Bir tarafı Karadeniz’e dayanan ve Sarıyer ile Kemerburgaz arasında kalan Belgrad Ormanı, İstanbul’da kalan son yeşil yerlerden bir tanesi olması sebebiyle piknik yapmak için de çok fazla tercih ediliyor. Özellikle Avrupa yakasında oturanlar kolaylıkla ulaşabileceği Belgrad Ormanı’nda farklı farklı tabiat parkları var ve aslında Belgrad Ormanı piknik alanları olarak saydığımız bu yerler tabiat parkı. Yürüyüş yolları olan alanlarda yasak olsa da Belgrad Ormanında mangal yakılabilecek yerler oldukça fazla.

Belgrad Ormanında bulunan tüm tabiat parkları aşağı yukarı birbirine benziyor, sonuç olarak aynı orman ve hepsinde piknik masalarının bulunduğu uygun alanlar var, çoğunda yerde ateş haricinde mangal, semaver yakmak serbest. Ancak kimisinde sosyal tesis ya da büfe varken, kimisinde ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz bir yer yok. Bazısında bentlerin oluşturduğu göllerin kenarında oturma şansınız var, bazı yerler çok düzenli, bazı yerler de tuvalet vs gibi imkanlar kısıtlı. Bu nedenle gideceğiniz yeri önceden seçmeniz ve giriş kapınızı ona göre belirlemenizde fayda var. Çünkü tabiat parklarının hepsi araç yolu ile birbirine bağlı değil ya da bağlı olanlar bile çok dolaştırıyor.

Belgrad Ormanı piknik alanlarına geçmeden önce şunu söyleyelim; bu yazıyı yazıp yazmamak konusunda çok kararsız kaldık. Neden derseniz bizdeki piknik kültürü biraz sıkıntılı, ormana gelince insanlar kendilerinde sınırsız özgürlük olduğunu zannediyor; her yere çöpünü bırakıp tüm ormanı dumana boğuyor, biz ne yazıkki konfeti patlatanı bile gördük. Belgrad Ormanındaki mesire alanlarını anlatıp daha fazla insanın gitmesine sebep olmak baştan yanlış geldi ama sonra sayemizde bilinçli insanların gidebileceğini de düşünerek yazmaya karar verdik. Biz neredeyse her gittiğimizde birileriyle tartışmak zorunda kalıyoruz; çöpünü bırakanlar pişkin ve uyardığınızda zaten görevliler topluyor cevabını veriyorlar, güvenlik de bu insanlara bir şey demiyor. Aslına bakarsanız bu yazıyı, siz de gelip uyarın diye yazıyoruz, yalnız kalmayalım. :) Herkesin birbirine saygılı olduğu, kalabalık olsa bile doğanın sesini de duyabileceğiniz kadar sessiz ve ortalığı duman altı yapmadan piknik yapılan bir Belgrad Ormanı hayal ediyoruz, çok mu şey istiyoruz? Neyse lafı daha fazla uzatmadan Belgrad Ormanı piknik alanlarına geçelim.

1- Ayvat Bendi Tabiat Parkı

Diğer Belgrad Ormanı piknin alanlarına kıyasla ulaşımının biraz daha kolay olması sebebiyle tercih ettiğimiz bir milli park. Peşin peşin söyleyelim biz yazın gitmiyoruz çünkü en kalabalık piknik yerlerinden bir tanesi Ayvat Bendi. Eğer yazın gidecekseniz masa bulmak için çok erken gitmeniz lazım ya da kendi masa/sandalyenizi getirip Ayvat Göleti‘ne doğru uygun bir yerde oturabilirsiniz. Tabii burada tuvalet sorunu olduğunu da unutmayın.

Ayvat Bendi’ne gelirken Kemerburgaz ile Çiftalan arasındaki yolu kullanmanız gerekiyor. Yol üzerinde Belgrad Ormanı’na ayrılan yol oldukça belirgin, zaten tam yol ayrımında mangal malzemeleri satan biri oluyor. Bu yola ayrıldıktan sonra karşınıza iki farklı gişe gelecek soldaki Ayvat Bendi Tabiat Parkı’na gidiyor.

2- Falih Rıfkı Atay Tabiat Parkı

Ayvat Bendi’ne giden sol gişeden değil de sağ gişeden Belgrad Ormanı’na girerseniz ilk olarak Falih Rıfkı Atay tabiat parkına ulaşacaksınız. Bu giriş Kurt Kemeri giriş kapısı olarak geçiyor. Gişeden geçtikten sonra biraz yol gitmeniz gerekiyor, sağlı sollu toprak yollar sizi yanıltmasın. Yeni Derya kafe‘nin olduğu yere kadar gidin, piknik alanı tam olarak bu noktada bulunuyor ve yol ikiye ayrılıyor. Sol tarafa dönerseniz az ileride genişçe bir alanda piknik masalarını göreceksiniz. Sağ tarafa dönerseniz hemen yakındaki masalara oturmayın çünkü genelde burası at pisliği kokuyor. Biraz ilerlediğinizde çok daha geniş bir piknik alanı göreceksiniz.

