Doğası sayesinde genellikle Yeşil Bursa olarak bilinen ve tarihe tanıklık eden bir şehir. Öyle ki Osmanlı İmparatorluğu’nun temelleri burada atılmıştır, dolayısıyla Bursa gezilecek yerler anlamında da çok zengin bir şehir. Elbette bu kadarla da kalmıyor; Bursa kış turizminin en ünlü noktalarından Uludağ’a sahip, şifalı sularıyla turistlerin uğrak noktası haline gelen ve lezzetleriyle sizi mest edecek, özellikleri say say bitmeyecek güzel illerimizden bir tanesi.

İster kışın ister yazın ister ilkbaharda ister sonbaharda gidin; Bursa’da mutlaka yapacak bir şey bulabilirsiniz. Bu kadar önemli ve güzel özelliklere sahip Bursa için biz de bir Bursa gezi rehberi hazırladık ve sizlerle paylaşmak istedik. Bu programda gezi rotamızı paylaşıp en önemli sorularınızdan biri olabilecek “Bursa’da İskender Nerede Yenir?”e cevap veriyoruz.

Bursa’da Gezilecek Yerler

Bursa, tarihi yerlere sahip olmakla birlikte kayak tatillerinin vazgeçilmezi olan Uludağ gibi bir değere de sahip. Böylelikle farklı çeşitlilikte bir sürü yer görmeniz mümkün hale geliyor. Aşağıda bizim Bursa gezi rotamızı bulabilirsiniz:

Yalova Sepetçioğlu

Bursa’ya gelirken Eskihisar – Topçular üzerinden feribotla geçmeyi tercih ettik ve Yalova – Bursa yolu üzerindeki Sepetçioğlunda kahvaltı yapmak için durduk. Sepetçioğlu hem fiyat hem de lezzet açısından tam yol üstü kahvaltısına uygun, temiz bir yer. Neredeyse 2 kişinin doyabileceği kahvaltı tabağı ve sınırsız çay 27.5 TL.

Ulu Camii

Bursa’nın merkezinde bulunan ve Yıldırım Bayezid tarafından yapılmış olan bu cami Bursa’nın adeta sembollerinden biri haline gelmiştir. Dolayısıyla Bursa gezilecek yerler arasında kesinlikle görmeniz gerekir diyebileceğimiz yerlerin başında geliyor. Kıyafetiniz uygun olduğu sürece içeriye girip dolaşabiliyorsunuz.

Bursa Ulu Camii
Kapalı Çarşı

Bursa, aynı zamanda ipek şallarıyla ve ürünleriyle meşhur. Kapalı çarşı’da Koza Han’da kısacası her yer de ipek ürünleri görmeniz mümkün. Hazır gelmişken ben Bursa İpek’ten kendime bir fular almıştım. :) Kapalı Çarşı’sında aynı zamanda çeyiz ile ilgili aklınıza gelebilecek herşey mevcut. Bu sokakların birini de sadece lokantalara ayırmışlar. Kapalı Çarşısı oldukça büyük ve kalabalık.

Koza Han

Ulu Camii, Kapalı Çarşı, Zafer Plaza ve Koza Han neredeyse hepsi yanyana olmakla birlikte Bursa’nın tam merkezindeler. Koza Han’ın yapımı 1491’de başlanmasına rağmen ancak 1948’de tamamlanabilmiş. Koza Han’a gelmişken ipek şallara, fularlara göz atabilir ve kahvenizi içebilirsiniz. Burası hem gezmelik hem de biraz oturup dinlenmelik çok huzurlu bir yer.

Bursa Koza Han
Tophane

Osmangazi ve Orhangazi türbelerinin yer aldığı yerdir. Burada tarihi saat kulesi de bulunmaktadır.

Yeşil Türbe ve Camii

İznik çiniciliğinin güzelliğini yansıtmakla birlikte Çelebi Sultan Mehmed’in ailesinin mezarlarını barındırıyor. Çelebi Mehmed tarafından yaptırılan bu camii kesinlikle gezilecek yerler listeniz içinde Ulu Camii ile birlikte olmalı.

