Erzurum soğuğu, kadayıf dolması, manda yoğurduyla meşhur olduğu kadar Palandöken Kayak Merkezi‘nin farklı seviyelerdeki geniş ve uzun pistleriyle kayak severlerin ve turistlerin uğrak noktası haline gelmiş. Palandöken’de bizim bulunduğumuz dönemde Türkten çok Rus vardı desek abartmış olmayız. 😆 Rusya’dan Türkiye’deki pistlere geliyor olmaları da ayrıca gurur verici.
Biz genel olarak Palandöken kayak merkezini seviyoruz. Ancak Palandöken öyle küçük bir yer değil, bu yüzden pistleri iyi tanımanız ve otelinizi ona göre seçmeniz gerekiyor. Elbette otel seçimiyle bitmiyor, güzel bir kayak tatili için gideceğiniz zaman da çok önemli. Aşağıda Palandöken’e ne zaman gidilir, Palandöken’de nerede kalınır gibi tüm sorularınıza cevap verdik ve Palandöken pistleri ile ilgili bütün detayları anlattık.
Palandöken’e Ne Zaman Gidilir?
Kayak sezonu, Palandöken’de kasım sonu gibi açılıyor ancak asıl yağışlar aralık ayı içerisinde başlıyor ve sezon iyi gittiği taktirde nisan’a kadar kayak yapılabiliyor. Uzun bir sezona sahip olması kayak severler için büyük avantaj. Genel olarak en güzel sezonu şubat ve mart ayları, yerlisi ile konuştuğunuzda da aralık ve ocak aylarının Palandöken kayak merkezi için kısır aylar olduğunu söyleyecektir.
Ancak peşin peşin söyleyelim burada bir genelleme yapıyoruz, garanti vermiyoruz. 🤷🏻♂️ Sonra sizin söylediğiniz zamanlarda gittik kayak yapamadık olmasın. Çünkü hiç bir yıl birbirini tutmuyor, peki biz ne yapıyoruz ve size ne öneriyoruz ona gelelim. Önceki yılları bir kenara bırakıp kasım ayında kar yağışını beklemeye başlıyoruz ve bütün sezonu takip ediyoruz. İlk kar ne zaman yağdı, ne kadar yağdı, sonrasında hava sıcaklığı nasıl devam etti ve benzer bilgileri takip edince sezonun en güzel zamanını da aşağı yukarı kestirebiliyoruz. Tatil planımızı da buna göre yapıyoruz. Size de böyle yapın demiyoruz tabii, yani isterseniz yapın ama bizi takip etmek sizin için daha kolay olabilir ???? sezonun nasıl gittiği ile ilgili bilgileri instagramda anlık olarak paylaşıyoruz. Instagram’da bizi takip etmek için tıklayın. Bu arada bir kaç yıldır Palandöken’e gidemedik ve önümüzdeki sezon yani 2023 yılında güzel bir zamanında ayarlayıp gitmek istiyoruz.
Bu arada biz Palandöken‘e sömestr haricinde gitmeye çalışıyoruz çünkü çok kalabalık oluyor. Gerçi sömestr döneminde Türkiye’de bulunan bütün kayak merkezleri yoğun olur ama Palandöken en yoğunu diyebiliriz.
Palandöken Otelleri
Sway Hotels
Palandöken’in hemen girişinde yer alan bu otel kendi telesiyejine ve pistlerine sahip. Havalimanı ile otel arasında transfer hizmeti var, 30 dakika içerisinde otele varmanız mümkün. Sabah, öğle, akşam açık büfe yemekleriyle 5 çayı hizmeti sunuyor. Biraz kayak, biraz dinlenme olsun diyorsak bizim tercihimi Sway Hotels oluyor. Bol bol şömine başında oturup, kendi pistleri olması sayesinde istediğiniz zaman 5 dakika içerisinde piste çıkıp kayak yapabiliyorsunuz.
Bütün öğünler için çeşit çeşit her zevke hitap edebilecek yemekleri var. Sadece yemeklerde alkollü içeceklere ücret alıyorlar. Açık büfe yemekleri genelde göze hitap eder ancak tadı olmaz. Burada ise hem göze hem de mideye hitap ediyor. ????
Sway Hotels’in kendi içerisinde yer alan bir kayak odası var, buradan kayak ekipmanı kiralayabilir ya da kendi malzemelerinizin bakımını yaptırabilirsiniz. Şunu da özellikle belirtmeden geçmeyelim, bu zamana kadar gördüğümüz en güzel kayak odasıydı; tertemiz, düzenli ve her odaya ait özel bir kilitli kayak dolabı bulunuyor. Bu dolapların içerisinde havalandırma ve ısıtma sistemi var. Yani botlarınızı ilgili alanlara astığınızda ertesi gün kurumuş şekilde alabilirsiniz. Kayaklarınız da aynı şekilde temizlenmiş olacaktır. Kayak dersi de almak istiyorsanız burası doğru adres. Gördüğümüz tüm hocalar birbirinden iyiydi. Öğrencilerine verdikleri disiplin bizim çok hoşumuza gitmişti.
Polat Palandöken
Sway ile neredeyse yanyana olan Polat Palandöken, şansına güvenen herkesin tercih edebileceği bir otel. Çünkü otel çok eski olmasına rağmen bazı odalar yenilenmiş, eğer yenilenen oda denk gelirse mükemmel bir tatil olur. Eğer tam tersi olursa üzücü olabilir, şimdi ne kadar eski olabilir diye düşünebilirsiniz.. zorlamayın işte köhne demek istemiyoruz. ????
