Tesis bakımından Türkiye’nin en iyisi diyebileceğimiz Erciyes Kayak Merkezi, kar kalitesi düşünüldüğünde de bir çok kayak merkezini geride bırakıyor. Yalnız büyük bir dezavantajı var, o da sezonun çok kısa olması; hem geç başlıyor hem de çok erken kapanıyor. Erciyes Kayak Merkezi’ne ne zaman gidilir, sezon ne zaman başlar ne zaman biter, kar seviyesi için hangi tarihler daha iyidir gibi pek çok sorunuzun yanıtını bulabilmeniz için yazımızda her şeyi detaylı olarak anlattık. Ayrıca Erciyes Pistleri’nden tutun ski-pass fiyatlarına, Erciyes otellerinden ekipman kiralamaya kadar ihtiyacınız olan tüm bilgilere yer verdik.

Kayak tatili planlıyorsanız güncel bilgilere sahip olmanız çok önemli çünkü her yıl o kadar çok şey değişiyor ki bir yıl çok sevdiğiniz yer ertesi yıl tatilinizi zehir edebiliyor. Kayak bizim sevdiğimiz bir spor ve her yıl en az 3 kayak tatili yapmaya çalışıyoruz. Bu nedenle tatil planlarına ekim ayından başlıyoruz. 3-4 yıldır da plan yaparken kayak merkezleri ile ilgili yazılarımızı güncellemeyi alışkanlık haline getirdik. Kısacası aşağıda en güncel bilgileri bulacağınıza emin olabilirsiniz.

Bu arada Erciyes kayak merkezi bizim eski favorilerimizdendi ama sonra skipass fiyatlarını çok arttırdılar ve biz de 3 senedir gitmiyorduk. Ancak sonra az zam yaptılar ve fiyatlar normale yaklaştı. 2023 skipass fiyatları henüz açıklanmadı ama ortalama bir zam yapsalar bile bizim bu seneki hedeflerimizden biri Erciyes.

 

Erciyes

Erciyes Kayak Merkezi

Kayseri’ye kazandırılmış en büyük değerlerden biri olan Erciyes Kayak Merkezi, 2015 yılında gerçekleştrdiği ilk büyük organizasyonla adını duyurmaya başladı. Son yıllarda ise yerli turistin yanında yabancı turistler de tercih ediyor ve paramızın değeri düştükçe yabancı turist sayısı da artıyor.

Birbirinden farklı zorluk ve uzunluklardaki pistleriyle herkese hitap eden Erciyes Kayak Merkezi’nde toplamda 102 kilometrelik 33 farklı kayak pisti bulunuyor ve bu sayede yüksek sezonda bile yoğunluğu hissetmiyorsunuz.

Erciyes Cafeler

Erciyes’in ismini sıkça duyabileceğiniz Hacılar, Develi, Tekir ve Hisarcık olmak üzere toplamda 4 kapısı bulunuyor. Bu kapıları pistlere çıkabileceğiniz noktalar olarak tarif edebiliriz. Aralarındaki pistler ve tesisler ile tüm kapılar birbirine bağlanıyor ancak çok yakın değiller. Otellerin servisleri direkt olarak Tekir Kapı’ya geliyor; kayak okulu ve kafelerin en yoğun olduğu, dolayısıyla da herkes için en uygun yer. Kendi aracınız ya da taksi ile gidecekseniz Hisarcık Kapıyı kullanabilirsiniz. Tekir Kapı ile kıyaslarsak çok daha sakin oluyor. Hacılar Kapı da tercih edilebilir ama buradan diğer pistlere ulaşmak biraz uzun sürüyor, o nedenle bizim tercihimiz Hisarcık kapı.

Erciyes’in en beğendiğimiz özelliklerinden birisi, pistlerde kask takma zorunluluğunun olması. Bunu bir zorunluluk olarak ele almalarını çok sevdik. Ayrıca tüm ana ve ara istasyonlarda ambulans ve güvenlik timleri bulunuyor. Erciyes Dağı’na aniden sis basması gibi olaylar yaşanabildiği için güvenlik önlemini Kayseri Büyükşehir Belediye’si almış durumda. İçiniz bu anlamda da huzurlu olabilir.

