Eski adı Midye olan Kıyıköy, tam anlamıyla yeşil ile mavi’nin, doğa ile denizin buluştuğu bir balıkçı kasabası. Etrafı ormanlarla çevrili olan Kıyıköy, iki dere arasına kurulmuş bir kasaba; bir tarafında Kazandere, diğer tarafında da Pabuçdere denize dökülüyor. Doğası ve denizi kadar Trakya’nın kendine has neşeli ve sıcak kanlı insanı da Kıyıköy’e gitme sebebi diyebilirim. Burada yaşayanların büyük çoğunluğu Selanik göçmeni; biraz fazla içerler, yardımsever ve eğlenceli insanlardır. Ayrıca balıkçı kasabası olması sebebiyle güzel balık yiyebileceğiniz yerler var. Trakya’nın en eski yerleşim yerlerinden biri olması sebebiyle tarihi yerleri de var. Sözün özü Kıyıköy’de; orman, temiz hava, deniz, güzel yemek ve tarihi yerler; yani bir turistin isteyeceği her şey var. Ee İstanbul’a da yakın sayılır, daha ne olsun..

>> Kıyıköy Gezilecek Yerler
>> Kıyıköy’de Ne Yapılır?
>> Kıyıköy Konaklama İmkanları
>> Restauran ve Kahvaltı Mekanları
>> Kıyıköy Nerede?
>> Kıyıköy’e Nasıl Gidilir?

Kıyıköy Gezilecek Yerler

Aya Nikola Manastırı

Pabuçdere kıyısında bulunan Kıyıköy Aya Nikola Manastırı, günümüze ulaşan kaya manastırları içerisinde en güzel örneklerden bir tanesidir. Ancak maalesef iyi korunmamış ve ziyaretçiler tarafından çok fazla tahrip edilmiştir. Buna rağmen gidip görmeye değer bir yapı olduğunu söyleyebilirim.

Aya Nikola Manastırı

Kıyıköy Kalesi

Kıyıköy’e vardığınızda kalenin surlarından kalan duvarları göreceksiniz. Günümüze kadar ayakta kalan iki ana kapıdan bir tanesinden geçerek Kıyıköy merkezine gireceksiniz. Beldeyi çevreleyen Kıyıköy Kalesi‘nin ilk yapımı yaklaşık 1500 yıl öncesine dayanıyor, elbette zaman içerisinde çeşitli onarımlar görerek yüz yıllarca ayakta kalmıştır. Bu kalenin çok korunaklı olduğu ve burayı işgal etmekte zorlanan Osmanlı’nın, denize su almak için inen birinin kapıyı açık unutması sonucu içeriye girerek kaleyi ele geçirdiği rivayet edilmektedir. Bu surlar yakın zamanda restorasyon kurbanı olmuştur, aşağıda öncesi ve sonrası fotoğrafa bakınca siz de keşke hiç dokunmasalardı diye düşüneceksiniz.

Kıyıköy Kalesi

Kıyıköy Mağarası

Kırklareli’nin önemli turistik noktalarından bir tanesi olan Kıyıköy Mağarası, yerel halkı tarafından Büyük Kuru Dere olarak biliniyor. Ulaşmak biraz zor, çünkü vadi tabanından 25 metre yüksekte ve akan suyun yamacında yer alıyor. İçinde mağara kelebekleri ve yarasalar yaşıyor; kelebekler güzel gözükse de yarasaları herkes sevmeyebilir. Biz yine de zararsız olduklarını hatırlatalım; korkulacak bir şey yok :)

Kıyıköy Liman Hamamı

Doğanın ve insanların tahribatı sonucunda büyük bölümü kaybolduğu için yapım yılı tahmin edilemeyen Kıyıköy Liman Hamamı, güneydeki surların altında bulunmaktadır.

Kıyıköy’de Ne Yapılır?

Deniz Bisikleti, Kano ve Sandal Gezintisi

Kazandere ve Pabuçdere üzerinde gezinti için kiralama yapabileceğiniz pek çok yer var. Biz deniz bisikleti ile gezmeyi tercih etmiştik, gayet güzeldi.
Kıyıköy Deniz Bisikleti

Balık Avlama

Gezinti yapmak yerine Pabuçdere ve Kazandere’de sazan ve kefal avlayabilirsiniz. Maalesef kaçak avlananlar yüzünden balık sayısında ciddi bir düşüş yaşadığını da eklemekte fayda var.

