Ormanları ve mavi bayraklı plajları ile şirin bir tatil kasabası olan Kerpe, İstanbul’a yaklaşık 2 saat mesafede bir yer. Kerpe’nin İstanbul’a bu kadar yakın olması hem en büyük şansı hem de en büyük şanssızlığı, işte tam olarak bu yüzden Kerpe için kendisi iyi ama çevresi kötü diyoruz. :)

Yaz aylarında İstanbul ve çevre illerden o kadar çok kişi geliyor ki plajda havlunuzu atacak yer bulamıyorsunuz. Eğer kalabalık sizi rahatsız etmeyecekse; çocuk sesleri, tıka basa kumsalda voleybol oynamaya çalışanlar, mangal dumanı vs. arasında denize girip güneşlenebilirim diyorsanız elbette yazın da gidebilirsiniz. Ancak bizim gibi kafa dinlemeye gidecekseniz önerimiz bahar aylarında gitmeniz. Bizim için denize girmek şart değil, sakin sakin kumsalda oturmak da yetiyor ama siz ille de denize gireyim diyenlerdenseniz Eylül ayında deniz, girilebilecek sıcaklıkta olur. Yazın gelecekseniz de imkanınız varsa en azından hafta içi gelin.

Kerpe Kayalıkları

Biz Kerpe’yi çok sevdik, ee sizin için uyarılarımızı da yaptık. :) Bizden günah gitti artık doğru zamanda gidip Kerpe’de güzel bir tatil geçirmek sizin elinizde. Elbette tavsiyelerimiz bu kadar değil; tatilimizle ilgili tüm detayları ve ihtiyacınız olan diğer bilgileri de yazımızda bulabilirsiniz.


Kerpe Plajları ve Koyları

Şimdi Kerpe’ye gelip denize girmemek olmaz, o yüzden Kerpe’de denize girilebilecek yerlerden başlayalım. Tabii biz yine de yazın ortasında hafta sonu gitmediğinizi düşünmek istiyoruz, çünkü sizi seviyoruz. Biraz üşümeyi göze almanız gerekiyor ancak o mükemmel denizi görünce üşümek size vız gelir. Evet bu kadar gaz verdikten sonra söyleyelim biz denize girmedik :) ama bütün plajlarına gittik. Sandalyelerimizi aldık manzaraya karşı kurulup kitabımızı okuduk, Kerpe sahilinde sıkılınca hadi dedik gidelim Kartal kayalıklarında oturalım, oradan sıkıldık Ömerağzı koyuna gidip oturduk. Anlayacağınız her yer bizimdi. Zaten Karadeniz yüzmelik değil de seyretmelik bir deniz, beni bırakın saatlerce o dalgaları izleyebilirim.

Kerpe Sahili

Kerpe Sahili & Kerpe Halk Plajı

Merkezde bulunan bu sahil Kerpe’yi bu kadar popüler yapan en önemli etkenlerden bir tanesi. Neden derseniz Kerpe halk plajı, doğal bir koy içinde olduğu için Kuzey rüzgarlarından etkilenmez. Yani Türkçesi; bilmeseniz bu plajın Karadeniz’de olduğunu bile anlamazsınız. Temiz ve yaz aylarının tamamında denize girmek için elverişlidir. Oldukça sığ bir denizi vardır, bu güzel gibi gözükse de iyi yüzücüler için sıkıcı olabilir; 20-30 metre yürürsünüz su hala dizlerinizi geçmez. Halk plajı olduğu için şezlong ve şemsiye fiyatları oldukça uygun, tabii bulabilirseniz. O kalabalıkta bırakın şezlong bulmayı havlunuzu koyabilecek bir boşluk bulabilirseniz şanslısınız.

Sosyete Plajı

Kerpe Halk Plajı’nın hemen yanında bulunan Sosyete Plajı, özel bir işletmeye ait ve fiyatları biraz daha yüksek. Bu nedenle biraz daha sakin, yani sakin derken boş olmasını beklemeyin sadece halk plajı kadar kalabalık olmuyor. Burası yapay bir kumsal ama sonuç olarak kum. Ayrıca oldukça temiz ve güzel işletiliyor.