Erciyes Kayak Merkezi’ne gelmek için kayak/snowboard yapıyor olmanıza gerek yok. Kızak yapmak ya da karda yürüyüş yapmak istiyorsanız sizin için kayak pistlerinden ayrı bölümler bulunuyor. Kızak kiralayarak pistlerde vakit geçirebilirsiniz. Sucuk ekmek yiyip halay çekmek için gelenler bile var. 🤣 Evet evet bildiğimiz halay, Erciyes’te böyle bir kültür oluşmuş ve Tekir bölgesindeki kafelerin önünde, sürekli olarak halay çeken birilerini görebilirsiniz.

Erciyes Kayak Merkezi pistleri‘ne gelirsek, kesinlikle Türkiye’nin en iyi pistleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. Acemi pistlerinin Bansko’dan bile daha iyi olduğunu söyleyebiliriz. Hiç kayak bilmeyen biri burada 4 gün odaklı çalışarak ilerleme kaydedebilir. Yalnız kalabalık dönemleri biraz tehlikeli, yukarıdan kontrolsüz bir şekilde kayarak aşağıya inen onlarca kişi düşünün. Birbirine çarpanlar, taklalar atanlar falan tam bir kaos oluyor. Anlayacağınız acemi pisti, bilen için bile tehlikeli o yüzden dikkatli olun.

Erciyes Pistleri

Tekir bölgesindeki pistlerde ve Keven pistlerinde kar yapma makineleri bulunuyor. Bu da kötü sezon geçirme ihtimaline karşın biz kayak severlerin içini rahatlatıyor.

Biz her sabah Tekir Kapı’ya geldik ve saat 10 gibi Gondol’u kullanarak direkt olarak Hisarcık Kapı’ya geçiş yaptık. Buradan Hacılar, Divan ve Keven pistlerine giden telesiyejler bulunuyor. İlk gün yorgunluğun da etkisiyle kırmızı seviyede olan Keven’de takıldık. Keven’e telesiyejle çıkış yaklaşık 10 dakikayı buluyor ve kayak okullarının öğrencileri genelde burada ders yaptıkları için bu telesiyejde biraz fazla sıra olabiliyor.

Divan pisti 3 kilometrelik siyah bir pist. Nasıl hızlandığını bile anlayamıyorsunuz. Pist oldukça geniş ve üstü kapalı bir telesiyejle 15 dakikalık bir sürede zirveye varıyorsunuz. Telesiyejin üstü kapalı olmasa muhtemelen kimse o soğukta ve o kadar uzun süren tırmanışta o piste gidemez. Ancak pist kesinlikle görmeye değer, eminim o pistten inerken çok eğleneceksiniz. Ara ara buz ve taşlara denk geldik. Dikkat etmenizde fayda var ve en kritik nokta eğer kar sapanı seviyesindeyseniz kesinlikle bu piste çıkmayın, inemezsiniz. :) Kaydığımız 3 gün boyunca gün içerisinde ortalama 2 kişinin bu pistte sakatlandığına şahit olduk.

Zümrüt Zirve

Zümrüt pistine Gondol’dan inip sol yapıp karşıya geçtiğinizde göreceğiniz istasyon üzerinden ulaşabilirsiniz. Güneşli bir havada binmemize rağmen Zümrüt Tepe’sinin rüzgarı, bizi az daha donduruyordu. Yaklaşık 10 dakikada bu pistin başlangıcına varıyorsunuz. İndiğinizde hemen kaymaya başlamayın. Etrafınızın güzelliğine bakın, Erciyes’in üst noktalarından birinde dağın eteklerini göreceksiniz. Zümrüt pisti her ne kadar kırmızı yani orta seviyede bir pist olsa da 2 adet çok dik inişe sahip. Yine kar sapanı seviyesinde olanların buradan uzak durmasını öneririz.

