İlk bakışta güzel gözükse de Sarıkamış pist haritası biraz incelendiğinde pist sayısının yetersiz olduğu net bir şekilde gözüküyor. Bizim yıllarca Sarıkamış’a gitmememizin bir sebebi varsa o da aşağıdaki haritadır. Gerçi sonunda mecbur kalıp gittik 🤷🏻‍♂️ neden mecbur kaldığımızı Sarıkamış Kayak Merkezi yazımızda detaylı olarak anlatmıştık. Bu yazıda sadece Sarıkamış pistleri ve mekanik tesislerini inceleyeceğiz.

Sarıkamış Pist Haritası

Haritayı daha iyi anlayabilmeniz için 3 bölgeye ayırabiliriz. Oteller, gişelerin de bulunduğu yerde, Orta kafeye kadar olan kısmı oteller bölgesi olarak düşünebilirsiniz. Zirve ile Orta Kafe arası Bayraktepe, sağ taraf ise Karanlıkdere.

Oteller bölgesinde tamamı başlangıç seviyesinde olmak üzere 3 adet pist, 1 tane de kızak pisti bulunuyor. Yeni öğrenenler için 9 ve 2 numaralı pistler oldukça uygun, 1 numaralı pistin eğimi az olduğu için size bir şey katmaz, hatta gereksiz yorar.

Orta ve üstü seviyelerdeyseniz Bayraktepe’ye çıkana kadar kayak merkezine geldiğinizi anlamazsınız. Bayraktepe’den inebileceğiniz 4 pist var, hatta 3 buçuk pist var desek daha doğru. Çünkü 3 numaralı pistin büyük bir eğim sorunu var. 4 ve 5 numaralı pistler güzel ama seçenek az olduğu için buralar genelde kalabalık oluyor. Yine de özellikle sabahları gayet güzel olur. Tabii pist haritasında 5 numara siyah olarak gösterilse de bizce kırmızı yani orta zorlukta bir pist. 8 numara, snow parka gidiyor ama belli bir yerden sonra giriş yasak tabelası karşınıza çıkıyor ve eğimsiz yollardan sizi 5 numaraya bağlıyor.

8 Numaralı Pist

Bayraktepe’ye çıktığınız zaman sağ tarafınızdaki telesiyej çalışıyorsa Karanlıkdere’ye inebilirsiniz. 6 numara genelde açılmıyor olsa da 7 numaralı pist gayet yeterli. Bizim Sarıkamış pistleri arasında en çok keyif aldığımız pist 7 numaralı pistti.

Karanlıkdere

Yazının başında daha anlaşılır olsun diye 3 bölgeye ayıralım dedik ama sanki biraz gereksiz oldu. 🙃 Çünkü Sarıkamış pistleri bu kadar. 🤦🏻‍♂️

Gelelim off pist yani pist dışına, Sarıkamış kayak merkezi oldukça ağaçlık bir yer olduğu için pist dışı da bir o kadar keyifli oluyor. Bir çok kişi 6 numaralı pistin oralardaki off pistleri tercih ediyor, biz gittiğimizde kar kalınlığı düşük olmasına rağmen keyifliydi. Bize sorarsanız 6 ile 8 numaralı pistlerin arasında kalan off pistler çok daha güzel ama burada kimseler olmuyor. Biz genelde o bölgeyi tercih ettik, ağaçların arasından inip snowparka bağlanıyorduk. Snowpark demişken her yerde yıllardır kapalı olduğu yazıyor ama biz gittiğimizde rampalar yerinde duruyordu. Pist ezilmiyor o ayrı ama Sarıkamış off pistçilerin kayak merkezi diye söyleyenlerin snowparka inmemesini anlayamıyoruz. 🤷🏻‍♂️🤷🏻‍♀️ Biz kayakla o kadar keyif aldıysak boardçular için çok daha keyifli olacaktır.

Sarıkamış Snowpark
Sarikamış Pistleri Rampalar

Sonuç olarak bir kayak merkezinin pistlerini değerlendirirken pist çeşitliliğine ve zor pistlerine bakmak gerekiyor. Zaten Sarıkamış’ta 9 pist var; başlangıçları at, 3 numarada eğim yok onu da at, 6 numara çoğu zaman kapalı, 8 numara kısmen açık, geriye 4, 5 ve 7 olmak üzere üç adet pist kalıyor. Tabii 7 numaralı pisti kullanabilmeniz için Karanlıkdere telesiyejinin açık olması gerekiyor. Özellikle telesiyej açıksa diye belirtmemizin sebebi çok fazla arıza yapması. Biz oradayken ikide bir kapanıyordu, çoğu kısa süreli kesintiler olsa da bir tanesi 1,5 saat kadar sürdü. Neyse ki telesiyejde mahsur kalan olmadı ama bir çok kişi uzun süre Karanlıkdere Kafe’de kaldı ve yukarı çıkamadı. İnsanlar sakatlandık diye jandarmayı arayıp, kar motoruyla yukarı çıktıklarını anlattı. Yine de şanslıydılar çünkü 2018 yılında daha da beteri oldu ve insanlar 2 saatten fazla telesiyejde mahsur kaldı, jandarma kurtarmıştı. Biz tam olarak bu yüzden Sarıkamış pistleri yetersiz diye düşünüyoruz.

Sarıkamış Pistler