Kerpe Diem Beach

Şimdi adını duyunca aklınıza bangır bangır müziklerin çalındığı beachler gelmesin. Kerpe sahilinden biraz daha izole bir konumda samimi bir yer, Kerpe Diem. Elbette burası da sezonda kalabalık olur ancak seviyenin biraz daha yüksek olacağına emin olabilirsiniz. Plajı kum ve her türlü imkan var. Aynı zamanda kafe ve restaurant bölümü de var, anlayacağınız tüm gününüzü geçirebileceğiniz bir yer. Fiyatları, konumuna ve ortamına göre değerlendirirsek makul diyebiliriz. Restaurant ve kafe bölümü biraz sıkıntılı; onu ayrıca yeme-içme kısmında anlattım.

Kerpe Diem

Kadınlar Plajı & Miço Koyu

Denizi biraz yosunlu olsa da Kerpe’nin hatta Karadenizin en güzel koylarından biri Miço koyu desek abartmış olmayız. 2015 ve daha öncesinde gitmiş olan erkekler şanslı. Çünkü Miço Koyu 2016 yılında Kocaeli belediyesi tarafından Kadınlar Plajı yapıldı. Merkezin dışında olsa da çok uzak değil. Buraya 8 yaşından küçük çocuklar haricinde erkek giremiyor.

Ömerağzı (Omarağzı) Koyu

Deniz ve ormanın bir araya gelmesi kadar muhteşem bir şey yok. Ömerağzı koyu da tam olarak böyle bir yer, fotoğrafına bakmak bile insana huzur veriyor. Turkuaz bir deniz, iki tarafı kapalı doğal bir koy, denizin dibi ağırlıklı olarak kum ve plajın arkası orman. İnsan daha ne ister diyorduk kiii gidince öğrenmiş olduk mangal istermiş. Ömerağzı Koyu’nda yüksek sezon mangal dumanı ve müzik sesleriyle birlikte müthiş bir kalabalık, tam bir panayır havası ile geçiyor.

Paşaağzı Koyu

Kerpe Halk Plajı ile Ömerağzı Koyu arasında kalan bu plajda işletme yok ama yakınında market vs. var. Ayrıca Kerpe merkezine de çok yakın. Kalabalık dönemlerde önce Kerpe sahili doluyor, sonra orada yer bulamayanlar Paşaağzı Koyu’na geliyor.

Eski Kerpe Burnu

Kerpe merkezine yaklaşık 10 dakika mesafede bulunan bu koy, Kerpe falezlerini en iyi şekilde görebileceğiniz yerlerden bir tanesi. Kayalık olmasına rağmen denize girebileceğiniz güzel alanlar da var. Tavsiyelerimize uyup bahar aylarında gelirseniz yanınıza almanız gerekenler; sandalye, termos ile çay ve kitap. Eski Kerpe Burnu’nda ki tek kötü şey; sanki A-101 ve BİM buraya sponsor olmuş kafanızı nereye çevirseniz yerde ya bir A-101 ya da BİM poşeti görüyorsunuz.

Kerpe’de Gezilecek Yerler

Plajlar dışında gezilecek yerler biraz kısıtlı, zaten Kerpe çok büyük bir yer değil. Yine de kesinlikle görmeniz gereken yerler var.

