Detaylara geçmeden önce şunu söyleyebiliriz ki biz Enez‘i sevdik ancak bu sizin de seveceğiniz anlamına gelmiyor. Zaten bizim gibi seven çok insan olmasına rağmen hiç sevmeyenlerin sayısı da çok fazla ama önemli bir nokta var ki oda sevmeyenlerin burayı araştırmadan ve neyle karşılaşacaklarını bilmeden gitmiş olmaları. Anlayacağınız, olay Enez’de olanlar ya da olmayanlar değil insanların beklentileri. O yüzden yazımızı dikkatli okuyup burada yazanları bilerek gelirseniz Enez’i seveceğinizin garantisini verebiliriz. Ancak siz de gelip pişman olanlara benzer şeylerden rahatsız olacaksanız bizce gelmeyin.

 

Enez otelleri, Enez nerede, Enez plajları ve gezilecek yerler gibi detaylara geçmeden önce buraya gelenlerin şikayetlerini yazalım ki Enez size göre değilse diğer detayları okuyup zaman kaybetmeyin.

Sivrisinekler; evet Enez’de çok fazla sivrisinek var, ilaçlama yapılıyor ancak çözüm olmuyor. Etraftaki çeltik tarlaları ve çeşitli sebeplerden dolayı bu durum yıllardır aynı ve değişeceğe de benzemiyor. Ayrıca bildiğiniz sivrisineklere de benzemiyorlar, ısırdıkları yer ciddi şekilde şişebiliyor. O yüzden ne yapıyoruz? *yanımızda kesinlikle sin-kov ya da benzeri bir şey getiriyoruz, yetmiyor fenistil benzeri bir şey daha getiriyoruz. Neden? Çünkü ne kadar sin-kov da kullansanız bu sinekler ısırıyor. *Klimalı bir otel, pansiyon ya da ev seçiyoruz ki gece cam açmak zorunda kalmayalım. Peki ne yapmıyoruz? *Mangal yakıp bütün sinekleri etrafımızda toplamıyoruz ki sonra sineklerden yemek yiyemedik diye ağlamayalım. Tüm bunları bilerek gelip sonra da çok sivrisinek vardı yaa Enez’e gittiğimize pişman olduk demeyin diye bunları yazıyoruz, gerçekten sinekten rahatsız olacaksanız gelmeyin diyoruz. Bu arada sivrisineklerin iyi yanı akşam ortaya çıkmaları, evet gündüz de oluyor ama asıl olay akşam. O yüzden buraya gelirken gerekirse akşam odadan çıkmam, gündüz denizime girerim akşam da yatar dinlenirim diyorsanız problem yok. Gerçi gündüz de kara sinekler olabiliyor, onlar da fena ısırıyordu, neyse. :) Biz sin-kovumuzu kullanarak rahatla plajda oturduk, akşam dışarı da çıktık, hatta odaya geldikten sonra bile balkonda oturduk. Bu anlamda Enez’de sivrisinekler bizim tatilimizi olumsuz yönde etkilemedi.

Enez’in denizi soğuk; kime göre neye göre? Yok canım, sinirlenmedik :) Bize sorarsanız denizin sıcaklığı tam olması gerektiği gibi, sonuçta denize serinlemek için giriyoruz. O yüzden biz hamam gibi denizi sevmiyoruz. Tabi siz sıcak deniz seviyor olabilirsiniz; ona bir şey diyemeyiz ama size şunu söyleyebiliriz ki Akdeniz’e kıyasla soğuk ancak Cunda ya da Bozcaada’ya göre sıcak. Buna göre kendiniz hesap edin, Akdeniz için ohh tam aradığım deniz diyorsanız burası size soğuk gelir. Dolayısıyla ya Enez’e gelmeyin ya da gelirseniz su soğuktu diye şikayet etmeyin.

Enez çok sıkıcı; ne yalan söyleyelim biz sıkılmadık ama çok uzun süre de kalmadık, muhtemelen 4-5 günden sonra sıkılırdık. Öyle beach clublar, eğlence mekanları falan arıyorsanız burada yok. Zaten burası bir Bodrum ya da Çeşme değil, beklentiniz bu yöndeyse Enez size sıkıcı gelecektir. Gündüz denizime gireyim akşam da kafamı dinleyeyim; en fazla çıkar biraz yürüyüş yapar, dondurmamı yer, çayımı içer gelirim diyorsanız sıkılmazsınız.

