Aylardır beklediğimiz Büyük Göç tamamlandı. Başta Türk Havayolları olmak üzere tüm uçuşlar artık Atatürk Havalimanı’ndan değil İstanbul Havalimanı’ndan yapılmaya başlandı. Atatürk Havalimanı; kargo uçakları ve özel jetlere tahsis edildi. Artık yolumuz Atatürk Havalimanı’na bir daha düşmeyeceği için haydi gelin yeni havalimanımız olan İstanbul Havalimanı’nı tanıyalım.

Biz İstanbul Havalimanı’ndan ilk uçuşumuzu 20 Nisan tarihinde yaptık ve havalimanının biraz daha sakin olduğu bu zamanlarda bol bol fotoğrafını da çektik ve deneyimlerimizi, merak edebileceğiniz konuları sizinle paylaşmak istedik.

İstanbul Havalimanı Nerede?

Çoğu kişinin daha önce duymadığı, belki de yakınlarından dahi geçmediği bir bölgede kuruldu İstanbul Havalimanı. Arnavutköy ilçesi sınırları içerisinde; Çatalca, Göktürk Arnavutköy Kavşağı’nda yer alıyor. Hal böyle olunca herkesin aklına ilk olarak “İstanbul Havalimanı Nerede?, İstanbul Havalimanı’na Nasıl Giderim?” soruları geliyor. İstanbul Havalimanı‘nın açık adresi tam olarak şöyle: İmrahor Mahallesi Ulubatlı Hasan Caddesi No:255 34283 Arnavutköy İstanbul. 

İstanbul Havalimanı’na Nasıl Gidilir?

Şimdi gelelim nasıl gideceğimizi konuşmaya. Akla ilk gelen alternatifler elbette ki toplu taşıma. Metro hattının inşaatı henüz bitmediği için metroyu kullanamayacaksınız. 2019 yılının sonlarında faaliyete geçmesi hedeflenen metro ile Gayrettepe’den aktarma yaparak havalimanına gelebileceksiniz. Aynı zamanda Halkalı – İstanbul Havalimanı arasındaki metro inşaatı da 2020’nin sonlarında tamamlanınca İstanbul Havalimanı’na gidiş – geliş problemleri büyük ölçüde rahatlayacak ve insanların havalimanına ulaşması için ödemesi gereken ücret de azalacak.

Bir diğer alternatifiniz otobüs olabilir. İsterseniz İETT’nin isterseniz de HAVAİST otobüslerini kullanabilirsiniz. Aşağıda İETT ve HAVAİST hat ve duraklarını paylaşıyoruz. Havaist için bindiğiniz durağa göre ödeyeceğiniz ücret değişmektedir. O nedenle bu linkten İstanbulkartınızda yüklü olması gereken tutarı öğrenebilirsiniz. Bu arada özellikle belirtelim; HAVAİSTlerde İstanbulkart dışında bir ödeme seçeneği bulunmamaktadır.

İstanbul Havalimanı Ulaşım İETT Havaist

Kendi aracınız ile gelmiyorsanız son alternatifiniz taksi olacaktır. Göktürk’ten havalimanı 50 TL tutuyor. Tahmini olarak aşağıdaki güzergahlar için de ücretler şöyle:

Kadıköy’den E-5 i kullanarak giderseniz 73 km 210 TL civarı, TEM üzerinden giderseniz 67 km 190 TL; Bakırköy’den E-5’i kullanarak 45 km 120 TL, TEM’den giderseniz 46 km 120 TL civarı tutuyor. Taksi ücretleri biraz yüksek kalıyor. Maslak – Levent civarından taksiye binerseniz de 110 TL civarında taksi ücreti ödersiniz.

Toplu taşımayla da değil de kendi aracınızla gelmek istiyorsanız Atatürk Havalimanı’na göre çok daha fazla sayıda otopark alanı olduğu için şanslısınız. 1 günlük park ücreti 60 TL, açık otoparka bıraksam da olur derseniz 42.25 TL lik bir ücreti var. Atatürk Havalimanı’nda olduğu gibi İstanbul Havalimanı’nın da etrafında elbette ki özel ve daha ucuz otoparklar var. Ancak Atatürk Havalimanı’ndaki kadar sayısının çok olduğunu söyleyemeyiz. Bu otoparklardan havalimanına servis de konuyor. Ücreti 25 TL, henüz deneyimleme fırsatımız olmadı. İstanbul Havalimanı’na gelirken 3. köprü yolunu kullanabilir ya da Hasdal üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz. 3. köprü yolunu kullandığınızda özel yol olduğu için de bir ücret ödemeniz gerekecektir. Hasdal üzerinden geldiğinizde böyle bir durum yok.

İstanbul Havalimanı’na gelirken gökyüzünün bir süre sonra gece olsa bile nasıl aydınlık olduğunu uzaklardan göreceksiniz. Gerçekten çok büyük bir alana kurulmuş olan havalimanının etrafındaki çalışmalar henüz %100 bitmese de uçuşlar açısından engel bir durum yok. Ara ara hafriyat kamyonları görürseniz şaşırmayın. :)

İçeri girdiğinizde büyüklüğüne alışmanız biraz zaman alacak; Atatürk Havalimanı’na kıyasla oldukça ferah ve mimari olarak da çok modern döşenmiş. İlk güvenlikten geçtikten sonra bekleme alanları maalesef yok denecek kadar az. Atatürk Havalimanı’ndaki en büyük problemlerden biri buydu, insanlar yerlerde oturuyorlardı. İstanbul Havalimanı’nda da aynısı geçerli.