Burada tahta piknik masalarının yanında üstü kapalı kamelyalar da var ama boş yakalamak için çok erken gitmeniz gerekiyor. Tek kötü yanı masaların bulunduğu yerler biraz engebeli. Bu arada Falih Rıfkı Atay tabiat parkı için tek yol bu değil, Bahçeköy kapısından da buraya ulaşma imkanınız var.

3- Kömürcübent Tabiat Parkı

Falih Rıfkı Atay’ın 1-1,5 km ilerisinde Kömürcübent var. Yalnız Bahçeköy yönünde değil diğer yönde kalıyor; net tarif etmek gerekirse Kurt Kemeri kapısından giriş yapınca Yeni Derya kafenin oradan sola döneceksiniz, Bahçeköy kapısından giriş yaparsanız kafenin oraya gelince kafe sağınızda kalacak şekilde dümdüz devam edeceksiniz. Düz zemin ve sık ağaçların olduğu bir konumda olan Kömürcübent Tabiat Parkı genel olarak biraz daha sakin olur. Ancak bu piknik alanının boş olduğu anlamına gelmiyor; masaların olduğu yerler çok erken dolar ama biraz daha ileriye gittiğinizde kendi masa ve sandalyenizle rahatça oturup piknik yapacak yerler bulabilirsiniz.

4- Neşetsuyu Tabiat Parkı

Bahçeköy kapısından gelirseniz karşınıza ilk çıkan tabiat parkı Neşetsuyu olacak. Kurt Kemeri kapısından giriş yaptığınızda ise Kömürcübent’e doğru değil de sağ tarafa dönerseniz Neşetsuyu Tabiat Parkı‘na geleceksiniz. Piknik alanının bulunduğu yere gelip belki başka tabiat parkı da vardır diyerek sağ taraftaki yoldan giderseniz geçmiş olsun. :) Bu yol tek yön ve Kemerburgaz – Bahçeköy yoluna çıkıyor, dolaşıp tekrardan ana kapıdan giriş yapmanız gerekiyor.

Neşetsuyu Tabiat Parkı’nın en büyük avantajı ufak tefek ihtiyaçlarınızı giderebileceğiniz bir büfe bulunması. Falih Rıfkı Atay ya da Kömürcübent tarafında olsanız bile bir ihtiyacınız olursa alabileceğiniz tek yer bu büfe.

5- Irmak Tabiat Parkı

Bahçeköy yönünden Kemerburgaz’a doğru gelirken karşınıza ilk çıkan piknik alanı Irmak Tabiat Parkı olacak. Belgrad Ormanı’nın kapılarını kullanmayacaksınız, direkt olarak yol üstünde Irmak Mesire Alanı girişi var. Herhangi bir büfe ya da market olmayan piknik alanının giriş kısmında yeterli sayıda tahta piknik masası var. Ayrıca çeşme olması da önemli bir avantaj.

Irmak Tabiat Parkı’nda biraz geriye giderseniz muhteşem bir göl manzarası olduğunu göreceksiniz, burası Büyük Bent ve etrafında 6 km’lik bir yürüyüş parkı da var. Bu arada yürüyüş parkurunun olduğu yerde mangal yakmak yasak.

6- Kirazlıbent Tabiat Parkı

Irmak Mesire Alanı’nın hemen karşı tarafında bulunan Kirazlıbent Tabiat Parkı, Bağcılar Belediyesi tarafından kiralanmış ve halka açık şekilde Kirazlıbent piknik alanı olarak hizmet veriyor. İçeride biraz otopark sıkıntısı yaşanıyor ama yeterli sayıda piknik masası var.

Piknik alanı içerisinde biraz yürüyerek Kirazlıbent’e ulaşabilir ve göl kenarında yürüyüş yapabilirsiniz.

7- Fatih Çeşmesi Tabiat Parkı

Irmak piknik alanına komşu olan Fatih Çeşmesi Tabiat Parkı, oldukça geniş bir mesire yeri. Piknik masaları, tuvalet, su ve en önemlisi küçük bir büfe var. Diğer Belgrad Ormanı piknik alanlarından en büyük farkı büfesinin olması ama bu bile kalabalığın artmasına sebep oluyor, piknik alanı seçerken bunu da göz önünde bulundurmanızda fayda var.