Irgandı Köprüsü

Bursa’nın Yıldırım ve Osmangazi ilçelerini birbirinden ayıran Gökdere üzerine kurulmuş olan bu köprünün içerisinde el sanatları atölyeleri ve dükkanları bulunmaktadır. 1442 yılından beri Bursa’nın güzellikleri arasında yer almakta, dışarıdan baktığınızda size de çok şirin ve sevimli gelecek.

Bursa Irgandı Köprüsü
Arap Şükrü Sokağı

Bursa’nın Altıparmak caddesi üzerinde bulunan meyhaneler sokağı gibi düşünebilirsiniz. Burada rakı balık yapıp canlı müzik eşliğinde güzel vakit geçirebilirsiniz.

Bursa Teleferik

Bursa’dan teleferikle Uludağ’a kadar çıkabilirsiniz ancak kayak yapmayacaksanız Sarıalan’da inmeniz sizin için yeterli olacaktır. Bursa teleferik ücreti gidiş dönüş 38 TL. Tek yön almak isterseniz 30 TL ödemeniz gerekiyor. Bursa teleferik ile Sarıalan’a çıkış 15 dk sürüyor.

Bursa Teleferik

Bursa Cumalıkızık Köyü

Bursa merkezden yarım saatte – trafik yokken – ulaşabileceğiniz Unesco Dünya Kültür Mirası listesine girmiş güzel yer. Buraya gelirken acele etmenizi öneririz. Çok fazla gelen oluyor ve yeterli otopark alanı da bulunmadığı için hem trafik hem de yer bulmada zorluk yaşayabilirsiniz. Bursa Cumalıkızık‘da köy meydanında halkının sattığı doğal ürünlerden alabilir, meşhur gözlemesinden yiyebilir ve sokaklarında dolaşıp güzel fotoğraflar çekebilirsiniz. Mimari dokusu eminiz hoşunuza gidecektir. Çok fazla kahvaltı edebileceğiniz yer de bulunuyor. Gözlemenin fiyatı – kocaman bir gözleme – 7.5 TL idi.

Bursa Cumalıkızık Unesco Dünya Kültür Mirası
Trilye

Bursa’nın Mudanya ilçesine bağlı ve zeytinyağıyla meşhur. Aynı zamanda burası eski bir Rum kasabası, şirinliğini seveceğinizi düşünüyoruz. Trilye’ye gidiş – dönüş toplamda 60 km., yarım gün ayırmanızda fayda olacaktır. Eski Rum evleriyle birlikte kiliseler, çeşmeler ve camiler, koca çınar ağaçları göreceksiniz. Bütün bu tarihi ve doğal güzellikler maalesef biraz yıkılmaya yüz tutmuş ve apartmanların arasında kalmış.

Gölyazı

Bursa Merkezi’ne 40 km. uzaklıktaki bu köy dizilerde yer almasıyla çok popüler hale geldi. Ağlayan Çınar, Aziz Panteleimon Kilisesi, Apollon Tapınağı ve Zambak Tepe’yi bulabilirsiniz. Aynı zamanda Uluabat Gölü’nde tekne turuna da çıkabilirsiniz. Yarım günde hızlı bir tur atabilirsiniz ama gelmişken 1 gün kalırsanız rahat rahat her yeri gezebilirsiniz.

Bursa Yeme-İçme Notları: Bursa’da Ne Yenir?

Palabıyık Cemal Restaurant

Bursa’nın ünlü restaurantlarından biri olan Palabıyık Cemal’de kendin pişir kendin ye şeklinde yemek yiyebilirsiniz. Yiyeceklerinizi de buradan alıyorsunuz. İsterseniz içeride büyük ocakbaşında isterseniz de dışarıda mangal başında etlerinizi pişirebilirsiniz. Palabıyık Cemal vefat etmiş, ailesi şimdi ondan kalan bu restaurantı ayakta tutuyor.

