Küba ile ilgili tartışılacak çok konu var; fakir mi zengin mi, insanlar mutlu mu mutsuz mu, komünizm iyi mi kötü mü, diktatörlük mü var özgürlük mü? Bunun gibi tartışmalı çok soru var. Ancak tartışılamayacak tek bir şey var o da, Küba’nın farklı bir ülke olduğu. Ee tabii böyle olunca merak edilen çok fazla şey oluyor. Bu yüzden Küba hakkında genel bilgileri tek bir yerde toplamak istedik.

Küba Para Birimi

Yerli halkın kullandığı ile turistlerin kullandığı para birimi farklı; halkın kullandığı yani asıl Küba para birimi CUP, diğer bir değişle Küba Pezosu‘dur. Turistlerin kullandığı para birimi ise CUC yani Convertible Peso‘dur. Yabancı para verip alabileceğiniz ve Küba’da sizin harcayacağınız para birimi her zaman CUC olacak. Bu iki farklı para birimi arasında önemli bir değer farkı da vardır; 1 CUC = 25 CUP ve 1 € = 1.1 CUC ediyor, güncel kur ile hesapladığımızda 1 Küba Pezosu 6,50 TL‘dir.

Küba Nerede?

Komünizm’in temsilcisi diyebileceğimiz Küba ile Emperyalizm temsilcisi olan Amerika Birleşik Devletleri’nin arasında 180 km mesafe vardır. Hatta hava açık olduğunda Havana’dan Miami görülebilmektedir. Küba’nın diğer tarafında ise Meksika yer almaktadır, ayrıca çevresinde Bahamalar, Cayman Adaları ve Jamaika vardır. Kısacası Küba; Amerika, Meksika ve Bahamalar, Cayman Adaları ve Jamaika arasındadır. Ansiklopedik bilgiyi bir kenara bırakırsak Küba Karayipler’dedir, gerisi hikayedir. :) Sonuçta bir turisti ilgilendiren ülkenin doğası, havası ve bu gibi şeyler değil mi?

Küba

Küba Resmi Dili

Bir ülkeye giderken sorulması gereken en önemli sorulardan bir tanesine geldi sıra; Küba hangi dili konuşuyor? Geçmişte İspanyol sömürgesi altında olduğundan bu ülkede bilinen tek dil İspanyolca, adaya Afrika ülkelerinden getirilen köleler de zamanla kendi dillerini unutmuşlar. Sonuç olarak Küba resmi dili İspanyolca‘dır. Turistik yerlerde İngilizce bilen kişi sayısı yüksek fakat şehir dışına çıktığınızda İspanyolca bilmeniz şart.

Küba Nüfusu

2017 verilerine göre Küba nüfusu 11 milyon 480 bin‘dir. Yine aynı yıldaki verilere göre Küba nüfusu’nun %20’si yani 2 milyon’dan fazla kişi Havana’da yaşamaktadır.

Capitolio

Küba Dini

Küba’da resmi din yoktur, anayasada herhangi bir din belirtilmemiştir. Devlet tüm dinlere aynı mesafededir ve dini inanç özgürlüğü vardır. Dolayısıyla Küba dini diye bir şey yoktur. Bir dönem dinlerin yasaklandığı söylenmektedir ancak şu an böyle bir yasak yok. Buraya getirdikleri köleleri Katolik yapmaya çalışan İspanyolların uğraşları boşa gitmemiş ve şu an Küba’nın %60’ı Katolik, % 10’u Santeria, %5’i Protestan ve geriye kalanlar da herhangi bir dine inanmıyor. Tabii istatistikler bu şekilde gösteriyor fakat işin gerçeği Küba’da dini inanç neredeyse yok gibi bir şey. Yani sorsanız %60 Katolik olduğunu söylüyor ama belki Katolik ne demek onu bile bilmiyor.

Küba İklimi

Tropikal iklimde bulunan Küba yıl boyunca tatile elverişli bir ülke. Genel olarak güneşli, sıcak ve çok nemli olmayan tam tatillik bir iklime sahip. Biz gittiğimizde Haziran ayı’nın başıydı ve hava gayet güneşliydi. Tabii ara ara yağmur da yağdı ama bize engel olacak bir yağmur yaşamadık. Oysa ki baktığınız zaman Mayıs ayı ile Eylül ayı arası en yağmurlu dönem, özellikle Ocak ve Şubat aylarının en iyi aylar olduğu söyleniyor. Bizim gittiğimiz yıl Ocak ayında gidenler ise yağmurdan kafalarını kaldıramamışlar. Kısacası Küba iklimi biraz sürprizli bir iklim, şansınıza güvenin Küba’nın havası sizi üzmeyecektir. Her ne kadar hava iyi olsa da büyük ihtimal yağmurunu da görürsünüz, o yüzden yanınıza yağmurluğunuzu alın. İtiraf edelim yağmurluğu sırf söylemedi demeyin diye yazalım dedik :) çünkü yağmuru çok fena, yağmurluk falan işe yaramıyor. En güzeli dışarıda yakalanmamaya dikkat etmek. Zaten bir anda hava kararmaya başlayıp rüzgar artıyorsa yağmur geliyor demektir, kendinizi kapalı bir alana atmak için 15 dakikanız var. Yağmurun şiddetine aldanıp, dinmeyecek heralde diyerek yola koyulmayın. Başladığı gibi hızlı bir şekilde diniyor, bir anda rüzgar kesilip güneş açmaya başlıyor.

