Yolunuz bu yazıya düştüğüne göre ya Çeşme tarafına gelmişken Karaburun’a da uğrayalım dediniz ya da son yıllarda adını çok duydunuz ve şöyle bir tatil planı yapalım da nasıl bir yermiş bu Karaburun gidip görelim diye düşündünüz. İlk seçenekse ve günübirlik uğrayacaksanız hiç boşuna heveslenmeyin, İzmirliler bile gelmeye üşeniyor, o kadar söyleyelim. Şimdi heveslenmeyin dedik diye de yazıyı kapatıp gitmeyin, o kadar yazdık sonuçta 😀 hem neden günübirlik gelinmeyeceğinden de bahsettik.

İzmir Karaburun‘da tatil planı yapmak isteyenler için de şunu söyleyebiliriz ki burası size sakinlik, biraz daha sakinlik ve çok daha fazla sakinlik sunuyor. Tabii serin denizi ve muhteşem koylarını da unutmamak lazım. Güzel bir tatil planı yapabilmeniz için; Karaburun’da gezilecek yerlerden konaklama seçeneklerine, restoranlardan Karaburun kamp alanlarına ve en önemlisi de Mordoğan‘dan başlayıp Badembükü‘ne kadar bulabileceğiniz en güzel Karaburun koylarını ve plajlarını, detaylı olarak anlattık.

 

Karaburun’da Gezilecek Yerler

Çevresinde bulunan köyleri de düşündüğünüzde Karaburun’da gezilecek yerler en az 2-3 gününüzü alacaktır. Bir gün, Sarpıncık Feneri’ne doğru gidip hem Yeniliman ve Sazak Köyü’nü görebilirsiniz hem de Hamzabükü, Kumbükü ve Badembükü’nde denize girebilirsiniz. Yani bu taraf en az 1 gününüzü alacak. Kalan yerleri de zorlarsanız 1 günde gezebilirsiniz ama aynı güne sıkıştırınca ne gezdiğiniz yerlerden bir şey anlarsınız ne de doğru düzgün denize girebilirsiniz. Bu yüzden bir gün Karaburun merkezi ve yakın çevresindeki Amberseki köyü ve Dolungaz koyunu dolaşıp, bir gün de Mordoğan tarafına gidebilirsiniz.

Karaburun Gezilecek Yerler

Karaburun Sahili

Karaburun’da gündüz denizde, plajda ve koylarda vaktin nasıl geçtiğini anlamıyorsunuz ama akşamları yapılacak çok fazla bir şey yok. Yine de Karaburun Sahili yeterli geliyor; denizden dönünce oturup bir şeyler içebileceğiniz yerler ve akşam yemeği için gayet güzel restoranlar var.

Yemekten sonra da Karaburun sahilinde biraz yürüyüş yapıp, gece pazarında dolaşarak akşamınızı noktalayabilirsiniz.

Karaburun Sahili

Mordoğan

Karaburun’da gezilecek yerlerin başında gelen Mordoğan, ismini muhteşem gündoğumundan alıyor. Biz burayı ilk olarak sahilden ibaret zannetmiştik ama gidince Mordoğan’da gezilecek daha fazla yer olduğunu gördük. Elbette tatil için gelenlerin yoğun olduğu bölge; iskele, restoran, kafe ve otellerin bulunduğu yer olan Mordoğan sahili.

Mordoğan Sahil

Şu an yerleşimin devam ettiği eski Mordoğan köyü, sahilden 2-3 km içeride kalıyor. Ayşe Kadın Camii, Müesser Aktaş Etnografya Müzesi ve Tarih Evi, Zeki Müren Dilek Çeşmesi ve Mordoğan sahilini yukarıdan görebileceğiniz Çatalkaya, Mordoğan köyünde gezilecek yerlerin başında geliyor. Hepsini gezecek vaktiniz olmasa bile en azından gelip eski rum evleri arasındaki tarihi sokaklarında yürüyün deriz.

Ayşe Kadın Camii, 14 yy.’dan kalma küçük bir cami. İsmi ile ilgili çeşitli rivayetler olsa da önündeki panoda Ayşe Kadın adındaki birisi tarafından yaptırıldığı ve adının buradan geldiği yazıyor. Müesser Aktaş Etnografya Müzesi ve Tarih Evi ise caminin hemen yanında bulunuyor. Köyde yaşayan Müesser Hanım okuduğu ilkokulu yeniledikten sonra burada yaşayan insanların eşyalarını sergileyerek bu müzeyi turizme kazandırmış.