Pideli Köfte

Bursa her ne kadar iskenderiyle ünlü olsa da pideli köftesi de iskenderi kadar güzel. Küçüksaray Pideli Köfte’de yemiştik ve memnun kalmıştık. Bir porsiyonu 18 TL idi. Üstüne de sütlü kadayıf yemeyi unutmayın. :) Alternatif olarak; Kayhan Çarşısı içinde de pideli köfte yiyebilirsiniz. Üstüne de bu sefer kadayıf var. :)

Bursa İskender

Buralara kadar gelmişken olmazsa olmaz olan elbette iskender yemektir. Ancak iskenderi de doğru yerde yemek önemli. Biz Bursa Tayyare Kültür Merkezi yanında olan Kebapçı İskender‘de yedik. Burası öğlen 12’de servise başlıyor ve 17.00 gibi en geç bitmiş oluyor. Önünde her daim kuyruk görmeniz mümkün. Carrefour AVM’de de şubesi bulunuyormuş. Buraya akşam yemeği için değil, öğlen yemeği için gelmenizi öneririz. Akşama iskender kalmıyor çünkü. :) Yanında da mutlaka kendi yaptıkları şıralarından için. 1 porsiyon fiyatı 36.5 TL idi. (2018) Buranın en güzel noktalarından biri de dükkanın tarihi dokusu bozulmamış. Mavi Dükkan olarak da biliniyor ve renove edilirken buna dikkat edildiği çok belli. Bir masa boşalmadan içeri girmenizin hiçbir şekilde yolu yok. Bu güzel iskender için beklemeyi göze almanız lazım. :) Ama değer, bize güvenin.

Bursa Kebapçı İskender
Kestane şekeri

Bursa denildiğinde akla gelen bir diğer tat ise kestane şekeri. Artık her yerden alabiliyor olsak da gelmişken Kafkas kestane şekerlerinden almadan yapamadık. :) Genelde isim yaptıktan sonra kalite biraz düşer ancak Kafkas için bu geçerli değil, bir kere kesinlikle taze oluyor. Eğer ürünler o gün satılmazsa ertesi güne bırakılmıyor, bu bile kaliteyi önemli ölçüde arttırıyor.

Bursa Otelleri & Bursa’da Nerede Kalınır?

Bursa’da hiç trafiğe takılmamak ve otopark aramamak için biz Çekirge bölgesini tercih ettik, zaten Bursa Otelleri ağırlıklı olarak bu bölgede bulunuyor. Çekirge bölgesinden Ulu Camii tarafına gidiş taksi ile 15-20 TL arasında tutuyor. Biz Bursa dışı rotalar haricinde hep taksi kullandık ve hiç zorluk yaşamadık. Size de öneririz. Zaten gezilecek yerlerin büyük bir kısmı Ulu Camii etrafında toplandığı için Çekirge bölgesi sizin için kritik olacaktır. İndirimli konaklama seçenekleri için tıklayın.

Bursa’nın Kaplıcaları, Hamamları ve Şifalı Suları

Bursa, hamamlar, kaplıcalar ve şifalı sular bakımından Türkiye’nin en zengin ilidir. Bu nedenle  sadece termal suları için gelen bir ziyaretçi kitlesine de sahip. Bursa’nın kaplıca suları Bademli ve Çekirge bölgelerinden çıkmakla birlikte termal otellere baktığınızda hepsinin bu bölgede toplandığını göreceksiniz. Bursa’da asırlardır bulunan bu hamamların bu zamana kadar sayısız kraliçe ve imparatorları iyileştirdiğine inanılır. Suyun yüksek olan enerjisi kehribara benzetilmektedir.

Tabi sadece otel içerisinde değil otel dışında yer alan hamamlara da gidebilirsiniz. Bugünlere kadar gelebilen ve taa Sultan 1. Murad döneminden kalan Eski Kaplıca şimdiki bilinen adıyla Armutlu hamamı en bilinenler arasında yer almaktadır. Hamam fiyatları 10 TL’den 30 TL’ye kadar değişiklik gösteriyor.

Ancak Bursa’ya kadar gelmişken hali hazırda içerisinde hamamı da olan termal bir otelde kalarak sadece hamam için dışarıya çıkmamış olup “Aman hamamdan çıktım, dışarı çıkınca üşütmeyeyim.” derdi olmadan rahat bir şekilde keyif almanızı ve dinlenmenizi sağlayacaktır.

