Biraz bodoslama bir giriş olacak ama Belgrad Ormanı eşit değildir piknik alanı, böyle bir algı olduğunu görüyoruz ve gerçekten üzülüyoruz. Tamam biz de piknik yapmayı, mangal yakmayı seviyoruz ama Belgrad Ormanı’nda çok güzel bir yürüyüş parkuru, göller ve bisiklete binmek gibi farklı aktiviteler yapabileceğiniz alanlar var. Bu yüzden Belgrad Ormanı’nı yalnızca piknik yapılacak bir yer olarak görmek haksızlık oluyor.
İstanbul’da kalan son yeşil yerlerden olan bu bölgenin kıymetini bilmemiz gerekiyor ve bu yüzden yazımızda Belgrad Ormanı’nda piknik dışında neler var onları anlatmaya çalıştık. Bu arada piknik alanlarını farklı bir yazıda detaylı olarak yazmıştık, ona da buradan ulaşabilirsiniz.
Belgrad Ormanı’nda Neler Yapılır?
Belgrad Ormanı Yürüyüş ve Koşu Parkuru
Büyük Bent’in oluşturduğu gölü çevreleyen Belgrad Ormanı yürüyüş parkuru, 6 kilometrelik gayet uzun bir parkur. Tartan piste sahip olan bu parkur gayet iyi düzenlenmiş. Ayrıca hemen başlangıcında otopark olması büyük rahatlık, aracınızı güvenle bırakıp yürüyüşünüzü yapabiliyorsunuz.
Parkurun çevresinde piknik alanlarının olması pek hoş değil, yani insan koşarken mangal dumanı solumak istemiyor. Ancak her şeye rağmen egzoz dumanı soluyarak koşmaktan çok daha iyidir.
Bisiklet Turu
Belgrad ormanında bisikletlere özel bir yol maalesef yok, bazı kaynaklarda olduğu yazabilir ama bize güvenin. Zaman zaman kiralık bisiklet oluyor ama son zamanlarda görmüyoruz. Zaten Belgrad ormanı, bisikletle gezilecek bir yer değil. Yani öyle yürümek zor geldi bir bisiklet kiralayıp gezelim derseniz rampalarda çok daha fazla yorulursunuz.
Gezinti için değil de spor için bisiklete biniyorsanız, o zaman uygun bir yer diyebiliriz. Çünkü kendi bisikletinizle gelirseniz Belgrad ormanı bisiklet turu için neredeyse sınırsız seçenek sunuyor. Dağ bisikleti ile orman içinde çok güzel rotalar var. Örneğin Kurt Kemeri kapısından başlayıp Kuzey Marmara otoyolunun yanına kadar gidebilir, buradan Bahçeköy kapısına dönerek tam bir tur atabilirsiniz. Yaklaşık 20 kilometrelik rotada; çeşme, gölet ve bir de kısa ve uzaktan da olsa Karadeniz manzarası var.
Elbette sadece dağ bisikleti değil yol bisikleti için de çok uygun rotalar var. Zaten tabiat parklarının yolu asfalt ama içeriye girmek zorunda da değilsiniz. Bahçeköy – Kemerburgaz yolu ve Kemerburgaz – Çiftalan yolu da gayet keyifli.
Belgrad Ormanı Atv Turu
Bize sorarsanız Belgrad Ormanı’nda atv turu, burada yapılacak en keyifli aktivitelerden bir tanesi. Atv turu yapan firma sayısı çok yok ama biri Bahçeköy, diğeri de Kemerburgaz tarafında olmak üzere bildiğimiz 2 büyük firma var ve atv sayısını son yıllarda çok arttırdılar.
Nerede olursa olsun atv turunda dikkat etmeniz gereken şeyler değişmiyor; rota, süre, atvlerin durumu ve kişi sayısı çok önemli. Belgrad Ormanında da atv turu yapan bazı firmalar çamura girmeyi bırakın toprak yola bile girmezken bazı firmalarsa asfalt göstermeden tüm rotayı orman içinden gidecek şekilde belirliyor. Bu yüzden rotayı net olarak öğrenmeden tura çıkmayın.
Tur süreleri firmaya göre değişiyor ve 1 ya da 2 saat oluyor. Burada dikkat etmeniz gereken şey, turun kaç saat süreceği değil, sürüşün ne kadar süreceği. Mesela 2 saat tur diyorlar; 15 dk eğitim, 15 dk hazırlık falan derken 1 saat atv sürüp geliyorsunuz.
