Kayak yapmayı öğrendiğim yer olması sebebiyle Kartepe‘nin yeri her zaman bende ayrıdır. Ayrıca gerek kar kalitesi gerekse de sezonun uzunluğu da alternatiflerine göre çok daha iyi diyebilirim. Ancak biz yıllardır kayak yapmaya gitmiyoruz, bunun için bir çok nedenimiz var. ☹ Kartepe’de son kayağımızı 2017 yılında yaptık ve o günden beri kimseye önermiyorduk, ta ki 2022 yılında gezmeye gidene kadar. Bu sürede otel ve kayak merkezi aynı kalsa da çevresinde bazı şeyler değişmiş, aşağıda detaylarını paylaştım ama kısaca yeni başlayanlar için önerebileceğim bir yer olmuş diyebilirim.
Bana sorarsanız Kartepe kayak merkezi için İstanbul’a yakın olmak büyük bir şans ama aynı zamanda çok büyük de bir şanssızlık. Neden derseniz İstanbul’a olan yakınlığı sayesinde çok hızlı bir gelişim gösterdi ancak hızlı olması sebebiyle doğru bir gelişim gösteremedi ve sahip olduğu potansiyel tam anlamıyla kullanılamadı. Tam net tarih hatırlamasam da 2009 ya da 2010 yılında bu pistlerde ilk kayağımı yaptım. Pist sayısı ve uzunlukları fazla değildi ancak henüz çok yeni olduğu için pistler sakin oluyordu ve herhangi bir yoğunluk yaşanmıyordu.
Yıllar geçtikçe Kartepe kayak merkezi adını duyurmaya başladı ve İstanbul’a yakın olmasının da etkisiyle yoğunluk günden güne arttı. Kayak merkezlerinin duyulması, insanların buraya gelmesi ve bu sporu tanıması elbette güzel birşey ancak yoğunluğu karşılayacak hiç bir yatırım yapılmadı. Ayrıca buraya gelenlerin de kayak sporunu tanımak gibi bir amaçları olmadığı için kayak yapmak neredeyse imkansız bir hal aldı. Yayalar için ayrı telesiyej yapılacağı söylentileri yıllarca dolaştı ancak biz bu telesiyejin yapılmasını ve yoğunluğun azalmasını beklerken arap turistler de burayı keşfettiler. Onların yoğunluğu da eklenince burası bizim gözümüzde kayak merkezi olmaktan çıktı. İşletmenin tavrına bakacak olursak artık kayakçıları değil de gezmeye gelenleri hedefliyormuş gibi gözüküyor. Tabii sadece kalabalık artmıyor, dolaylı olarak Kartepe kayak merkezi fiyatları da artıyor. Bizi Kartepe’den uzaklaştıran sebeplerden bir tanesi de yüksek fiyatlar.
Kartepe Kayak Merkezi Pistleri
Kayak yapmaya geleceklerin aklındaki ilk soru Kartepe pistleri nasıl sorusu oluyor. Cevap veriyorum; pist falan kalmamış her yerde kar motorları ve yürüyen insanlar var. Neyse ben yine de pistleri ve tesisleri anlatayım siz kendiniz karar verin.
Kartepe’de 5 farklı bölge var; Geyik Alanı Tepesi, Karlıktepe, Kartepe, Kadıkonağı ve bir de Otel yani otoparkın da olduğu bölge. Otelin orada acemi pisti dedikleri düz bir alan var ama eğim çok az olduğundan kayak öğrenmek için uygun bir alan değil. Diğer pistlere ulaşmak için kayarak Kadıkonağı’na inmeniz gerekiyor. Pist çok uzun değil, otele çıkmak için hem telesiyej hem de teleski var. Aman dikkat bu pistlerde yürüyen insan sayısı inanılmaz fazla olur.
Yeni öğrenenler için en uygun yer Geyik Alanı Tepesi diyebilirim ama buradaki kafe büyük olduğu için yine yaya kalabalığı olur. En azından pistlerde yürüyen insan çok değil, sadece telesiyej sırasının fazla olmasına sebep oluyorlar. Burada 2,3 ve 4 olmak üzere 3 farklı pist var ve hepsi kolay pistler. En uzunu ise 4 numaralı pist.
Bizim en sevdiğimiz bölge ise Kartepe, en yüksek tepe olması sebebiyle Zirve olarak da geçer; hem kolay hem orta hem de zor pistleri var. 10 numara kolaydır ama yer yer eğim çok artar. 12 ve 15 orta zorluktaki pistler, 12 numara gayet keyifli. 17 ve 16 da zor pistlerdir, benim tercihim 17 numaralı pist.
Karlıktepe pistleri çok kısa olduğu için ben sevmiyorum, 7 ve 8 numaralı olmak üzere orta zorlukta iki farklı pisti var. Yani orta zorlukta diyorlar ama bence kolay pistler onu da söyleyeyim.