Biz hem merkezde olsun hem termal sularından faydalanalım dedik ve BB Çelik Palace Termal’i tercih ettik. Geceliğine kişi başı 200 TL verdik ve otel içerisinde sadece kahvaltı bu fiyata dahildi. Zaten Bursa’ya gelmişken kahvaltı haricinde ya iskender ya pideli köfte yiyorsunuz, otele bağlı kalmamak en güzeli.

Çelik Palace Termal oteli BlueBay grubu tarafından işletiliyor. Çalışanları güler yüzlü ve yardımsever, kahvaltıları yeterli ve lezzetli olmakla birlikte tarihi bir kubbeye sahip termal havuzu da içinde barındırıyor. Sadece bu havuz bile oteli tercih etmek için yeterli olacaktır. Kubbenin içi 30 derecenin üstünde, hemen çıkışında dinlenme odaları var. Aynı zamanda termal havuzun etrafında kurnalar da var. Termal havuz ile hamam içiçe gibi düşünebilirsiniz. Suyu biraz kırmızıya çalacak ya da içerisinde kırmızı parçalar göreceksiniz, korkmayın. Suyun demir oranı oldukça yüksek olduğu için bu şekilde. Sadece kadınların girebildiği ayrı bir hamam-termal havuz alanı da var. Ancak bazen burayı özel etkinlikler nedeniyle kapatıyorlar ve müşterilerini mağdur edebiliyorlar. Biz bununla karşılaştık maalesef. :( Ama buranın tarihi bir önemi de var..

Çelik Palas Termal Su

Atatürk, Bursa’nın şifalı sularını keşfediyor ve buraya herkesin faydalanabileceği bir yer yapılması için emir veriyor. Yanında da kendinin kaldığı köşkü şu anki adıyla Atatürk Palace’ı da bu tesis için bağışlıyor. Otele geldiğinizde Termal Kubbe’nin inşaatı ile ilgili fotoğraflara bakarken Atatürk’ün de orada olduğunu göreceksiniz.

Atatürk Çelik Palas

Bunun haricinde seçebileceğiniz çok sayıda Bursa otelleri mevcut: Sheraton, Hilton ve Ramada otellerini de tercih edebilirsiniz.

Bursa’ya Nasıl Gidilir?

Bursa’ya İstanbul’dan kendi arabanızla 3 saatte, otobüsle ise 4 saatte varabilirsiniz. Konum olarak da çevre illerden rahatlıkla ulaşabileceğiniz bir uzaklıkta. Bu nedenle Bursa’ya giderken yol sizi yormayacaktır.

Bursa’dan Ne Alınır?

Hediyelik olarak Bursa’dan ne alınır diye soracak olursanız; biz genellikle kestane şekerini tercih ediyoruz. Kadın, erkek, yaşlı ya da genç herkese uyan bir hediye oluyor. Bu arada eğer sevdiklerinize alıyorsanız Kafkas’ın kestane şekerini alın, eğer ki zorunluluktansa çok daha ucuz markalar bulabilirsiniz. Bunun dışında özel birisi için hediyelik bakıyorsanız Koza Han’dan ipek şal ya da fular alabilirsiniz. İskender getiremeyeceğinize göre bursadan alınabilecekler bu kadar. :)

Yeşil Bursa ile ilgili tüm fotoğraflarımızı aşağıda bulabilirsiniz.

Bursa Uludağ Sarıalan

Uludağ Sarıalan

Bursa Yeşil Türbe

Bursa Yeşil Türbe

Bursa Cumalıkızık Köyü Evleri

Cumalıkızık Köyü Evleri

Bursa Cumalıkızık Köyü

Cumalıkızık Köyü

Bursa Cumalıkızık Köyü Unesco

Cumalıkızık Köyü

Bursa Cumalıkızık Köyü Sokakları

Cumalıkızık Köyü Sokakları

Bursa Cumalıkızık Köyü Pazarı

Cumalıkızık Köyü Pazarı

Bursa Cumalıkızık Köyü Meydanı

Cumalıkızık Köyü Meydanı

Bursa Cumalıkızık Evleri

Cumalıkızık Evleri

Bursa Kınalı Kar Konağı

Kınalı Kar Konağı

Bursa Osmangazi Koza Han

Osmangazi Koza Han

Çelik Palas Hamam

Çelik Palas Hamam

Çelik Palas Hamam

Çelik Palas Termal