Mordoğan

Sazak Köyü

Burası bir Rum köyüymüş ve mübadele ile halkı Sakız Adası’na yerleştikten sonra terkedilmiş. Şu anda Sazak köyü yerine Sazak Harabeleri demek çok daha doğru. Çünkü evler hiç bir şekilde korunmamış, hatta talan edilmiş.

Bu tür tarihi yerlere çok fazla ilginiz yoksa Karaburun merkezinden buraya kadar gelmeye değmeyebilir, belki Badembükü’ne gelirseniz o kadar yolu gelmişken uğrayabilirsiniz. Yani öyle Adatepe ya da Cumalıkızık köyü gibi yaşayan bir köy beklemeyin. Ancak benim gibi eski bir taşta bile geçmişin izlerini görmeye çalışacak kadar tarihi yerlerle ilgiliyseniz kesinlikle gidin. Gözünüze kestirdiğiniz bir yerden evlerin arasına girin, yaklaşık 100’e yakın ev var. Yalnız ayağınıza güzel bir ayakkabı giyin, çünkü yürüyeceğiniz yerlerde biraz dikenli ot var. Dediğimiz gibi evler harabe halde ama görmesini bilene çok şey var. Bizim ilk dikkatimizi çeken evlerin çok yakın olmasıydı, sonradan araştırdık ve öğrendiğimize göre sivri sinekten korunmak içinmiş. Ayrıca neredeyse tüm evlerin arkasında yağmur suyunu biriktirmek için yapılan sarnıçlar var, zaten oldukça kurak bir yer olduğu belli oluyor. Küçük ve kiliseye benzeyen bir yapı var, bulunduğu yer aynı zamanda köyün merkezi gibi duruyor, tabii biz de benzetmiş olabiliriz.

Sazak Köyü

Bu arada Köyün konumu gerçekten güzel ve Sakız Adası‘nı da görebileceğiniz muhteşem bir deniz manzarası var. Biz erken gittik ama çok güzel bir gün batımı olacağına eminiz.

Yolun küçük bir kısmı stabilize olsa da genel olarak fena değil, en azından evlerin olduğu yere kadar arabayla gidebiliyorsunuz. Telefon neredeyse hiç çekmiyor ve Sazak Köyü için de herhangi bir tabela yok. Etrafta çok fazla rüzgar türbini var ve bir ara yanlışlıkla santralin içine mi girdik diye düşündük, neyse ki çok sürmeden Sazak Köyü’nü gördük. Bu yüzden yola çıkmadan haritada tam yerini anlamanızda fayda var.

Sarpıncık Feneri

Nereye gidersek gidelim bir yerde deniz feneri varsa oraya gitmeden dönmüyoruz. Tam olarak açıklayamasak da deniz fenerlerinin yalnızlığı ve yaşanmışlıkları bizi kendisine çekiyor. Dolayısıyla Karaburun’da gezilecek yerler arasında bizim en çok dikkatimizi çeken yer de Sarpıncık Feneri oldu.

Sarpıncık Deniz Feneri, 1938 yılından beri hizmet veren ve yarımadanın ucunda bulunan bir deniz feneri. Yıllardır İzmir körfezine giren gemilere yol gösteriyor. Yolu biraz bozuk olduğu için çok kalabalık olmuyor, fenerin yalnızlığını ve sessizliğini hissediyorsunuz.

Yolu kötü olsa da manzara muhteşem ve özellikle gün batımı tahmin edebileceğinizden çok daha güzel. Akşam üstü sandalyenizi ve çayınızı da yanınıza alıp gitmelik bir yer. Ancak şoförlüğünüze çok güvenmiyorsanız, güneş tam batmadan yola koyulun. Çünkü o yolu karanlıkta dönmek istemeyebilirsiniz.