Erciyes Pistleri hakkında biraz daha detaylı bilgiye ihtiyacınız varsa, tüm kapıları ve pistleri en ince ayrıntısına kadar anlattığımı Erciyes Pistleri yazımızı inceleyebilirsiniz.

Bu arada Erciyes’te saat 17:00 itibariyle gece kayağı yapma imkanı da bulunuyor. Gündüz aldığınız ski-pass akşam geçerli değil, yani gece kayağı yapmak isterseniz ayrıca ücret ödemeniz gerekiyor.

Kayseri Erciyes Otelleri

İlk gidişimizde konaklama seçeneklerini araştırırken normal olarak Erciyes kayak merkezi otelleri üzerinde yoğunlaştık ama ne yalan söyleyelim aradığımız gibi bir otel bulamadık. Bunu oteller kötü anlamında söylemiyoruz ama fiyat, verilen hizmet ve alternatifler değerlendirildiğinde kayak merkezinde bulunan oteller sınıfta kalıyor. Peki bu alternatifler ne derseniz tabii ki Kayseri otelleri. Evet, Kayseri merkezindeki şehir otellerinden bahsediyoruz, zaten kayak merkezi çok uzak değil ve otellerin sabah-akşam servisleri de var. O yüzden biz listemizde direkt olarak kayak merkezine servisi olan şehir otellerine yer verdik.

İbis Otel: Tam şehir merkezinde değil ama uzak olduğunu söyleyemeyiz, ana yol üzerinde kalıyor. Novotel’in hemen yanında ve önünde bir taksi durağı mevcut. Şehir merkezine gitmek isterseniz taksiyle 10 dakikada merkeze ulaşabilirsiniz. Yürüme mesafesinde herhangi bir restoran yok ama otelin yemekleri gayet iyi, kahvaltı ve akşam yemeğini otelde yiyebilirsiniz.

Novotel: Sabah ve akşam yemekleri dahildi ve otelden çok memnun kaldık. Hem odalarının genişliği hem de kahvaltı ve yemeklerdeki yeterli çeşitliliğiyle bizi memnun etti. Kayak tatilinde zaten tüm gün pistte olup yorgun düştüğümüz için akşam yemeğinden sonra otel içerisinde yapacak çok bir şey aramıyoruz. Bu açıdan bizim için oldukça yeterliydi. Tekrar Erciyes’e gittiğimizde kalacağımız yer belli.

Holiday Inn: Kayseri’nin merkezinde yer alan bu otelin içerisinde akşamları vakit geçirebileceğiniz bir kafe/bar mevcut. Yine bu otelde de sabah ve akşam yemeklerini yiyebilirsiniz. Merkezde olması avantaj olsa da bizim için tercih sebebi değildi.

Radisson Blu: Kaliteyi bir tık daha yukarı çekmek isteyenler için yine şehir merkezinde sayılabilecek bir otel. Ama bu otele bu kadar para vereceğinize yukarıda Erciyes’te konaklamanızı öneririz. Hemen yanında Forum Kayseri bulunuyor.

Erciyes Zirve Cafe

Erciyes Kayak Merkezi Ski – Pass Fiyatları

Erciyes skipass fiyatlarına gelirsek işte o biraz can sıkıcı, 3-4 yıl öncesinin fiyatlarını düşününce bizim moralimiz bozuluyor. O yüzden yıllar önce bu yazıyı yazarken eklediğimiz görseli silmiyoruz ki sizin de moraliniz bozulsun. 🙃

Erciyes Ski-Pass Fiyatları

Şu anda Erciyes kayak merkezinde sezonluk ya da günlük sınırsız skipass satılmıyor. Tek çıkış ya da 20, 50, 200 çıkış şeklinde skipass satılıyor. 2024 skipass fiyatları; 1 çıkış 60₺, 7 çıkış 300₺, 14 çıkış 430₺, 30 çıkış 830₺, 50 çıkış 1200₺, 100 çıkış 2250₺, 200 çıkış 3650₺. Erciyes kayak merkezi güncel ski-pass fiyatlarını takip etmek için fiyatlar açıklandıkça güncellediğimiz ski-pass fiyatları yazımıza göz atabilirsiniz.

