih Şubat 6, 2019 at 10:47 am - Reply

      Tavsiyeleriniz için teşekkür ederiz. Ülkemiz termal su yönünden o kadar zengin ki bir yeri yazsak diğeri eksik kalıyor. Gazlıgöl, termal su anlamında gayet iyi ancak maalesef burada bulunan işletmeleri beğenmedik. Bu nedenle listemizde yer vermedik.