Sarpıncık Feneri

Yeniliman

Küçük ve sakin bir balıkçı köyü olan Yeniliman, gezmelik olmasa da en azından uğrayıp balık yemeye değecek bir yer. Karnınız aç değilse bile en azından gelip bir çay içebilirsiniz ama daha fazlasını beklemeyin. Öyle denize girmek için gidilecek bir yer değil, elbette giren girer ama Karaburun’da o kadar güzel koy varken ne gerek var. 🤷🏻‍♂️

Saip Köyü

Aslına bakarsanız Saip köyünde öyle çok gezilecek bir yer yok. Yani özellikle gidilecek bir köy değil ama Karaburun’la Mordoğan arasında anayoldan yaklaşık 1 km kadar içeride kalıyor. Bu yolu sık sık kullanacağınızı düşünürsek Saip Köyü’ne uğrayıp Nihalce Saip Kır Kahvesi‘nde kahve içmemek için bir sebep yok. Zaten köye girince eski taş evleri ve Saip Camii‘ni de görürsünüz, bunun dışında da gezilecek başka bir yeri yok.

Ambarseki Köyü

Burasının da Saip köyünden farkı yok, gezmelik değil uğramalık bir köy. Melisa Köy Kahvaltı Evi‘nin kahvaltısı meşhur, ayrıca harika bir Karaburun manzarası var. Açıkçası Amberseki Köyü’nde başka da bir şey yok.

Karaburun Koyları ve Plajları

Karaburun’da denize girilecek yerlerin sayısı oldukça fazla yani tek beklentiniz denizde yüzmekse Karaburun plajları size yetecektir. Ancak beach falan bekliyorsanız burada aradığınızı bulamazsınız.

Genellikle plajlar ve denize giriş kısımları taşlık, biraz açılınca denizin dibi kum ama çok hızlı derinleşiyor, su ise biraz serin üşümüyorsunuz ama kendinize getiriyor. 🥶 İncirlikoy, Bodrum plajı, Mimoza koyu ve İğdeleraltı plajı gibi merkezdeki plajlar, tahmin edebileceğiniz gibi biraz kalabalık oluyor. Mordoğan’daki Ayı Balığı Koyu ve Manal Koyu da kalabalık plajlar arasında, hatta Karaburun merkezindeki plajlara göre daha kalabalık olduğunu söyleyebiliriz.

Karaburun Plajları

Karaburun’da denize girilecek en güzel yer neresidir diye soracak olursanız, merkezden biraz uzaklaşıp Karaburun koylarına gitmeniz gerekiyor. Hamzabükü, Boyabağı koyu, Kumbükü, Dolungaz koyu, Badembükü ve Gönsüz koyu, hepsi birbirinden güzel koylar.

Yalnız Karaburun plajları ve koyları ile ilgili şöyle bir durum var; buradan memnun ayrılmanız gittiğiniz zamana ve beklentilerinize göre değişebiliyor. Örneğin biz Hamzabükü’nü çok beğendik ama ben şezlong kiralayıp rahat etmek isterim ya da en azından karnımı doyuracak bir yer olsun derseniz burası size göre olmaz. Bir de bazı koylarda çok rüzgar ya da bazı plajlarda ise aşırı bir deniz anası istilası olabiliyor. Bu yüzden kendinize uygun yerleri seçebilmeniz için Karaburun’da denize girilecek yerleri en ince ayrıntısına kadar anlattığımız Karaburun Koyları & Plajları yazımıza göz atmak isterseniz tıklayın.

Karaburun Koyları

Karaburun Restoranları

Karaburun sahili boyunca neredeyse her dükkan, balık restoranı olmuş. Bazıları biraz daha iyi hizmet verse de Karaburun restoranlarının çoğu birbirine benziyor ve çok güzel balık yiyebileceğiniz yerler var. Yalnız çoğunda menü yok ve sürpriz bir hesapla karşılaşıyorsunuz. Bazı restoranlar dükkanların önüne fiyat tahtası koymuş ama her ürünün fiyatı yazmıyor. Bu yüzden pek çok kişi gelen hesaptan şikayetçi ama biz sıkıntı yaşamadık. Mesela kefal yiyecektik ve sipariş verirken kaç kilo geleceğinden kilosunun ne kadar olduğuna kadar sorduk, hatta pazarlık bile yaptık. 😀

Akşam yemeği için ilk önereceğimiz yer Denizkızı restoran, kefal ve kalamar gerçekten güzeldi. Balık için o kadar pazarlık yapmamıza rağmen tatlı bile ikram ettiler. 😋 Altıntabak İsmet Usta ve Kopanisti Balık Restaurant da oldukça iyi ama kalabalık olduğu zaman servis gerçekten çok yavaş. Bu arada restoran tercihi değişebilir tabii ama kesinlik Karaburun’da kefal yemeden dönmeyin deriz.