Kayak, snowboard ve ekipman kiraları, diğer kayak merkezleri ile kıyaslarsak uygun. Ayrıca kayak okulu sayısı fazla ve ders ücretleri de pahalı değil. Bu nedenle yeni başlayanlar için Erciyes oldukça uygun bir kayak merkezi.

Erciyes’e Ne Zaman Gidilir?

Yazıya başlarken de dediğimiz gibi Erciyes kayak merkezinin sezonu çok kısa. Bunun en büyük sebebi bitki örtüsünün yok denecek kadar az olması, kar yağsa da çok fazla tutunamıyor. Zamanında bu sorunu çözmek için helikopterle bile tohum atmışlar ama ne yazıkki bir işe yaramamış.

Eskiden yağışların fazla olması bu durumu tolere ediyordu ama son 2-3 senedir yağışlar azaldı. Örneğin biz 2018-2019 yılbaşında Erciyes’e gitmiştik ve gitmeden önce orada tanıdığımız hocalara sorduğumuzda, bu zamana yılbaşını kayaksız geçirmedik sorun olmaz demişlerdi. Gittiğimizde fena değildi ama tam istediğimiz gibi de değildi, ertesi sene ise Erciyes ilk kayaksız yılbaşını geçirdi. Anlayacağınız sezon günden güne kısalıyor.

Yoğunluğu ve kar durumunu hesaba katarsak Erciyes Kayak Merkezi için en güzel dönem Şubat ayının başı diyebiliriz. Sömestr tatilinden sonraki hafta hem kar seviyesi iyi olur hem de kalabalık biraz daha az olur. Ocak sonu da fena değil ama biz sömestr tatiline denk geldiği için Şubat ayına bırakıyoruz, yani okula giden çocuğunuz varsa tatil döneminde de gönül rahatlığıyla Erciyes’e gidebilirsiniz.

Zümrüt Tepesi

Kayak Ekipmanı Kiralama ve Fiyatlar

Tekir Kapı yönünde giriş yaptığınızda önünüzde büyük bir otopark göreceksiniz. bu otoparkın hemen ön tarafında ise kiralama yapabileceğiniz dükkanlar bulunuyor. Bizim kendi kayak ekipmanlarımız olduğu için sadece dolap kiralaması yaptık ancak buna rağmen güler yüzlü olmaları, ilgilenmeleri, soğukta bizi çaysız bırakmamaları, hoş sohbetleri ve incelediğimiz kadarıyla ekipmanlarının kalitesi nedeniyle Kartanesi Kayak’ı sizlere öneriyoruz. Aynı zamanda kayak öğretmenleri de oldukça kaliteli. Derslerinizi de buradan alabilirsiniz.

Divan Telesiyej

Erciyes’te Yeme-İçme

Her şey dahil bir kayak otelinde kalmıyorsanız, kayak tatillerinin en büyük maliyetlerinden biri, hiç kuşkusuz yeme-içme harcamaları oluyor. Hiç bir şey yapmasanız bile; bir öğle yemeği yiyeceksiniz, su alacaksınız ve en azından sıcak bir şeyler içmek isteyeceksiniz. Fiyatlar da yüksek olunca ister istemez maliyet artıyor. Ancak Erciyes kayak merkezi yeme-içme fiyatları diğer kayak merkezleri ile kıyaslanınca oldukça uygun kalıyor. Dolayısıyla gün içindeki harcamalar büyük bir maliyet oluşturmuyor. Tekir bölgesinde; mantıdan yağlamaya, cıvıklıdan kebaba her şeyi bulabileceğiniz çeşitli restoranlar var. Kayseri Belediyesi’nin işlettiği Kardanadam Kafe Restoran, lezzetli yemekleri ve uygun fiyatlarıyla önerebileceğimiz bir yer. Biz yine de öğle yemeğine çok zaman ayırmayı sevmediğimiz için genellikle sucuk ekmek yemeyi tercih ediyoruz. Kayak merkezinin tamamında sucuk/köfte ekmek yiyecek bir yer bulabiliyorsunuz. Yani Tekir bölgesine dönmenize gerek yok, Hisarcık bölgesindeki kafe biraz daha sakin oluyor.