Kerpe Kayalıkları & Kartal Kayalıkları

Karadeniz’in hırçın dalgaları ve rüzgarının falezlerde oluşturduğu bir heykel olarak anlatabileceğimiz bir yer; Kartal Kayalıkları. Kerpe halk plajına çok yakın, yürüyerek rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Kerpe’ye gelip bu manzarayı görmeden kesinlikle dönmeyin. Burada mangal yapan ve kayalıklardan atlayıp denize girenler de var ama siz uymayın, bu kayalıklar gerçekten tehlikeli… yaa ne olacak ben iyi yüzerim.. mesela kafanızı sivri bir kayaya vurup beyin kanaması geçirebilirsiniz ya da şanslıysanız boynunuzu kırıp felç olabilirsiniz oldu mu? :x .. abartmayın biz de atlamadan gireriz.. Evet mantıklı, peki “çeken akıntıyı” hiç duydunuz mu? Rip akıntısı olarak da bilinir. Kerpe kayalıkları koy içinde kalmadığı için burada çeken akıntı oluşuyor. Uzmanına sorarsanız çeken akıntı; sahile vuran dalgaların, kıyının dip yapısı nedeniyle bir koridor halinde denize geri dönmesi. Bize sorarsanız çeken akıntıdan kaçabilirsiniz ama kurtulamazsınız. Yok canım neden sizi korkutmaya çalışalım.. Tamam korkutmaya çalışıyoruz ama tek sebebi sizi düşünmemiz, bu arada Kerpe Kayalıkları’nda denize girenleri de görmezden gelin, yani öyle uyarmaya falan kalkmayın. Çeken akıntıdan daha tehlikeli tipler denk gelebilir.

Kerpe Kayalıkları

Sarısu Plajı

Kerpe’den Ağva’ya doğru 8 kilometre mesafede, arabayla 15 dakikada gidebileceğiniz bir doğa harikası. Arkasındaki ormanı görünce Karadeniz bölgesinde olduğunuzu hissediyorsunuz. Ayrıca kumsalın hemen arka tarafından Sarısu Çayı akıyor. Tesis yok, şezlong yok, market ya da bakkal yok, yemek yenebilecek bir yer yok.. hmm burası hiç Kerpe’ye benzemiyor.. haliyle bunlar olmayınca insan da yok.. hadi canım burası Kerpe’de olamaz.. Biz de inanmakta zorlanıyoruz ama Sarısu Plajı gerçekten böyle bir yer, sakin ve huzurlu. Hem de yazın bile kalabalık yok. Yalnız bir kusuru var, yani biraz dalga problemi var demek daha doğru. Öyle abartılacak bir şey değil minik bir problem.. neyse tamam kabul ediyoruz o kadar küçük bir problem değil, bazen dalga ve akıntı o kadar çok oluyor ki denize girmek yasak oluyor, önlem için jandarma bile gelebiliyor. :) Ama güzel hani dedik ya Karadeniz seyirlik. İşte tam olarak bu yüzden Sarısu Plajı’nı plajlar başlığı altına değil de gezilecek yerler başlığı altına yazmak istedik.

Kefken

Kerpe ile Kefken birbirine çok yakın o yüzden gelmişken buraya uğramamak olmaz. Özellikle Pembe Kayalar oldukça meşhur en azından geçerken uğramayı ihmal etmeyin. Kefken’de gezilecek diğer yerler ve denize girebileceğiniz güzel koylar için Kefken yazımıza göz atmayı unutmayın.

Eski Kerpe Burnu

Kerpe’de Yeme-İçme

Biz Kerpe’ye giderken yemek yiyebileceğimiz yerleri hiç araştırmadık, nasıl olsa Karadeniz kıyısında hiç birşey olmasa güzel bir balık yeriz diye düşündük. Maalesef beklediğimizi bulamadık. Yeteri kadar restoran var; aç kalmazsınız ama beklenti de yüksek olmasın.

Kerpe Simit Evi

Şimdi simit mi ne alaka şöyle balıkçılardan falan bahsetseydiniz diye içinizden geçmiş olabilir. Ancak abartısız söylüyorum ki ne zaman konu Kerpe’den açılsa bizim ilk aklımıza gelen şey ne deniz ne de kayalıklar değil yediğimiz simitler oluyor. Şu an yazarken bile kokusu burnuma geliyor. İzmir gevreklerini, Ankara simitlerini unutun; İzmit simiti bir başka zaten biz de sonradan öğrendik ki simit ilk olarak İzmit’ten çıkmış. Kerpe simitçisi de tam meydanda yani denk gelmeme şansınız yok, ister kahvaltınızı burada yapın isterseniz de sabahtan alın yanınızda bulunsun, denize girip acıkınca yersiniz ama fazla alın bizden söylemesi.