Karaburun Denizkızı Restoran

Biz Karaburun’a akşam çok geç gittik ve günümüz yolda geçtiği için iyi bir yemek yiyememiştik, anlayacağınız aç aç uyuduk. Sabah da açlıktan uyanıp erkenden kahvaltı için bir yer aramaya çıktık. 😀 Restoranların çoğu kapalıydı, Zeze Bar diye bir yer gördük kahvaltı var mı dedik, var deyince direkt oturduk. Normalde belki tercih etmezdik ama pişman da olmadık, tam istediğimiz gibi abartılı şeyler yerine yiyeceğimiz şeyler vardı ve fiyatı da uygundu. Kısacası Karaburun’da kahvaltı edilecek en güzel yer diyemesek de, fiyat performans açısından Zeze Bar önerebileceğimiz bir yer.

Karaburun Kahvaltı

Karaburun’da Konaklama

Karaburun çok gelişmiş bir tatil bölgesi değil, bu nedenle konaklama seçenekleri de oldukça kısıtlı. Bir kere lüks otel beklemeyin, Karaburun otellerinin büyük çoğunluğu pansiyondan hallice oteller. Bize sorarsanız Karaburun’da konaklama için iki seçenek var; birincisi kamp yapmak, ikincisi ise Airbnb’den ev kiralamak. Kısacası kamp tecrübeniz yoksa evlere bakın, gerçekten otel rahatlığında konaklayabileceğiniz evler var.

Karaburun Kamp Alanları

Bir yere ilk defa gidiyorsak genelde ücretli kamp alanlarını tercih etmeye çalışıyoruz. Çünkü bazı bölgeler kamp konusunda çok katı oluyor, çok güzel bir koya tam yerleşiyorsunuz jandarma geliyor ve kamp yasak, çadırınızı kaldırın yoksa ceza yazarız diyor. Ancak Karaburun’daki ücretli kamp alanlarını araştırdığımızda da açıkçası tam olarak aradığımız gibi bir yer bulamadık. Denize düşen yılana sarılır misali Şirinbaba Camping tercih edilebilir, bir de Maki Boyabağı var, yeni bir yer ama işletmecisi çok ilgili.

Sorun olup olmayacağını bilmediğimiz için koylarda kamp yapmayı göze alamadık. Ancak güzel bir haberimiz var; boşuna endişelenmişiz. Gittiğimizde Karaburun kamp yerlerini gezdik; Hamzabükü, Kumbükü ve Badembükü gibi sorunsuz şekilde ücretsiz kamp yapılabilecek çok güzel koylar olduğunu gördük.

Karaburun Kamp Alanları

Karaburun’da kamp alanları dışında çok güzel Glamping alanları da var. İşletmenin karavanlarında konaklayabileceğiniz Pingala Glamping oldukça güzel bir yer. Bir de Mordoğan’da Capo Glamping var, burada da işletmenin, kendisine ait bahçesi bile olan çadırlarında konaklayabiliyorsunuz.

Yukarıda bahsettiğimiz kamp alanlarını ve çok daha fazlasını Karaburun kamp alanları yazımızda anlattık, incelemek için tıklayın.

Karaburun’a Nasıl Gidilir?

Ulaşım ile ilgili detaylara geçmeden önce Karaburun nerede sorusuna cevap vermekte fayda var. Karaburun, İzmir’e bağlı ve merkeze 106 km mesafede bir ilçe. Aynı zamanda bulunduğu yarımada da Karaburun yarımadası olarak anılıyor.

Yolu bulmak kolay ama ulaşmak o kadar kolay değil 😀 İzmir – Çeşme otobanında Urla çıkışından yaklaşık 10 km sonra Karaburun çıkışı gelecek. Buradan çıktıktan sonra yol sizi Karaburun’a götürecek ama hemen yol bitti sanmayın, buradan sonra 50-55 km’lik bir yol sizi bekliyor. Bu yol eskiden çok daha kötüymüş şu an fena değil ama yine de karanlığa kalmamanızda fayda var.

Gezilerimizden anlık paylaşımlar için bizi takip etmeyi unutmayın!