Genellikle turlar en az 4 atv ile yola çıkıyor, yani sayı azsa tur yapılmayabilir. Tabii çok fazla olduğunda da tadı kaçabilir, bazi firmalar maksimum 10 atv ile çıkılır diye özellikle belirtiyor. Ancak bazı firmalar kaç kişi gelirse, o kadar kişi ile çıkıyor. Konvoy halinde, büyük bir kargaşa içinde ağır ağır gidiyorsunuz ve tabii ki atv turu amacına ulaşmamış oluyor.
Her şey güzel olsa da atv kötüyse o turdan bir şey anlamacağınız kesin, o yüzden atvler güzel olmalı. Ayrıca bazı firmalar hızları çok kısıtlıyor, yani hepsi kısıtlıyor zaten ama bazısı çok abartıyor ve keyif alamıyorsunuz. Ona da dikkat etmeniz lazım.
Kemerburgaz’dan Çiftalan yoluna dönünce hemen sağda Ozzy Atv Safari var. Belgrad Ormanı ve Karadeniz Parkuru olmak üzere 2 farklı rotada atv turu yapıyorlar. Belgrad Ormanı rotalarında asfalt yok, çamur ve su geçişleri var. 15 dakika eğitimden sonra 1 saat sürüş içeren bir rota ve en fazla 10 araçla çıkıyorlar. Karadeniz turu ise Kemerburgaz’dan başlayıp Karadeniz sahiline kadar uzanan bir rota ve yaklaşık 4 saat sürüyor.
Bahçeköy tarafında da Belgrad Outdoor var. Açıkçası biz burayı denemedik, iyidir ya da kötüdür deme şansımız yok. Ancak dışarıdan gördüğümüz kadarıyla büyük bir yer.
Saydıklarımızın dışında Belgrad Ormanı atv turu yapan firmalar arasında farklı küçük firmalar da var. Yukarıda saydığımız özelliklere dikkat ettiğiniz sürece sıkıntı yaşamazsınız. Bir de 4 atv olacak şekilde kendi grubunuzu oluşturursanız, yetersiz sayı sebebiyle tur olmama riskini de ortadan kaldırmış olursunuz.
At Safari
Belgrad Ormanında at safari için 2 seçeneğiniz var; birincisi, atv turunda olduğu gibi at safari turu düzenleyen firmalar, ikincisi ise Falih Rıfkı Atay Tabiat Parkının arkasındaki seyisler. İkinci seçenek safariden çok kısa gezinti şeklinde oluyor ama denemek isteyenler için güzel bir seçenek.
İki seçenek için de önceden binicilik eğitimi almış olmanıza gerek yok. İlk kez deniyor bile olsanız binebilirsiniz.
Jeep Safari
Eskiden çok fazla oluyordu ama atv safari popülerleşmeye başlayınca firmalar oraya doğru kaydı. Şu an Belgrad ormanında jeep safari düzenleyen firma var mı bilmiyoruz ama eğer uygun bir aracınız varsa çok güzel parkurlar var.
Belgrad Ormanı’nda Kamp
Konusu açılınca en sık duyduğumuz soru Belgrad ormanında kamp yapılr mı? oluyor. Cevap verelim; yapılmaz. Bu kadar net cevap vermemizin sebebi üşenmemiz falan değil, yanlış anlaşılmasın. Şimdi öncelikle Belgrad ormanında kamp alanı yok, hatta kamp yapmak yasak. Ancak o kadar katı değil, belli bir saatten sonra güvenlikler gidiyor. Zaten koca orman ve siz de ormanın derinliklerine girip kamp yapabilirsiniz, bunun önünde bir engel yok. Ancak şehir merkezine yakın olması sebebiyle buralara her türden insan geliyor ve huzur kaçırabiliyor. Ayvad Bendi’nde temizlik çalışması yapılırken suyun dibinde çalıntı araba bulunmuştu, artık burada neler olabileceğini siz düşünün.