Kerpe Simitçisi

Kerpe Diem Restaurant

Kerpe Sahili’nin uç kısmında bulunan bu restoran aynı zamanda Kerpe Diem Otel’in de restoranı. Yukarıda bahsettiğim Kerpe Diem Beach ile aynı yer. Burada yediğiniz yemekten çok memnun da ayrılabilirsiniz, pişman da olabilirsiniz. Önemli olan doğru zamanda gitmek. Kerpe’nin en iyi restoranlarından olsa da yaz sezonunda gidip memnun ayrılma ihtimaliniz düşük, hele ki öğlen yemeğinde giderseniz pişman olmama ihtimaliniz neredeyse yok. Aşırı bir yoğunluk olduğu için hizmet kalitesi inanılmaz düşüyor ve servis çok ama çok yavaş oluyor. Örneğin iki arkadaş gittiniz aynı anda aynı balıktan sipariş ettiniz, 45 dakika bekledikten sonra tam sipariş geldi diye sevinirken bir bakıyorsunuz ki sadece bir tanesi gelmiş. Diğeri ondan 15 dakika sonra geliyor. Gelen balık lezzetli oluyor olmasına da siz sinirden o tadı alabilecek durumda olamıyorsunuz. Anlayacağınız Kerpe Diem Restaurant sakin zamanlarda güzel bir akşam yemeği yiyebileceğiniz bir yer, onun dışında kalabalık zamanlarında uzak durmanızda fayda var. Bu arada Kerpe Diem Restaurant fiyatları nasıl derseniz; İstanbul’dan bir farkı yok ama manzarası var öyle düşünün :)

Ceneviz Restaurant

Kerpe Diem’in yanında bulunuyor ve orası için söylediğimiz her şey Ceneviz Restaurant için de geçerli. Aynı manzara, aynı fiyatlar ve aynı pişmanlıklar. :) Sahilden gelirken Ceneviz Restaurant, Kerpe Diem’den sonra geliyor. Bu yüzden biraz daha sakin olur, en büyük avantajı bu ne kadar az kalabalık olursa o kadar iyi hizmet alacaksınız demektir.

Ceneviz Restaurant

Kaptan Et & Balık Restaurant

Tüm yazlık yerlerin sahillerinde ızgara çeşitleri bulabileceğiniz restaurantlar olur ya hani, işte Kaptan Restaurant da böyle bir yer. Gösterişten uzak, balık ve et çeşitleri var, hizmet orta seviye ve fiyatları biraz yüksek. Kısacası karnınızı doyurabileceğiniz ortalama bir yer. Bu arada alkol yok.

Karagöz Restaurant

Salaş mekanları seviyorsanız ve bizi dinleyip bahar aylarında gittiyseniz burada manzaraya karşı güzel bir balık yiyebilirsiniz. Hatta kışın giderseniz soba da kuruluyor, sıcacık çok güzel bir ortamı oluyor.

Kerpe’de Nerede Kalınır?

İşte burası yazının en zor kısmı, çünkü gönül rahatlığıyla gidip kalabilirsiniz diyebileceğim bir yer yok. Kerpe otelleri fena değil fakat fiyatları yüksek, ödediğiniz ücretin karşılığını alamadığınızı bariz bir şekilde hissediyorsunuz.

Kerpe Alya Butik Otel

Denize sıfır ve gayet merkezi bir konumda bulunan Alya Otel, 4 mevsim hizmet veren Kerpe’nin en güzel otellerinden bir tanesi. Eski bir otel olsa da odaları yenilenmiş ve gayet iyi durumda, yalnız odalar biraz küçük. Yemekleri ve mezeleri oldukça lezzetli, porsiyonlar biraz daha doyurucu olsa hiç bir sorun yok.Kısacası Alya Butik Otel, Kerpe’de kaliteli hizmet veren nadir yerlerden desek abartmış olmayız.