Şimdi böyle anlatınca Kartepe pistleri hakikaten fena gözükmüyor. Ancak dediğim gibi aşırı kalabalık ve pistlerde yürüyen insanlar pistleri çok bozuyor. Son gidişimizde yaya kalabalığından ve pist başında fotoğraf çekenlerden piste ulaşmak bile zordu. Pistler düzgün ezilmemişti, 2-3 tur kaydıktan sonra, kahvaltısını ve fotoğraf faslını bitiren yayalar piste inmeye başladılar dolayısıyla telesiyej yoğunlaştı. Minimum 20 dakika sıra bekliyorduk, yukarı çıkmak normal şartlarda ortalama 15 dakika sürerken inerken düşenler ve inemeyenler yüzünden telesiyejin yavaşlatılması hatta durdurulması sebebiyle 20-25 dakikayı buluyordu. Yani sıranın gelmesi ve yukarı çıkmamız 45-60 dakikayı buluyordu. Pistler uzun olsa yine katlanılabilir ama bu sürede yukarı çıktığımız pistten inişimiz 5 dakika bile sürmüyor haliyle işin tadı kaçmıştı. Ayrıca pistlerde kar motoru ile bilinçsizce gezen özellikle arap turistler ciddi anlamda bir risk oluşturuyorlardı. Sağolsunlar 5 dakikalık inişimizin de tadı kaçıyordu.
Kartepe’de Kayak Dersi
Yazının başında bahsettiğim ve 2022 yılında bizim fikrimizi değiştiren şey, Kartepe kayak merkezine giden yol üzerinde bulunan tesisler oldu. Şimdi kayak merkezlerinde ders ücretleri yüksek çünkü arada otel ve kayak okulu da para kazanıyor. Yol üstündeki restoranlar da boş buldukları yerleri hem kızak pisti yapmışlar hem de kayak eğitimi veriyorlar. Pistleri kafalarına göre yapmış olsalar da kayak merkezindeki acemi pistinden daha iyiler. Yani ders almak için gayet yeterli ve fiyatlar çok daha uygun. Bir de otel geleni aldığı için erken gidip otoparka girebilirseniz akşam çıkış zor, geç gelirseniz de yol kenarına bırakıp yürümeniz gerekiyor. Bu yüzden restoranlar daha rahat, en azından aracınızı hemen önündeki otoparka bırakıyorsunuz. Zaten bahsettiğim şekilde pist yapan restoranların sayısı da çok, biri kalabalık olsa diğerinde yer buluyorsunuz.
Kartepe Kayak Merkezi Nerede?
Kocaeli sınırları içerisinde yer alan Kartepe kayak merkezi, merkezden yaklaşık 30 km mesafede bulunuyor. Tam olarak İzmit ile Sapanca Gölü arasında kalıyor.
- İstanbul – Kartepe arası 140 km ve trafik olmazsa 2 saat kadar sürüyor.
- Ankara – Kartepe arası 340 km ve 4 saate yakın sürüyor.
Kartepe Kayak Merkezi Otelleri
Kayak merkezi oteli olarak düşündüğümüzde Kartepe’de tek bir otel var o da The Green Park Kartepe Resort & Spa. Zaten kayak merkezinin işletmesi de bu otele ait. Otel 4 yıldızlı olsa da fiyatlar 5 yıldızlı. 😀 Bence oteli kapatıp tamamen günübirlik gelenlere hizmet vermeleri daha mantıklı, zaten günübirlik odaklı çalışıyorlar. Mesela otel rezervasyonunuz olsa da girişte 70 TL otopark parası alıyorlar, makbuzu resepsiyonda kaşeletip gidip paranızı geri alıyorsunuz. Sonra havuz ve çocuk oyun alanı da ücretli.
Otelin 10 yıl önceki halini düşünüyorum da gerçekten güzeldi, gerçi hala aynı tek bir çivi çakılmamış 😬 her şey eskimiş. Ayrıca sözde kayak oteli ama malzemelerinizi bırakabileceğiniz bir kayak odası bile yok, odanıza çıkarmanız gerekiyor. Skipass otel ücretine dahil değil ve otelde konaklayanlara herhangi bir indirim yok.
—
Her ne kadar yeni başlayanlar için uygun olsa da kendi açımızdan söyleyecek olursak Kartepe Kayak Merkezi tekrar gitmeyi düşünmediğimiz bir yer. En azından yeni bir tesis yapılmadan kayak yapmaya gitmeyeceğimiz bir yer. Belki sucuk ekmek ya da farklı bir amaç için gidebiliriz. Bu arada Türkiye’de bulunan kayak merkezlerinde bazı şeyler çok hızlı değişiyor. Bir sezon her şey çok kötü oluyor sonra bir bakıyorsunuz işletmecisi değişmiş ve yeni sezona bambaşka giriyorlar. O yüzden biz, sezon açılmadan tüm kayak merkezlerini inceliyoruz ve bu bilgileri de Instagram hesabımızda paylaşıyoruz. En güncel bilgileri almak için bizi takip edin! Kartepe’de de beklediğimiz gibi bir değişiklik olana kadar bize en yakın kayak merkezi Kartalkaya. O nedenle günübirlik kayak yapmak için tercihimiz Kartalkaya; nasıl gidiyoruz, ne kadar sürüyor gibi sorularınız için Kartalkaya Kayak Merkezi yazımızı inceleyebilirsiniz.