İlk kontrol noktasından sonraki alanın bir bölümü iç hat yolcuları için, biraz ileri yürüdüğünüzde pasaport kontrol noktasını göreceksiniz. Tek binada hem iç hem de dış hat yolcuları ağırlanabilir duruma gelmiş. Bu alanda oturabileceğiniz tek bir cafe var – kalabalığa yetersiz – ve bir de eczane bulunuyor. Birkaç mağaza da açılmak üzere. Buradan uçuşlarınızı kontrol edebileceğiniz boardlar da var.

İstanbul Havalimanı Kontrol Noktaları ve Kapıya Yürüme Mesafesi

Bagajınızı verdiniz, kapıya doğru gitmek istiyorsanız acele edin. Çünkü 2. kontrol noktasında oldukça uzun kuyruklar sizi bekliyor olacak. Tüm kapılara giden kontrol noktası burada tek olduğu için buradaki bekleme sürenizi yaklaşık 20 dk. olarak hesaplayın. Biz sabahın 05.00’in de bile 20 dk. bekledik. igapass ile normal geçiş yapan yolcular için eşit alan ayarlanmış. İgapass hiç kullanılmamasına rağmen boş boş orada dururken maalesef kuyrukların olduğu kontrol noktasına herhangi bir hat kaydırması yapılmadı.

2. kontrol noktasından da geçtikten sonra yürüyüş zamanı başlıyor diyebiliriz. Önce karşılıklı dükkanların olduğu bir alandan geçip yürüyen merdivenlerle aşağıya ineceksiniz. Bu arada Starbucks, Gloria Jean’s Coffees, Malatya Pazarı, D&R hali hazırda işliyor ancak diğer mağazalar henüz boş ya da açılmak üzere çalışıyorlar.

Yürüyen merdivenden indikten sonra sağlı sollu kapıları görmeye başlayacaksınız. Uzun yürüme alanları 2. kontrol noktası itibariyle başlıyor. Aralarda yürüme bantları var, bunları da kullanabilirsiniz. Aralıklarla tuvaletlerin olduğu bölümler var. Tuvaletlerin hali şimdiden maalesef içler acısı; yetersiz sayıda yapılmış, gerekli hijyen koşullarını da gördüğümüz kadarıyla sağlayamıyor. Aynı zamanda ilerilerden inşaat sesleri oldukça yüksek gelmeye devam ediyor, sabah saatlerinde pek kaldıramıyorsunuz, hazırlıklı gidin. :)

En güzel yanlarından biri Ara Güler’in sergisinin bulunması. Hoş vakit geçirilebilecek bir alan olmuş burası. Umarız kalıcı olur.

Gel gelelim herkesin malumu olan uçakların taksi sürelerine. Taksi nedir diye soracak olanlara da dip not; uçağın yerde hareket etmesine taksi denir. Nevşehir uçuşumuz 06:50’de idi. Rötar yapmadan bindik ve yaklaşık 20 dk. sadece taksi sürdü. O arada ben uyumuşum tabi, motorun sesiyle uyandım, iniyoruz sandım. Halbu ki daha kalkmamışız bile. :( Dönüşte de körüğe varmamız 20 dk. sürdü. Ne güzel körüğe yanaştık dedik, bu sefer de inerken bir baktık ki körük yerine otobüse gelmiş. 10 dk. da öyle geçti. Valiz alanına varmamız toplamda 30 dk. sürdü. Bu tarz aksiliklerin kısa sürede çözümlenmesini dileriz.

Havalimanı içerisinde “Bana Soru Sor / Ask Me” yazılı t-shirt giyen çok fazla sayıda görevli var. Hızlı olmak adına onlardan da destek alabilirsiniz. Biz biraz erken gidip keşfetmek istediğimiz için sormamıza gerek kalmadı.

İstanbul Havalimanı Yemek Alanları

2. kontrol noktasından sonra çeşitli markalardaki restaurantları göreceksiniz. Bu restaurantlarda havalimanı fiyatlarının geçerli olduğunu hatırlatmakta fayda var. :)

Hava Tarafı

  • Burger King
  • Çay Saati
  • Seferi
  • Gloria Jean’s Coffees
  • Simit Sarayı
  • Malatya Pazarı
  • Via Cafe
  • Starbucks

Kara Tarafı

  • Burger King
  • Turcuisine
  • Gloria Jean’s Coffees
  • Mvnch
  • Simit Sarayı
  • Sbarro
  • Seferi
  • Popeyes

Haziran ayında dış hatlarını deneyimleyeceğiz. Duty-free, lounge gibi alanlarla ilgili bilgi vermeyi umuyoruz. Havalimanından fotoğraflarla yazımızı sonlandıralım. :)

İstanbul Havalimanı Gidiş İstanbul Havalimanı İç Hatlar Giriş İstanbul Havalimanı İç Alan İstanbul Havalimanı Dış Hatlar Girişi İstanbul Havalimanı İç Hatlar Giriş İstanbul Havalimanı İç Hatlar Giriş İstanbul Havalimanı İç Hatlar Kapıya Gidiş İstanbul Havalimanı Haritası