Adını ortasında bulunan mangal dumanı tabakasından… şey pardon Göktürk Göleti‘nden alan ve tamamen bir instagram aldatmacası olan Göktürk Göleti Tabiat Parkı, tam anlamıyla çok kalabalık bir piknik alanı. Biraz ağır konuşmuş olabiliriz, o yüzden şunu da ekleyelim; her şeye rağmen biz Göktürk Göleti’ni seviyoruz. Yalnız İstanbul’da bulunan her mesire alanına olduğu gibi buraya da doğru zamanda gitmek şart, yoksa inanılmaz bir kalabalıkla karşılaşırsınız.
Amacımız kötülemek değil, sadece yüksek beklentiyle gidip hayal kırıklığına uğramanızı istemiyoruz. Öncelikle Göktürk Göleti Tabiat Parkı ile ilgili instagramda, orada, burada gördüğünüz fotoğrafların büyük bölümünün yalan olduğunu bilin. Öyle piknik sepetiyle gidilen şaraplı, cheesecakeli ve kitap okumalı fotoğrafları görüp aa biz de gidelim diye gaza gelmeyin diye söylüyoruz. Tabii bizi dinleyip dinlememek sizin elinizde ama unutmayın ki kanat kokuları arasında yere serdiğiniz kırmızı kareli masa örtüsünün üstünden bisikletle geçtiklerinde üzülen siz olacaksınız.. hee bir de dikkat edin kitabınızı alıp mangal yellemesinler.. şaka değil ki, gülmeyin. ☹️
Amma gömdün kardeşim gitmeyin diyorsan açık söyle.. Önce bi’ sakin olalım. 😏 Kilit noktayı söylüyoruz, şimdi Göktürk Göleti Tabiat Parkı‘nın aslında kötü gibi gözüken ama iyi bir özelliği var; içeriye araçla girilemiyor. Dolayısıyla mangalı, semaveri derken yükü çok olanlar otoparktan çok uzaklaşamıyor. Peki biz ne yapıyoruz? tabii ki bisikletle gidiyoruz. 🚴🏻 İlk girişteki rampa biraz zorlu ama orayı atlattıktan sonrası kolay, arkamıza bakmadan uzaklaşabildiğimiz kadar uzaklaşıyoruz. Yalnız toprak yollardan da geçeceğiniz için yol bisikleti biraz riskli, o yüzden dağ bisikleti olursa daha iyi olur.
Göktürk Göleti Piknik Alanı
Tabiat parkının girişinde, masa ve mangal yerlerinin olduğu yeri Göktürk Göleti Piknik Alanı olarak ayrı tutuyoruz. Çünkü mangal dumanının en yoğun olduğu yer burası. 😀 Yaz ayları dışında ve hafta içi gündüz gelirseniz ancak o zaman boş masa bulabilirsiniz. Mangal yakacaksanız başka sansınız yok gibi bir şey, çünkü eşyaları taşımanız kolay olmaz. Yine de en güzeli bizim yaptığımız gibi mangalı boş verip sırt çantanıza termosunuzu ve sandviçinizi atıp bisikletle göl kenarına gitmek, illa ki sakin bir yer bulursunuz.
Otoparkın yanında ufak tefek ihtiyaçlarınızı alabileceğiniz bir büfe var. Ayrıca belirli aralıklarla çeşmeler ve çok temiz olmasa da tuvalet var.
Aslında genel olarak bakınca tek sıkıntı kalabalık. Abarttığımızı düşünüp ne kadar kalabalık olabilir ki diyenler olabilir. Mesela yazın pazar günü 11’den sonra giderseniz otoparkta yer bulmanız çok zor, içeriden çıkan olmasını beklemeniz lazım. Diyelim bir şekilde girdiniz, bu sefer masa bulamazsınız. Onu da geçtik iyi kötü bir yer bulsanız bile, dip dibe yanan mangallar ve etrafı kaplayan kanat kokusuyla karnınız doyar. Bir de enteresan bir şekilde burada mangal dumanı dağılmıyor, resmen havada asılı kalıyor.