Küba İklimi

Alicia Krem (Küba Kremi)

Türkiye’de daha çok Küba kremi olarak bilinen Alicia, bir çok çeşidi olan bir krem markası. Meşhur olanı ve de mucizevi olarak adlandırılanı ise plesantalı gece kremi. Evet bu kremde bildiğiniz plesanta kullanılıyor. Sürekli üretilmediği için her zaman bulunamayabiliyor, taksi tutup Küba’da Alicia satan her yeri tek tek gezen çılgın Türk Hanımları olmuş, hiç şaşırmadık. :) Zaten bu krem özellikle Türkler arasında çok popüler, bir yere Alicia sorduğunuz da direk Türk müsünüz diyorlar. İşe yarıyor mu derseniz, bize kalırsa ortada biraz şeyh uçmaz mürit uçurur durumu var. Ecem de aldı ama pek kullandığını da görmedim ama işte öyle bir Alicia çılgınlığı var ki insan kullanmayacaksa bile alma ihtiyacı hissediyor. :) Bu arada bu Alicia krem Türkiye’de de satılıyor ama fiyatı çok yüksek olduğu için Küba’da almayanı dövüyorlar. :) Bu kremi daha önce hiç duymamış olabilirsiniz ama hiç şüpheniz olmasın, öğ-re-te-cek-ler. Kimler mi? Tabii ki Küba’ya gideceğinizi duyanlar. Nasıl ki puronun p’sinden anlamayan erkek arkadaşlarınız puro istiyecekse kadınlar da Alicia isteyecekler. :) Sipariş vermeseler bile; Küba kremi varmış kesin al, Alicia diye bir krem duydum çok iyiymiş vs. gibi şeyler duyacaksınız.

Küba’ya Yerleşmek

Burayı gördükten sonra insan ister istemez Küba’ya yerleşmek gibi bir hayale kapılabiliyor. Hatta görmeyenler bile anlatılanları duyduktan sonra bunun hayalini kuruyor. Sizin de böyle bir hayaliniz varsa, maalesef %99 hayal olarak kalmaya devam edecek. Eğer bekar değilseniz, kalan yüzde birlik kısım da elinizden gidiyor. Çünkü Küba’ya yerleşmek için tek şansınız bir Küba vatandaşı ile evlenmek. Hayalleriniz daha büyükse ve nasıl Küba vatandaşı olunur diye araştırıyorsanız; imkansız mı desem, hiç kafanızı yormayın mı desem bilemedim. Bilmem umut verir mi ama bu zamana kadar Küba vatandaşlığı alabilen 1 kişi olmuş; o da Che Guavera. Kendisi bir Arjantinli olarak Küba vatandaşlığı almış. Şimdi Che Guavera’nın yaptıkları da ortada… işte Küba vatandaşı olmak o kadar imkansız. Diyelim ki Kübalı biri ile evlendiniz ve Küba’ya yerleştiniz yine vatandaşlık alamıyorsunuz. Yalnızca evli kaldığınız süre boyunca Küba’da kalmanıza izin veriliyor, eğer boşanırsanız Küba’ya da veda ediyorsunuz.

Küba'ya Yerleşmek

İstanbul Küba Arası Kaç Saat?

Süreyi direkt olarak İstanbul üzerinden vermemizin sebebi bizim İstanbul’dan gitmiş olmamız değil, Küba’ya başka şehirden uçuş olmaması, onu baştan söyleyelim. Fransa, Hollanda ve Canada üzerinden aktarma yaparak giderseniz iki uçuş arasındaki süreye bağlı olarak değişse de 20 saatin üzerinde bir yolculuk yapmanız gerekiyor. Güzel uçuş yakalarsanız bu süre biraz kısalabilir ancak uygun fiyatlı ararsanız 30 saati bile geçiyor. Neyse ki THY’nin direkt uçuşları da var; gidiş 14 saat dönüş de 17 saat sürüyor. Gidiş ve dönüş süresinin farklı olması kulağa biraz saçma gelebilir, biz de ilk duyduğumuzda aynı şeyi düşündük. Ne yani giderken TEM’den dönüşte E5’ten mi dönüyor diye geyiğini de yapmıştık. :) Neyse yazıyı daha fazla sulandırmayalım. Dönüşte uçak Venezuela’ya uğruyor; Küba’dan Venezuela’ya gelenler iniyor ve Venezuela’dan Türkiye’ye gelecek olanlar biniyor. Tabii arada uçağı temizliyorlar, ilaçlıyorlar vs. siz öyle uçakta bekiyorsunuz. Bu minimum 2-3 saatlik bir süreç, bu arada da herhangi bir servis yok ve uçaktan inemiyorsunuz. Anlayacağınız direkt uçuş deniyor ancak dolmuş mantığı ile işliyor. Biz sorunun net cevabına gelirsek, İstanbul Küba direkt uçuş 14 saat. Aktarmalı uçuşlarda Fransa üzerinden giderseniz İstanbul-Paris-Küba olarak toplam uçuş süresi 14 saat, tabi buna iki uçuş arasındaki aktarma süresi de eklenecek.