Yemek yiyecek yer yok; yaani aç kalmazsınız, derseniz ki kahvaltı edecek yer var mı var, yemek yiyecek yer var mı o da var ama gerçekten sayı ve çeşit çok az. Aşağıda Enez’de yemek yenecek yerleri çok daha detaylı anlattık, siz kendiniz karar verin.

Enez Plajları

Tatil planı yaparken Enez merkezine baktığınızda denizle arasında Dalyan Gölü olduğunu göreceksiniz. Bu nedenle yazlık yerlerin çoğunluğu Gaziömerbey mahallesindedir. Merkeze çok yakın olan bu mahalle Enez sahil hattına yayılmıştır ve önü de baştan sona plajdır. Elbette Enez plajları bu kadarla sınırlı değil. Enez, denize girebileceğiniz çok güzel köylere de sahip. Aşağıda Enez limanından başlayarak aşağıya doğru sırası ile Erikli’ye kadar olan Enez plajlarını paylaşıyoruz, emin olun hepsi birbirinden güzel.

Pırlanta Plajı

Limanın yanından başlayan Pırlanta plajı güzel bir konumda, ayrıca denizin dibi tamamen kum ve gerçekten çok güzel. Ammaaa gel gör ki insanlar Pırlanta plajını tam anlamıyla çöp plajına çevirmişler. Ayrıca tuvalet ve duşlar da berbat durumda keşke burayı kullanan insanlar ellerindeki pırlanta gibi bu plajın biraz olsun kıymetini bilseler. Bir de yukarıda anlattığımız sivrisinekler çöpler yüzünden burada daha fazla.

Pırlanta Plajı

Altınkum

Pırlanta plajından sonra Altınkum plajı başlıyor, burası tam olarak yazlık yerlerin olduğu bölgenin kıyı kesiminde yer alıyor. Burada şezlong ve şemsiye kiralayabileceğiniz işletmeler var. Altınkum plajında 2 şezlong 1 şemsiye fiyatı 20 TL. Tabi kiralamak zorunda değilsiniz; işletmelerin arasında yeteri kadar boşluk bırakmışlar ve plaj oldukça geniş, kendi havlunuzu atıp şemsiyenizi kurabilirsiniz. Ayrıca Enez Altınkum plajı gayet temiz ve bakımlıydı, biz gayet memnun kaldık.

Enez Altınkum

Sultaniçe

Enez’e bağlı bir köy olan Sultaniçe, Keşan yolu üzerinde ve Enez’e olan uzaklığı 20 km. Köy merkezinden plaja da yaklaşık 5 km var ancak yol biraz bozuk olduğu için düşündüğünüzden uzun sürebilir. Tahmin edebileceğiniz gibi Enez merkezine göre çok daha bakir bir yer. Ayrıca Sultaniçe’den Enez’e giden bir orman yolu da var, bu yol üzerinde de denize girebilecek çok güzel yerler keşfedebilirsiniz.

Enez Vakıf Köyü

Evet gittikçe bakirleşiyor; Enez Vakıf Köyü, Sultaniçe’den de bakir bir yer. Tesis arıyorsanız burada düzgün bir tesis bulma şansınız yok, açıkçası Vakıf plajının da diğer plajlara göre bir artısı yok. Yine de aradığınız sakin bir yerse Vakıf köyü sizin için doğru tercih olabilir.

Karaincirli

Son olarak da Karaincirli köyü geliyor, plaja giden yol biraz bozuk. Araç gider mi derseniz evet ama arabanız kıymetliyse azıcık üzülebilirsiniz. :) Kamp alanları dışında düzgün bir işletme yok. Ne var derseniz; deniz, kum ve güneş daha ne olsun.