Esenbahçe
Göktürk Göleti Tabiat Parkı’nın girişinde restoran, kafe ve kamelyalardan oluşan büyük bir işletme. Aslında dışarıdan bakınca güzel, yani tesis olarak eksiksiz ama servis konusunda ciddi sıkıntılar var. Başka işletme olmadığı için piknik yapmayacaksanız tek seçenek Esenbahçe oluyor. Yazının başında instagram fotoğraflarından bahsetmiştik ya, işte Göktük Göleti kahvaltı fotoğraflarının hepsi burada çekiliyor ama gelen kahvaltının instagramda gördüklerinizle alakası olmayacağına emin olabilirsiniz. 🙄
Bize sorarsanız Esenbahçe’ye tok gelmekte fayda var. Mesela çay içmeye gelinir, semaver alırsanız sürekli garson kovalamak zorunda kalmazsınız. Otopark ücretinden fazla harcama yapıp fişinizi gösterirseniz otoparka ücret ödemiyorsunuz, bu güzel olmuş.
Göktürk Göleti Tabiat Parkı’nda Neler Yapılır?
Elbette piknik yapmak, böyle bir mesire alanında yapılacak aktivitelerin başında geliyor. Ancak bunun dışında da yapılacak şeyler var. Mesela biz bisikletle dolaşmaktan çok keyif alıyoruz, bol bol ağaçların arasında dolaşıyoruz.
Göktürk Göleti’nde balık avı da bir seçenek ama biraz muamma. Yasak olduğu söylense de her gittiğimizde olta ile balık avlamaya çalışanlar görüyoruz ama balık yakalayabilene de henüz rastlamadık. Böyle enteresan bir durum, acaba olta atanlar da fotoğraf çekmek için olabilir mi bilemiyoruz. 😆
Kamp meselesi de çok merak ediliyor; Göktürk Göleti’nde kamp yapılamıyor. İçinde ya da yakınında herhangi bir kamp alanı da bulunmuyor. Yalnızca günübirlik aktivitelere izin veriliyor. Bize bir kaç tane çadırlı fotoğraf da denk geldi ama muhtemelen kamp için değil fotoğraf çekmek için kurulmuş. Çünkü burası gizli saklı çadır kurulabilecek bir yer değil, güvenlikler dolaşıyor. 🤷🏻♂️
Göktürk Göleti Nerede? Nasıl Gidilir?
Göktürk Tabiat Parkı, Eyüpsultan ilçesine bağlı olan Göktürk semti merkezine oldukça yakın bir konumda. Göktürk’e daha önce gelmediyseniz Eyüpsultan’da gölet ne alaka diyebilirsiniz ama burası ilçe merkezi ile alakası olmayan bir semt.
Toplu taşıma kullanacaksanız Levent, Eyüpsultan ve Mecidiyeköy’den kalkan belediye otobüsleri var. Bu otobüslerin son durağında inerseniz 5 dakikalık bir yürüyüşle Göktürk Göleti Tabiat Parkı’na ulaşabiliyorsunuz.
Özel araçla gelecekseniz, Ayazağa – Kemerburgaz yolunu da kullanabilirsiniz ama biz Hasdal – Kemerburgaz yolunu öneririz. Bu yol, İstanbul Havalimanı’na giden yol ve çok daha rahat olur. Yol üstünde Göktük tabelasını göreceksiniz, buradan girip 500m kadar ilerleyip ışıklardan sola döneceksiniz. Yaklaşık 2 km ileride mesire alanının girişini göreceksiniz.
Göktürk Göleti Giriş Ücreti
Esenler Belediyesi tarafından işletilen Göktürk Göleti mesire alanı giriş fiyatları;
- otomobil 27 ₺,
- motosiklet 18 ₺,
- bisiklet 9 ₺,
- yaya 9 ₺
Bir kaç yıl öncesine kadar bisikletle girmek ücretsizdi ama artık uçarak bile girseniz para vermek zorundasınız. 😳
Bu arada günübirlik rotalar ve geziler için bizi takip etmeyi unutmayın!