İzmir, bizim için Güzel İzmir desek yalan olmaz; tarihe tanıklık etmiş, Türkiye Cumhuriyeti’nin geçmişinde önem arz eden, gelişmiş ve doğal güzellikleriyle bizi büyüleyen güzel ilimiz. Gelişmiş üniversiteleriyle gençlerin gözdesidir. Yazları dünyanın dört bir yanından turistleri çeken ve sürekli büyüyen Ege’nin gözdesi olan önemli bir liman kenti ve fuar merkezidir.

Gitmesi ve gezmesi çok kolay olan İzmir için bir gezi rehberi hazırlamak istedik. İsterseniz haftasonu kaçamağı yapın; isterseniz de yazın Urla, Alaçatı derken tüm güzel koylarını gezin. Mutlaka İzmir’de hoşunuza gidecek ve sizi tekrar oraya getirtecek bir şey olacaktır.

Bu yazımızda sizi 3-4 günlük güzel bir şehir turuna davet ediyoruz.

>> İzmir’e Ne Zaman Gidilir?
>> İzmir’e Nasıl Gidilir?
>> İzmir’de Nerede Kalınır?
>> İzmir’de Ulaşım Nasıl?
>> İzmir’de Ne Yenir?
>> İzmir Gezilecek Yerler

İzmir’e Ne Zaman Gidilir?

İzmir, güzel kumsallara ve tatil beldelerine sahip olmasından kaynaklı en yoğun dönemini Mayıs – Eylül arasında yaşar. bu dönemde yüksek hava sıcaklıklarından ötürü kent merkezinden ziyade sahil kesimlerini tercih etmek daha iyi olacaktır.

Genel olarak çok sert bir kış yaşanmasa da – küresel ısınma nedeniyle net bir şey söylemek bence artık imkansız – ilkbahar ve sonbahar aylarında rahatlıkla üşümeden gezebileceğiniz bir hava vardır. Yürüyerek keşfetmeyi sevenler için bu zamanlama idealdir.

İzmir’e Nasıl Gidilir?

İster karayolu ister havayolunu tercih edin; İzmir’e gelişiniz zor olmayacaktır. Uygun fiyatlı yakalayabileceğiniz uçak biletleriyle Adnan Menderes havaalanına İstanbul’dan 1 saatlik bir uçuşla varabilir. 2 saat içerisinde Kordon’da olabilirsiniz. :)

Yeni yapılan yollar ve köprülerle karayoluyla ulaşımınız da kolay olacaktır.

İzmir’de Nerede Kalınır?

Bir şehir turu yapmak istiyorsanız Konak, Karşıyaka ve Alsancak bölgelerini tercih edebilirsiniz. Hem ulaşım kolaylığı hem de merkezi olmasından ötürü kolaylıkla gezebileceksiniz. Aynı zamanda bu bölgeler butik otellerde, 5 yıldızlı otellerde konaklama gibi farklı alternatifleri de barındırmaktadır. Bütçenize uygun bir yeri kolaylıkla bulabilirsiniz.

İzmir’de Ulaşım Nasıl?

İzmir’de kent içi ulaşım oldukça kolaydır. Vapur, otobüs ve İzban’ı kullanarak dilediğiniz yere kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Havalanından çıkışta isterseniz otobüsü isterseniz de İzban’ı kullanabilirsiniz. Toplu taşımada kullanmak için İzmirimKart almanız gerekmekte. Kolaylıkla her yerde bulabilirsiniz. Yeterli miktarda dolum yaptıktan sonra her yerde bu kartı kullanarak toplu taşıma hizmetlerinden faydalanabilirsiniz.

İzmir’de Ne Yenir?

İzmir diyince akla kuşkusuz ki ilk gelen yemek boyozdur. Kahvaltıda olmazsa olmaz tüketilen boyozun yanında İzmirliler yumurta tüketse de biz sadece çay ile tüketmeyi seviyoruz. :)

Boyoz’un ardından kumru gelmektedir. Oldukça doyurucu olan bu sandviç bize nedense İzmir haricinde bir yerde güzel gelmiyor. :)

İzmir’in lokması da meşhurdur, ancak yeni moda olan çikolatalı vs olandan bahsetmiyoruz. Şu an her yerde lokmacı furyası olsa da İzmir’de lokma hep meşhurdu, Kordon’da, sahillerde el arabaları içerisinde satılır. Her yerde bulabilirsiniz. Lokma döktürmek adettir, hayır için yapılır. Denk gelirse çekinmeyin sıraya girip lokmanızı alın.

İzmir Gezilecek Yerler

İzmir’de görmeniz gereken ve güzel lezzetlerinden tatmanız gereken yerleri aşağıda huzurlarınıza sunuyoruz:

Alsancak Dostlar Fırını

Boyoz’un tarihçesine bakacak olursak vakti zamanında 1492 yıllarında Türkiye’ye yerleşen Sefaradlar tarafından getirilmiş. Mayasız bir hamur işi olmakla birlikte yapmak da öyle düşünüldüğü kadar kolay değil. :) Siz en güzeli en iyi yiyebileceğiniz nokta olan Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde yer alan Alsancak Dostlar Fırını’na gidin. İsterseniz burada oturup kahvaltınızı da yapabilirsiniz.