Enez Gezilecek Yerler

Enez Kalesi

Her ne kadar şu an harabe gibi olsa da eski halinin ne kadar ihtişamlı olduğunu hissedebiliyorsunuz. Şu an Enez Kalesi için bir restorasyon çalışması yürütülüyor ancak ne kadar aslına uygun yapıldığı büyük bir tartışma konusu. Bunu bir kenara bırakırsak Enez Kalesi’nin konumu muhteşem ve üstüne çıktığınızda göl, deniz ve Meriç nehri manzarasını görüyorsunuz. Bu arada kalenin içinde bir de cami var; Enez Ayasofyası ya da Fatih camii olarak da geçiyor. Şu an restorasyon çalışması sebebiyle camiyi gezemiyorsunuz.

Has Yunus Bey Türbesi

İstanbul fetih edildikten 2 yıl sonra yani 1455 yılında Osmanlı donanmasının başına getirilen Has Yunus Bey’in başarısızlıkları sonucu Fatih Sultan Mehmet tarafından idam ettirildiği söylenir ancak bu konuda net bir bilgi de yoktur. Aslen Hagios Evplos Şapeli olan ancak şu an Has Yunus Bey Türbesi olarak adlandırılan yapı fetih öncesine aittir ancak şapelin çevresi 1800’lü yıllara kadar Osmanlı mezarlığı olarak kullanılmıştır. Has Yunus Bey donanma kumandanı olarak Enez fethinde önemli bir rol üstlenmiştir, bu nedenle bu şapel türbe olarak düzenlenmiştir.

Kral Kızı Bazilikası

Tarihi olarak önemli bir yapı olsa da gidip görmenizi gerektirecek bir şey şu an için yok. Kral Kızı Bazilikası’nda kazı çalışmaları hala devam ediyor, yolu da oldukça kötü durumda. Eğer denk gelirse uğrayabilirsiniz ancak kesinlikle gitmelisiniz diyebileceğimiz bir yer değil.

Göller

Kuş cenneti denince akla ilk olarak Manyas geliyor ancak Enez’de bulunan Gala Gölü Milli Parkı‘nın da aşağı kalır yanı yok. Şimdi Milli Park’ı duyunca gözünde piknik yapılan bir orman canlanan bir grup var ve buraya gidip boş kabak arazi tuvalet bile yok diye şikayet ediyorlar. Burası insanlar için değil hayvanlar ve bitkiler için; sulak bir alan olması sebebiyle kuşların göç yollarında büyük bir öneme sahip. Gala Gölü Milli Parkı toplamda binin üzerinde hayvan ve bitki çeşidini barındırıyor. Bakın altını çiziyorum adet değil çeşit, yani burada binden fazla canlı çeşidi var. Milli Park içerisindeki göller; Büyük Gala Gölü, Küçük Gala Gölü ve Pamuklu Göl’dür. Ayrıca Enez’de bulunan diğer göller; Dalyan Gölü, Taşaltı Gölü, Tuzla Gölü, Bücürmene Gölü olarak sıralanmaktadır.

Enez Göller

Enez Otelleri

Küçük bir yer olan Enez’de tatil yapanlara baktığımızda çoğunun kendi evi olduğu söyleyebiliriz. Bunun dışında sezonluk ya da kısa süreli ev kiralama da tercih edilen bir yol. En az tercih edilen ise otelde konaklama, dolayısıyla da Enez otelleri sayıca az ve pek çoğu da pansiyondan çok farkı olmayan oteller. Kısacası lüks bir otel arıyorsanız Enez otelleri içinde bulamazsınız.

Veranda Otel Enez

Biz Veranda Otel‘de konaklamıştık. Aslında gayet memnun kaldık ama burasının da herhangi bir pansiyona göre büyük bir artısı yoktu. Kabul etmek gerekir ki Veranda otel fiyatları da pansiyon fiyatlarına yakındı. Genel olarak bakarsak; oda sayısı çok fazla değil, sahibesi ilgili biri, odalar çok küçük değil, temizlikle ilgili bir sorun görmedik, banyoda sıcak su vs problemi olmadı, karşısında market var, denize çok yakın yürüyerek en fazla 10 dk ve bizim en sevdiğimiz özelliği balkonu olması ve de balkonun ana yola bakmasıydı. Ancak buranın çok büyük de bir eksi yönü var o da klimasının olmaması, biz zaten klimalı odada uyumayı sevmediğimiz için sorun etmedik. Balkon kapısı açık yatınca dışarıdan ses geliyor ve yüksek bir bina olmadığından kapı açık uyumak insanı tedirgin ediyor.