Yüzme

İyi yüzme biliyor olsanız bile Karadeniz’e güven olmaz; o yüzden kesinlikle dikkatli olmanız gerekiyor. Ayrıca Kıyıköy’ün denizi dalgalı olmasının yanı sıra çok soğuk ve derindir. Peki nerede yüzelim derseniz; kasabadaki kumsalın dışında doğayla iç içe olan Selvez ve Poliçe koylarını da deneyebilirsiniz.

Kıyıköy Konaklama

Kıyıköy Kamp Alanı

Genellikle aşıklar tepesinde ve arkasındaki kumsalda kamp yapanlar olduğu gibi bir kaç tane de camping işletmesi bulunuyor. Ancak Pabuçdere etrafındaki ormanlık alanda çok daha güzel yerler bulabilirsiniz, herhangi bir yasak bulunmuyor. Yine de dereye çok yakın bir alana kamp kurmamanızda fayda var, aksi takdirde Jandarma kaçak balık avlıyorsunuz diye düşünebilir.

Pansiyon

Kıyıköy’de konaklama için en çok pansiyonlar tercih ediliyor ancak genel olarak pansiyonlar bakımsız. Bayram gibi yoğun dönemlerde insanlar kendi evlerindeki odaları da kiraya veriyorlar. Her ne kadar çoğu kişinin tercihi pansiyon olsa da ben tavsiye etmiyorum.

Kıyıköy Otelleri

Son dönemde pek çok yeni otel yapıldı ve fiyatları da pansiyonlara göre çok yüksek değil. O nedenle eğer kamp yapmayacaksanız otelde kalmak daha mantıklı.

Restaurant ve Kahvaltı Mekanları

Aslında yemek yenilecek yerleri es geçmeyi bile düşündüm, neden derseniz çok güzel diyebileceğim bir yer malesef yok. Aşağıdaki yerler Kıyıköy’de gidebileceğiniz en iyi restaurantlar olsa da, bu çok iyi yerler olduğu anlamına gelmiyor, o yüzden kesinlikle garanti veremiyorum. Ayrıca  çok fazla turist gelmesi esnafın da bozulmasına sebep olmuş. O nedenle siz gittiğinizde nasıl bir hizmetle karşılaşırsınız bilemem.

Kıyı Restaurant

Güzel ve temiz bir aile işletmesi olan Kıyı Restaurant, hem kahvaltı hem de akşam yemeği için tercih edilebilir. Lezzet ve hizmet olarak büyük ihtimal memnun kalırsınız ancak fiyatlar bir balıkçı kasabasına göre çok çok yüksek.

Balıkçı Yasin Restaurant

Manzara müthiş, balıklar vasat ve fiyatlar uçuk. Bir de servis konusunda çok yavaşlar.

Köşk Restaurant

Manzarası güzel, balığı fena değil ve temiz bir mekan. Fiyatlar İstanbul’dan düşük ama yine de pahalı. Kahvaltı için gidip memnun kalan yok. Köşk Restaurant’a gidecekseniz balık yemeye gidin, üstüne de sıcak helvasını deneyebilirsiniz.

Kıyıköy Parkı

Neden restaurantların içine bu parkı ekleme ihtiyacı duyduğumu tahmin etmişsinizdir. Çünkü risk alıp balık restaurantına gitmektense burada ağaçların gölgesinde tost yemek daha iyi olabilir. Ayrıca dinlenmek için de başka yer aramaya gerek yok, Kıyıköy meydanında bulunan bu çay bahçesinde çayınızı içip kitabınızı okuyabilirsiniz.

Kıyıköy Nerede?

Kırklareli’nin Vize ilçesine bağlı olan Kıyıköy, Karadeniz sahilinde yer almaktadır. İstanbul Kıyıköy arası 160 km‘dir.

Kıyıköy’e Nasıl Gidilir?

Kendi aracınızla giderseniz, İstanbul’dan Kıyıköy’e giden en kısa yol; TEM otobanında Çerkezköy tabelasını görene kadar Edirne istikametinde ilerleyin, Çerkezköy tabelasından döndükten sonra Vize ve Saray tabelalarını göreceksiniz. Saray’dan Kıyıköy-Kastro yoluna gireceksiniz, yol biraz bozuk ancak çok uzun değil. Bahçeköy’ü geçtikten sonra Kıyıköy ayrımı gelecek bu yola girin, sizi Kıyıköy’e götürecek. Benim acelem yok diyorsanız ve yolu biraz uzatıp yeşillikler içerisinde yolculuk etmek isterseniz Çatalca üzerinden Binkılıç’a gidip, buradan Kıyıköy’e geçebilirsiniz. Bunların dışında, İstanbul Esenler Otogarından Kıyıköy’e direkt giden otobüsler de var, otobüsler yaklaşık 3 saatte Kıyıköy’e varıyorlar.