Erciyes’te yemek haricinde de çok fazla para harcayacağınız bir şey yok, zaten alkol falan satılmıyor. Sıcak şarap yerine sıcak şıra var. 🤣

Erciyes Kayak Merkezi Nerede?

Kayseri’nin merkez ilçesine bağlı olan Erciyes kayak merkezi, Erciyes dağı üzerinde bulunuyor. Bizim burası ile ilgili en sevdiğimiz şey kayak merkezine ulaşımın kolay olması. Aslında Kayseri merkezi ile Erciyes kayak merkezi arası 25 km, yani öyle çok kısa değil ama yol güzel olduğu için rahat oluyor. Erciyes’e 2 şeritli, çok rahat asfalt bir yoldan, 20-30 dakika arasında ulaşabiliyorsunuz. Öyle duralım zincir takalım, araçlar kaymış yol kapanmış, trafik varmış falan gibi dertler yok. Mesela, Uludağ ile Bursa merkezi arası 32 km ama yaklaşık bir saat sürüyor.

Erciyes kayak merkezine nasıl gidilir konusuna gelirsek, seçenek çok. Öncelikle kendi aracınızla geldiyseniz kayak merkezine gidip gelmeniz çok rahat olur. Ancak araç şart değil, otellerin servisleri de gayet kullanışlı oluyor. Servisler sabah 9 itibariyle sizi otelinizden alıyor ve yaklaşık 30 dakika gibi bir sürede Erciyes Kayak Merkezine varıyorsunuz. Tüm servisler; kafe, restoran ve kayak okullarının en yoğun olduğu bölge olan Tekir Kapı’ya bırakıyor. Akşam 5 gibi de sizi kayak merkezinden alıp otelinize bırakıyor. Yalnız servis ekstra, otel fiyatının içinde gibi düşünmeyin ama fiyatlar makul.

Ben servise bağımlı kalmak istemiyorum derseniz taksi de tercih edebilirsiniz. Kayak merkezi için taksi tarifesi sabit, hiç bir taksici taksimetre açmıyor, ve tabii ki servisten pahalıya geliyor. Belki 3-4 kişi olursanız, kişi başı maliyetiniz düşeceği için taksi mantıklı olabilir. Yalnız dönüşte taksi bulmakta zorlanabileceğinizi unutmayın, bu yüzden sabah bindiğiniz taksiciyle konuşup telefon numarasını alın. Döneceğiniz zaman yaklaşık 1 saat öncesinde ararsanız gelip sizi alacaktır.

Erciyes Kızak Pisti

Son olarak tüm bu kayak deneyimine ek olarak Kayserilere kadar gelmişken Şahin’den pastırma (sırt bölgesini seçmenizde fayda var), kaşık-la’dan mantı alıp Elmacıoğlu’nda yağlama yiyebilirsiniz. Şimdiden afiyetler.. :)

Güncel bilgiler için instagram sayfamızı takip etmeyi unutmayın!

https://www.youtube.com/watch?v=_U8Ogm2hFo0
Erciyes Divan Pisti
Zümrüt Zirvesi
Erciyes Kayak Merkezi
Tekir Kapı Otopark
Kartanesi
Tekir Kapı
Hisarcık Kapı
Hisarcık Kapı Cafe
Erciyes Gece Kayağı Fiyat
Erciyes Kayak Kiralama Fiyat