İnci Otel Enez

Hem apart hem de otel olarak hizmet veren İnci Otel, Enez’in eski otellerinden bir tanesi ancak eski olması bazı problemleri de beraberinde getirmiş. Özellikle apart dairelerde eşyaların çok eski olduğunu duyduk. İnci otel’in havuzu ve plajı var. Önemli bir nokta; İnci otelle ilgili bilgilere baktığınızda her yerde otelin plajı olduğu bilgisini görürsünüz ancak bu plajın otelin önünde olmadığını ve 500-600 metre yürümeniz gerektiği bilgisini her yerde göremeyebilirsiniz. Bir de İnci Otel‘in temizliği ile ilgili de çok ciddi şikayetler duyduk, onu da söylemeden geçmeyelim.

Enez Pansiyonlar

Artık pansiyon denildiğinde daha çok günlük kiraya verilen daireler akla geliyor, Enez pansiyonları için de durum aynı. Genel olarak baktığımızda Enez küçük bir yer ancak hem eski hem de yeni yapılan yazlık evler var. Bu evler içerisinde pansiyon olarak kısa süreli kiraya verilen küçük dairelerin sayısı da oldukça fazla. Enez pansiyonları içerisinde herhangi bir öneride bulunmak çok zor, gidip kendi gözlerinizle görüp o şekilde karar vermeniz çok daha mantıklı. Çünkü karşısınızda profesyonel bir işletme yok dolayısıyla standart bir hizmet kalitesi de yok ve bir yıl çok temiz olan pansiyon sonraki yıl rezil bir durumda olabiliyor.

Enez

Enez Kamp Alanları

İstanbul’a yakın olması sebebiyle bir kamp sever için Enez çok güzel bir yer. 1 günlük tatiliniz bile varsa akşam iş çıkışında çıkıp 1 gecelik kampınızı yapıp, stresinizi atıp dönebilirsiniz. Enez kamp alanlarına baktığımızda iki adet özel kamp alanı bulunuyor ve her ikisi de Karaincirli köyünde yer alıyor;

Denizatı Camping

Burası ciddi anlamda rüzgar alan bir yer, eğer kendi çadırınıza kuracaksanız sağlam kurduğunuza emin olun. Aksi takdirde gece çadırınız dağılmasıyla uyanabilirsiniz. Denize çok yakın bu konuda hiç bir sorun yaşamazsınız, ayrıca plajda kendilerine ait alanları da var, burayı da ücretsiz kullanabilirsiniz. Denizatı Camping‘te kendi çadırınız yoksa çadır kiralama imkanınız da bulunuyor. Çadır alanları gayet iyi düzenlenmiş ve yanına kadar elektrik çekilmiş. Çadır dışında bir alternatif arıyorsanız kulübe tarzı yerler de yapılmış. Restaurant bölümü var, ihtiyaçlarınızı buradan karşılayabiliyorsunuz. Temizlik konusuna gelirsek özellikle duş ve tuvalet temizliği hakkında garanti bir şey demek çok zor. Aslında bu durum ortak tuvalet ve duş olan her yerde böyle, siz gittiğiniz zaman düzgün kullanmayan insanlar varsa pis olabiliyor. Siz temiz olmasını umarak ama temiz olmayabileceğini de bilerek giderseniz hayal kırıklığı yaşamazsınız. Denizatı Camping fiyatları nasıldır derseniz? Kendi çadırınızda konaklarsanız 80 TL, işletmenin çadırlarını kullanırsanız 4 kişilik çadır 160 TL, 6 kişilik çadır 180 TL, 4 kişilik kulübeler 200 TL olarak ücretlendiriliyor.