Belgrad Ormanında kamp yaparsanız başınıza bir şey gelir demiyoruz ama ne gerek var. Hem kampı insanlardan kaçmak için yapmıyor muyuz? Bu arada öyle yabani hayvan olmaz düşüncesiyle Belgrad ormanında kamp yapmaya karar verdiyseniz de tekrar düşünün deriz. Çünkü burada yaban domuzundan yılanına pek çok hayvan var. Tabii piknik alanlarının olduğu yere çok çıkmıyorlar ama siz de kamp yapabilmek için ormanın derinliklerine girmek zorunda olduğunuz için yabani hayvanların yanına gidecekseniz.
Belgrad Ormanı Gezilecek Yerler
Belgrad Ormanı oldukça büyük bir alanı kaplıyor ama ne kadar gezerseniz gezin, göreceğiniz şeyler çok değişmiyor; orman, bentler ve göletler. Bir üçgen ev var, fotoğraflara fon olmak dışında pek bir özelliği yok.
Ayvat Bendi ve Ayvat Göleti, yanında oturmak için keyifli ve güzel bir manzarası var. En güzel göl manzarası ise kesinlikle Irmak Tabiat Parkı ile Neşetsuyu arasında kalan Büyükbent‘te diyebiliriz.
Bahçeköy Geyik Üretim İstasyonu, gezilecek bir yer gibi anlaşılıyor olsa da içeriye giriş yok. Biz bir kere yanından geçerken şans eseri bir tane geyik görmüştük ama denk gelme ihtimaliniz çok düşük.
Belgrad Ormanı’nda Kahvaltı
Kahvaltı için restoran arıyorsanız Belgrad ormanı doğru tercih olmaz. Yeni Derya adında bir kafe var ama kahvaltı için önerebileceğimiz bir yer değil. Burada en güzeli termosunuzu ve yiyeceklerinizi yanınızda getirip, basit bir kahvaltı yapmak.
Belgrad Ormanı’na Ne Zaman Gidilir?
Yılın 12 ayı, yürüyüş yapmak için gidebileceğiniz Belgrad Ormanı, her mevsim ayrı bir güzel. Yalnız tahmin edebileceğiniz gibi yaz aylarında ciddi bir piknikçi akınına uğruyor. Bu da trafik ve mangal kokusunu beraberinde getiriyor. Özellikle havaların ilk ısındığı zamanlarda, aylarca mangala hasret kalmış İstanbul halkı, akın akın Belgrad Ormanına geliyor. Bir de güneşli sonbahar günlerinde çok kalabalık olur. Hani böyle 2-3 hafta havalar soğuk gider sonra bir hafta sonu çok güneşli olur ya, işte o günlerde son bir mangal yapalım diyenler gelir ve inanılmaz bir yoğunluk yaşanır.
Aslında koşu parkuru ayrı ve çevresinde mangal yapmak yasak ama bu saygılı! insanların, mangal yakmak yasaktır tabelasının altında kanat pişirmeyeceği anlamına gelmiyor. Açıkçası güvenlikler de pek önemsemiyor.
Sonuç olarak Belgrad Ormanı’na mangalcıların olmadığı zamanlarda gidilir. Eğer mangalcıların yoğun olduğu dönemlerde gidecekseniz, hafta içi gitmenizde fayda var. Cumartesi günleri saat 9-10’a kadar da gelinebilir ama pazar günleri saat 9 gibi kahvaltı ile birlikte mangallar yanmaya başlar.
Belgrad Ormanı’na Nasıl Gidilir?
Oldukça büyük bir alana yayılan Belgrad Ormanı’nın bir bölümü Orman İşletme Müdürlüğü tarafından düzenlenmiş durumda. Atv turu gibi aktiviteler bu alanın dışında yer alıyor ama biz orta nokta olduğu için koşu parkurunun olduğu yere nasıl gideceğinizi anlatalım.
Öncelikle bir tanesi Kemerburgaz, diğeri de Bahçeköy tarafında olmak üzere iki farklı kapıdan Belgrad Ormanı’na giriş yapabiliyorsunuz. Bahçeköy kapısından giderseniz yol sizi Neşetsuyu Tabiat Parkı’na kadar götürecek, yolun sonunda koşu parkurunu göreceksiniz. Kurt Kemeri kapısından giderseniz Ayvat Bendi’ne girmemeye dikkat edin. Ana kapıdan girdikten sonra asfalt yoldan kafenin olduğu yere kadar ilerleyip buradan sağa döneceksiniz. Bu yol sizi koşu parkurunun olduğu yere kadar götürecek.
Bu arada günübirlik rotalar için bizi takip etmeyi unutmayın!