Küba Kahvesi

Cafe Cubano olarak tüm dünyada bilinen Küba kahvesi, çok farklı şekillerde yapılıyor. Özellikle hemen her restaurantta yemeğin üstüne küçük kahve fincanlarında filtre kahve olarak servis edildi. Kübalılar genellikle bu kahveyi bol şekerle tüketiyor ama şekersiz de içimi gayet güzel. Önüne gelen her kahveyi içen biri olarak bizim Küba Kahvesi hakkındaki yorumumuz sert ve içimi kolay bir kahve olduğu, bir de espressoya benzediği. Küba’dan getirdiğimiz kahvenin tadına bakan bir baristanın yorumu da asidik bir kahve olduğu yönünde.

Küba Kahvesi

Küba Priz Tipi

Küba’da kullanılan elektrik 110 volt ancak otellerde 220 volt elektrik kullanılıyor. Ayrıca Küba’da A ve B tipi priz kullanılıyor. Anlayacağınız dilde söylemek gerekirse; Türkiye’de kullandığımız prizlerde, hani 2 tane küçük yuvarlak delik var ya işte Küba’da o delikler yuvarlak değil dikdörtgen. Otellerde saç kurutma makinasının takıldığı priz bizim kullandığımız ile aynı olabiliyor ama garantisi yok, hele ki otelde değil de evde kalacaksanız işinizi şansa bırakmayıp bir dönüştürücü alın. Ne tip bir dönüştürücü alayım derseniz bizim kullandığımız çoklu priz dönüştürücüyü tavsiye ederiz. Tüm priz tiplerinde kullanılabiliyor ve Migroslarda bile satılıyor, 40-50 TL bir fiyatı vardı.

Küba Romu & Küba İçki Fiyatları

En az puro kadar üretimine önem verilen ve Küba içkisi denilince akla gelen tek içki Rom’dur, daha doğrusu Küba’da bilinen adıyla Ron’dur. Şeker kamışının bol olduğu bir ülkede bu kadar güzel rom üretilmesine de şaşırmamak lazım. Dünya’da en çok bilinen rom markası Bacardi, bu markanın sahibi Küba’lı Bacardi ailesidir. Devrimden sonra tüm fabrikalar kamulaştırılınca, Bacardi ailesi bunu kabul etmeyerek Küba’dan ayrılmış ve Amerika’ya gitmiştir. Elbette bu şekilde sadece markayı alabilmişler ve fabrika kamulaştırılarak devletin olmuş. Bu fabrikada Havana Club markasıyla rom üretimine başlamışlar ve Küba romu farklı bir isimle yaygınlaşmaya başlamış. Küba’da rom fiyatları gerçekten çok uygun 1 lt Havana Club 7€. Rom’da durum bu ancak tahmin edebileceğiniz gibi yabancı içkiler pahalı, Türkiye’deki fiyatlarla hemen hemen aynı. Aşağıda Küba içki fiyatları ile ilgili fotoğrafı da paylaşıyorum, fiyatlar duty free fiyatları, zaten bunun dışında içki alabileceğiniz çok fazla bir yer yok.

Küba İçki Fiyatları

Küba Yemekleri

Biz gittiğimiz ülkelerin tatlarını denemeyi çok seviyoruz ancak Küba’da deneyebileceğimiz böyle farklı yemekler yoktu. Küba yemekleri dünya mutfağından seçenekler sunuyor. Restaurantların menüleri çok zengin değil; alternatifler balık, tavuk ve domuz eti. Biz çoğunlukla balık yemeyi tercih ettik ve fena değildi. Küba yemekleri nasıldı diye soracak olursanız, kesinlikle aç kalmadık ama şu yemek mükemmeldi diyeceğimiz bir yemek de yok. Küba yemeklerinin fiyatlarına gelince, zaten genel olarak Küba turistler için çok ucuz bir ülke değil; bir de direkt olarak turistlere yönelik restaurantlara giderseniz fiyatlar biraz daha artıyor. Küba yemek fiyatları kişi başı 25€‘dan başlıyor. Elbette daha yüksek fiyatların olduğu lüks restaurantlar da var ancak güzel ve temiz bir şekilde karnımı doyurayım derseniz gözden çıkarmanız gereken minimum tutar 25€.

Küba Yemekleri