Kumrucu Şevki

İzmir’de her yerde kumrucu göreceksiniz ancak bizce en güzeli Bostanlı’da yer alan Kumrucu Şevki’dir. Çok aç gelin, doya doya yiyin. :)

İzmir Saat Kulesi

Saat kulesi Konak meydanında yer alır ve İzmir’in sembolü haline gelmiştir. Sultan 2. Abdülhamit’in tahta çıkışının 25. yılını kutlamak amacıyla 1901 yılında yaptırılmıştır.

İzmir’e gelmişken bu tarihi yerde fotoğraf çektirmemek de olmaz tabi. :)

İzmir Saat Kulesi

Tarihi Kemeraltı Çarşısı

İzmir’in tarihi ve en önemli alışveriş merkezlerinden biri olan Tarihi Kemeraltı Çarşısı, en büyük açık hava alışveriş merkezleri arasında yer alır. Konum itibariyle Konak’tan Kemeraltı’na kadar uzanır. Yaklaşık 15.000 iş yerini barındıran büyük bir alandır. İzmir’de görülmesi gereken bir yerdir.

Tarihi Kemeraltı Çarşısı

Kızlarağası Hanı

Tarihi Kemeraltı Çarşısı’na gelmişken Kızlarağası Hanı’na uğramamak olmaz. İzmir’in en büyük ve en görkemli hanı olan Kızlarağası Hanı’nın inşaatı 1744 yılında tamamlanmıştır.

Vakti zamanında, tarih boyunca tüccarların konaklama ve depolama olarak kullandığı bu han artık turistler tarafından dinlenmek ve Türk kahvesi içmek için durdukları bir nokta olmuştur.

Buranın Dibek Kahvesi meşhurdur, Türk kahvesine kıyasla açık renkli ve yoğundur. Dibek kahvesinin içerisinde kahve çekirdeklerinin yanı sıra sahlep, keçi boynuzu, menengiç, kakao, zahter de yer almaktadır ve havanda dövülerek hazırlanır.

Kızlarağası Hanı

Tarihi Asansör

Konak ilçesi sınırları içerisinde Karataş semtinde yer alan Tarihi Asansör İzmir’in en güzel yerlerinden biridir. Mithatpaşa Caddesi ve Şehit Nihat Bey Caddesi arasında yer alan 58 metrelik kot farkından dolayı halkın 155 basamağı tırmanma zorunluluğunu ortadan kaldırmak adına inşa edilmiştir. 1907 yapılan bu bina günümüzde halkın hayatını kolaylaştırmasının yanı sıra eğlence ve dinlenme yeri olarak da hizmet vermeye başlamıştır. Yukarı çıktığınızda restaurant göreceksiniz; isterseniz burada da vakit geçirebilirsiniz.

Tarihi Asansör’den İzmir’e kuşbakışı bakmanın tadını çıkarın.

Tarihi Asansör

Tarihi Asansör’e doğru giden yolda ise Enrico Macias gibi birçok sanatçının heykelini görürsünüz. İzmir’i ve onu hatırlatan güzel şarkıları 58 metre yukarı çıkarken asansörde dinleyeceksiniz..

Tarihi Asansör - Enrico Macias

Kıbrıs Şehitleri Caddesi

Kıbrıs Şehitleri Caddesi; eski adıyla Mesudiye Caddesi, İzmir’de Konak ilçesinde bulunan, İzmir’in simge caddelerinden biridir. Trafiğe kapalı uzun bir caddedir ve bu cadde üzerinde çokça sayıda barlar, cafeler, restaurantlar ve alışveriş yapabileceğiniz dükkanlar bulunmaktadır.

Midyeli

İzmir’de adım başı midye dolmacı göreceksiniz ama en güzelini tatmak istiyorsanız sizi Alsancak’da yer alan Midyeli’ye alalım. Alsancak’da restaurantlar arasında dolanırken keşfettik ve bu zamana kadar yediğimiz en iyi midyelerin orada olduğunu söylemek abartı olmayacaktır. Sadece midye dolma değil; içerisinde midyenin yer aldığı çok sayıda yemeğin yapıldığı temiz bir yer. Biz kovayla midye yediğimiz için diğer yemekleri maalesef tadamadık. :)

Alsancak - Midye Dolma

Kordon

İzmir’in en güzel yeşil mi yeşil mis gibi deniz kokusunu içine çekebileceğiniz Kordon’u sanırım en güzel haliyle Türk bayraklarıyla dolmuş taşmış görmek kısmet oldu. 29 Ekim geçiş törenine Kordon’da denk geldik.

İzmir Kordon

Kordon’da hat boyunca çeşitli kafeler ve restaurantlar mevcut. Özellikle akşama doğru Kordon’da kalabalık artar. Bir balıkçı arayışınız varsa size Sisim’i öneririz. Garsonları ilgili, hizmeti kaliteli ve mezeleri; balıkları enfesti.

İzmir Kordon Sisim

İzmir 29 Ekim Geçit Töreni