8- Mehmet Akif Ersoy Tabiat Parkı

Listemizdeki diğer Belgrad Ormanı piknik alanlarından farklı olarak Mehmet Akif Ersoy Tabiat Parkı, Sarıyer ile Bahçeköy arasında yer alıyor. Güzel bir piknik alanı olmasının yanında asırlık çınarlara da ev sahipliği yapıyor.

9- Bentler Tabiat Parkı

Belgrad Ormanı içerisindeki 7 adet bentten 3 tanesi, Bentler Tabiat Parkı’nda bulunuyor, ismi de buradan geliyor. Valide Sultan Bendi, Sultan Mahmud Bendi ve Topuzlu Bend bu tabiat parkının içerisinde. Zamanında bu bentler İstanbul’un su sorununu çözmek için yapılmış, şu anda ise mangal dumanından uzak piknik yapmak isteyenlerin kaçış noktası olmuş. Çünkü Bentler Tabiat Parkı‘nda mangal yakmak yasak. Ancak piknik masaları var ve dumansız bir şekilde rahatlıkla piknik yapabiliyorsunuz.

Yalnızca Bahçeköy kapısını kullanarak Bentler Tabiat Parkına ulaşabileceğinizi de hatırlatmadan geçmeyelim.

10- Binbaşı Çeşmesi Mesire Alanı

Açıkçası bizim hiç tercih etmediğimiz piknik alanlarından biri Binbaşı Çeşmesi Mesire Alanı. Neden derseniz; diğerlerine göre bakımsız bir yer ve tuvaletler falan çok temiz olmuyor.

Binbaşı Çeşmesi’nin hikayesi bizim hoşumuza gidiyor. Osmanlı’nın son dönemindeki savaşlar esnasında buraya sığınan askerler susuz kalmış ve binbaşı bütün gece uğraşıp bir kuyu kazarak su çıkarmayı başarmış. Bu nedenle mesire alanı Binbaşı Çeşmesi Mesire Alanı olarak anılıyor.

Belgrad Ormanı Piknik Alanları’na Nasıl Gidilir?

Belgrad Ormanı’nın iki adet ana kapısı var; biri Kurt Kemeri, diğeri de Bahçeköy kapısı. Yalnız Belgrad Ormanı’ndaki piknik alanlarının hepsine bu kapılardan girerek erişim sağlanamıyor. Özel aracınızla gelecekseniz yukarıda tüm piknik alanları için ayrı ayrı tarif etmeye çalıştık ayrıca yazının başında eklemiş olduğumuz Belgrad Ormanı piknik alanları haritası yardımcı olacaktır.

Belgrad Ormanı’na otobüsle gelmeyi düşünüyorsanız, imkansız değil ama kolay olmadığını da söylemekte fayda var. D2 numaralı Beşiktaş – Belgrad Ormanı hattı Bahçeköy’den Kemerburgaz’a kadar olan yol üzerinden geçiyor. Irmak Tabiat Parkı, Kirazlıbent, Fatih Çeşmesi gibi bu yol üzerinde bulunan piknik alanlarına gidecekseniz bu hattı kullanabilirsiniz.

Belgrad Ormanı Giriş Ücreti

Özel işletmelerin ve sosyal tesislerin olduğu yerleri saymazsak Belgrad Ormanı’na giriş ücretsiz, yalnızca otopark ücreti ödemeniz gerekiyor. Zaten kapıda İspark gişesi var ve aracınızın büyüklüğüne göre bir otopark ücreti ile Belgrad Ormanı’na giriş yapabiliyorsunuz. Yani yayalar ve araç içerisindeki yolcular herhangi bir ücret ödemeden Belgrad Ormanı piknik alanına giriş yapabiliyor.

Belgrad Ormanı Nerede?

Aslında Belgrad Ormanı biraz daha büyük ama biz piknik alanlarından bahsettiğimiz için Kemerburgaz ile Sarıyer arasında kalan ormanlık alan olarak tarif edebiliriz.

Belgrad Ormanı Restoranlar

Tüm tabiat parklarına baktığımızda Belgrad Ormanı’nda tek tük kafe ve restoran olduğunu söyleyebiliriz. Ancak burası genel olarak her şeyini yanında getirip sadece masaya ihtiyaç duyan piknikçilere hitap ediyor. Belgrad Ormanı piknik alanları içerisinde mangal kiralayabileceğiniz ve kendin pişir kendin ye konseptinde hizmet veren mekanlar yok. Biraz daha rahat olayıp her şey önüme gelsin ben sadece pişireyim düşüncesindeyseniz Avrupa yakasında oturuyorsanız Çatalca Piknik Alanları yazımızı, Anadolu yakasındaysanız da Şile Piknik Alanları listemizi incelemenizi tavsiye ederiz.