Palandöken kayak merkezinin zirvesi olan Ejder Tepesi’ne direkt ulaşım imkanı olması büyük bir avantaj. Biraz daha kayak odaklıysanız Polat Palandöken doğru tercih olabilir.
Dedeman Palandöken
Yanlış bilmiyorsam Palandökende ilk açılan otel.. aa çok hoş ne kadar nostaljik.. yoo baya bildiğiniz eski işte.. ???? Şaka bir yana biraz eşyalar falan yenilenmiş ama kesinlikle tamamen yenilenmeye ihtiyacı var.
Pistlerin tam orta noktasında bulunması en büyük artısı diyebiliriz, dilediğiniz piste çok rahat bir şekilde ulaşabiliyorsunuz.
Palandöken Pistleri
Palandöken pistleri başlı başına ayrı bir yazının konusu olsa da bilgi vermesi açısından kısaca anlatmaya çalışalım. Türkiye’de 10 tane bile pisti olmayan kayak merkezleri varken Palandöken’de yaklaşık 10 tane bölge var. Her bölge neredeyse ayrı bir kayak merkezi diyebiliriz. Ejder Tepesinin altındaki Kuzey Bölgesi, Güney Bölgesi, Dedeman ve Vadi Bölgesi, en yoğun tercih edilen bölgeler. Bu bölgelerde farklı zorluk ve uzunluklarda bir çok pist bulunuyor. Bu pistler dışında İlk Adım Bölgesi de kalabalık olur ama burayı daha çok geçiş noktası olarak düşünebilirsiniz.
Atlama kulesi gibi bizi aşan ve şu an yapımı devam eden bölgeler de var ama onlara hiç girmiyoruz. Sway Hotels’e gittiğimiz zaman saydığımız bölgelerin hiç birine gitmiyoruz. Çünkü taksi dışında bir ulaşım imkanı yok. Polat/Sway Bölgesi bizim için yeterli oluyor, burası bağımsız bir bölge ve sadece otel müşterileri kullanıyor. Diğer pistlere geçiş yapılamaması biraz dezavantaj olsa da dışarıdan giriş olmaması da avantaj. En azından çok kalabalık olmuyor.
Sway’in bir tane acemi pisti, bir tane kızak pisti ve bir tane de telesiyej istasyonu bulunuyor. Acemi pistinde baby – lift yerine yapmış oldukları bantlı sistem sayesinde yeni başlayanlar için de oldukça kolay bir şekilde pistin başına ulaşmak mümkün hale gelmiş. Telesiyej 2 istasyon üzerinden geçiyor. İlk istasyonda telesiyej durmuyor ve giderken inmeniz gerekiyor.
Son istasyondan hafif sağ yapıp düz devam ederseniz orada bir tele-ski göreceksiniz. bu pistin en başına çıkıyor. Ancak çok açık bir bölge olduğundan çoğu zaman rüzgar dolayısıyla kapalı oluyor. Açılsa bile rüzgar yüzünden keyif alamıyorsunuz. Yine de o bölgenin en uç noktası, görmeniz güzel olabilir. Pist oldukça dik ve kar sapanıyla inmek çok da mümkün değil, kesinlikle durabiliyor olmanız gerekiyor. Rüzgar durumuna göre de pist buz oluyor. Biz kaydığımızda asfalttan pek de bir farkı yoktu. Ancak alternatif pistleri mevcut, en az onun kadar dik bir pisti daha var, siyah pist seviyorsanız üzülmeyin. :) Biz pist dışında da kaymayı çok sevdik. Özellikle ağaçlık bölgenin ezilmemiş olması bol karda kaymamıza imkan sağladı ve ağaçların arasında kendi çapımızda atraksiyonlar yaptık. :)
Palandöken Kayak Merkezi Nerede?
Neredeyse Erzurum’un merkezinde diyebileceğimiz Palandöken, şehir merkezine 5 kilometrelik bir mesafede bulunuyor. Kayak yaparken Erzurum’u çok net görebiliyorsunuz, aynı şekilde merkezden bakıldığında da pistlerin büyük çoğunluğu gözüküyor.
İstanbul’dan 2 saatlik bir uçuşla Erzurum‘a varabilirsiniz. Havaalanı ile Palandöken arası yaklaşık 35 km ve trafik bile olsa en fazla 45 dakika sürüyor. Pistlere ve otele ulaşımınız yorucu ve uzun olmuyor, yani lokasyon anlamında oldukça avantajlı.
Palandöken Gece Kayağı
En güzel deneyimlerden biri ise gece kayağı idi. Sway Hotels Pistleri 08.00 itibariyle açılıyor ve 20.00’de kapanıyor. 5 çayının hemen ardından gece kayağı için pistlere çıktık ve yağan taze karla birlikte kayma şansı yakaladık. Havanın yumuşamasıyla birlikte güzel bir deneyim olmuştu bizim için.
Palandöken’de Ne Yapılır?
Kayak/Snowboard haricinde Palandökende yapılacak çok fazla bir şey yok. Eğer merkeze inmeyecekseniz bildiğiniz otel aktiviteleri; havuz, spa, hamam, sauna gibi aktiviteler var. Otellerin kafelerinde DJ performansları falan da oluyor ama biz akşam yemeğinden sonra uyku moduna geçtiğimiz için bize uymuyor. ????