Esentepe Kamp Alanı(Dama Kamp Alanı)

Bildiğimiz kadarıyla eskiden Esentepe Kamp Alanı olan işletmeyi Dama Tur satın aldı ve adını da Dama Kamp Alanı olarak değiştirdi. Biz Dama Tur’u ve işletmenin sahibi Çetin Bey’i kayak turlarından tanıyoruz, eşi ve kendisi yaz boyunca kamp alanında oluyor. Her ikisi de ilgili insanlar ancak çeşitli sorunlar da yaşanmıyor değil, temizlik konusunda Denizatı Camping ile aynı durumda diyebiliriz. Dama Kamp Alanında en büyük dezavantaj denize sıfır olmaması, yaklaşık 300-350 metre bir mesafe var. Evet çok büyük bir mesafe değil ancak denizin dibinde olan yerlerin rahatlığı da ayrı oluyor. Dama Kamp Alanı fiyatları 25 TL’den başlıyor ve 100 TL’ye kadar çıkabiliyor, fiyatlar kişi başı olarak hesaplanıyor ancak biraz karışık. Aylara göre fiyatlar değişiyor, ayrıca hafta içi ve hafta sonu fiyatları da farklı, uzun süreli konaklamalarda belli bir oranda indirim yapılıyor.

Enez Yemek Yenilecek Yerler & Enez’de Ne Yenir?

Yemek için beklentiyi yüksek tutmamakta fayda var. Otellerin ve yazlıkların olduğu yerde Lipa Dondurma Börek adında bir yer var. Kahvaltı tabağı da var ama biz börek yemeyi tercih ettik fena değildi, fiyatları da makul, siz de kahvaltı için burayı tercih edebilirsiniz. Tam olarak Enez Otel’in altında yer alıyor. Öğlen yemeği için plajdan kalkıp gidelim bir yemek yiyelim diyebileceğiniz bir yer yok, ya plajdaki fast-food türü şeylerle idare edeceksiniz ya da marketten aldıklarınızla geçireceksiniz. Akşam yemeği için de limandaki restaurantları önerebiliriz;

Ada Restaurant Kalamar

Ada Restaurant Kalamar

Ada Restaurant

Biz buradaki tüm restaurantları inceledik akşam yemeği için en uygunu Ada Restaurant diyebiliriz. Yediğimiz en iyi balık değildi ancak kalamarı gerçekten başarılıydı. Lezzet ve hizmete göre bakacak olursak Ada restaurant fiyatları biraz yüksek kalamar tava 40 TL, midye tava 20 TL, ahtapot 50 TL.

Ada Restaurant Enez

Ada Restaurant Enez

Ada Restaurant Fiyatlar

Ada Restaurant Fiyatlar

Delfin Izgara

Biraz daha ekonomik bir yer olsun derseniz Delfin Izgara’da balık ekmek yemeyi tercih edebilirsiniz. Biraz fazla gürültülü müzik çalıyorlar ancak tekne restaurant olduğu için o da farklı bir keyif verebilir. Aşağıdaki fotoğraf Ada restauranttan çekildi ve fotoğrafta gördüğünüz tekne de Delfin ızgara.

Delfin Izgara

Delfin Izgara

Enez Nerede?

Buraya kadar okuduğunuza göre Enez’i beğendiniz ve dolayısıyla aklınıza Enez nerede hatta, Enez neresi sorusu geldi. Cevap kısa; Edirne’nin küçük bir ilçesi olan Enez, Ege denizi kıyısında ve Yunanistan sınırındadır.

Enez’e Nasıl Gidilir?

İstanbul Enez arası yaklaşık 290 km‘dir. Yolları gayet iyi ve özel aracınızla rahatlıkla gidebilirsiniz. Araçla giderken ister İstanbul-Edirne otoyolunu isterseniz de E-5’i kullanın; önce Silivri oradan Tekirdağ’a gideceksiniz. Saat erken değilse bir Tekirdağ köftesi yedikten sonra Keşan’a doğru yola çıkacaksınız. Eğer Tekirdağ’da köfte yemediyseniz Keşan’da Satır et üstüne de peynir tatlısı yedikten sonra Enez istikametine devam edeceksiniz. Yol tarifi biraz amacından saptı sanki. :) İstanbuldan Enez’e ortalama 4 saatlik bir sürede ulaşabilirsiniz. Ayrıca Esenler otogarından otobüse binerek herhangi bir aktarma yapmadan direkt Enez’e otobüsle de gidebilirsiniz. Enez otobüs bileti fiyatları 60 TL ile 80 TL arasında değişmektedir.

Çamlıbel Restaurant

Çamlıbel Restaurant

Satır Et

Satır Et