Kerpe Diem Butik Otel

Vay arkadaş ne “Kerpe Diem”miş dediğinizi duyar gibiyim. :) Evet oteli de var ama plaj ve restoranın bulunduğu yerde değil. Yeşilliklerin içerisinde ve bahçesinde tavuğundan keçisine bir çok hayvanın bulunduğu çiftlik evi tatında bir otel. Ancak Kerpe Diem Otel’in bir dezavantajı var o da plaja biraz uzak olması. Doğa mı deniz mi? sorusuna doğa cevabını veriyorsanız burayı öneririz.

Gaia Beach Hotel Kerpe

Paşaağzı koyunda kendine ait plajı olan bir otel, başka bir özellik de aramayın. Otellerin plajları parsellemesine karşı olsak da kalabalıktan kaçmak isteyenler için tercih sebebi olabilir. Otel ile ilgili beklentiniz yüksek olmasın.

Kerpe Pansiyonları ve Apart Oteller

İstanbul’a yakın olması sebebiyle otel fiyatları yüksek, bu yüzden biraz daha bütçe dostu alternatifler arıyorsanız Kerpe pansiyon fiyatları oldukça uygun. Tabii otellerdeki hizmetin bile orta seviyede olduğunu düşünürseniz pansiyonlar ve apartlarda durum biraz daha kötü. Sahile yakın bir yer arıyorsanız Deniz Pansiyon konum olarak çok iyi ancak temizlik anlamında çok ama çok sıkıntılı bir yer. Bunun yerine biraz daha iç kısımda Kerpe Güneş Apart Otel var, sahilde olmasa da denize o kadar da uzak değil.

Kerpe Kamp Alanları

Otellerin fiyatları yüksek, pansiyonlar temiz değil ee tek bir çözüm kalıyor o da kamp yapmak. Evet, kamp yapmanın da zorlukları var ancak en azından yattığınız yerin temiz olması sizin elinizde. Kerpe’de özel kamp alanları olsa da kampın keyfi biraz daha özgür olmak. Kartal Kayalıkları ya da biraz rüzgarlı olsa da Eski Kerpe Burnu çadır kurulabilecek güzel yerler, buraları muhakkak değerlendirin. Yine de özel işletme olsun derseniz; Doğa Çadır Kampı ile Ömerağzı Kamp ve Piknik Alanı’nı tercih edebilirsiniz.

Doğa Çadır Kampı

Kamp denilince akla doğa içerisinde bir yer akla geliyor, üstüne bir de adı “Doğa” olunca insan iyice yeşillikler içerisinde bir yer diye düşünüyor. Ancak burası yukarıda bahsettiğimiz Güneş Apart Otel’in arka tarafında. Merkezi konumda olmasının elbette avantajları var ama yine de bina manzaralı bir kamp, kulağa enteresan geliyor. Doğa Çadır Kampı fiyatları fena değil; kendi çadırınızla 80 TL, işletmenin çadırında kalırsanız 100 TL.

Ömerağzı Kamp ve Piknik Alanı

Aslında kamp diyoruz ama buradaki olay biraz daha çadırlı piknik olmuş durumda. İçeride piknik masaları ve çadır yerleri var ve günlük 80 TL. Büyük bir düzensizlik hakim, piknikçiler çadır yerlerine gelip arabalarını çekiyor. Temizlik konusu ciddi bir problem, açıkçası tavsiye ettiğimiz bir yer olmasa da böyle bir yer olduğunu bilin diye yazmak istedik.

Kerpe Nerede?

Muhteşem koyları ile Karadeniz’in en güzel sahil kasabalarından bir tanesi olan Kerpe, Kocaeli’nin Kandıra ilçesine bağlı kendi halinde bir yer. Kocaeli il merkezine 57 km, İstanbul’a ise 160 km yaklaşık 2 saatlik mesafede bulunuyor.