Erdek merkezinden yaklaşık 6 km. uzaklıkta olan Ocaklar, ismini dağlık kısımlarda bulunan granit taş ocaklarından alıyor ve 1998 itibariyle belde oluyor. Etrafı yemyeşil ağaçlarla çevrili olan bu koy şu anda Balıkesir’in Erdek ilçesine bağlı bir mahalle.

Erdek Ocaklar’a Ne Zaman Gidilir

Temmuz ve Ağustos aylarında en kalabalık dönemini yaşıyor. Ağustos 15 itibariyle de sakinlemeye başlıyor. Bu dönemde deli bir rüzgar da esmeye başlar buralarda. Öyle ki yürürken adım atmanızı bile zorlaştıracak kadar sert eser. :) Kumsalda şemsiyeler yerinde durmuyor; biz altına kazık çakıp 4 tarafından iplerle bağlıyoruz ancak duruyor, görseniz şemsiye değil yörük çadırı dersiniz. 😀 Tabii rüzgarda uçuşan kumlar için bir çözüm yok, insana öyle bir çarpıyor ki mermi etkisi yapıyor. O nedenle Erdek Ocaklar‘a gideceğiniz tarihe dikkat etmeniz de çok önemli. Tabi Temmuz ve Ağustos ayında gitseniz bile rüzgar olmayacağının bir garantisi yok, dolayısıyla hazırlıklı olun. Akşamlar için kesinlikle yanınızda uzun kollu şeyler olsun.

Ocaklar’da Neler Yapılır?

2-3 km.lik bir sahil şeridi var. Bu sahil şeridi boyunca hediyelik eşya dükkanları, marketler, ufak büfeler, çay bahçeleri, restaurantlar ve eğlence mekanları bulunuyor. Tahmin edebileceğinizden çok daha fazlası Ocaklar sahilinde var. Bunun en büyük sebebi Ocaklar’ın yalnızca iç turizme hitap etmesi ve sezonunun çok kısa olması. Bu yüzden herkese hitap etmeye çalışıyorlar ve biraz kargaşa olsa da herkesin aradığını bulabileceği bir yer ortaya çıkıyor. Bence bu yönüyle de çok enteresan bir yer. Bir bakıyorsun kokoreççi, onun yanında gazino, önünde biri tattoo yapıyor; biraz ilerliyorsun gece kulübümsü bir yer, karşısıda beach club içinde nargile içip halay çeken insanlar; bir yerden bangır bangır müzik sesi geliyor, biri dondurma diye bağırıyor, bir yerden balık kokuları geliyor; kargaşadan uzaklaşıp sahilin sonuna doğru gidince The beach adında bir yer var akşamları gitar çalıp şarkı söyleyen bir arkadaş oluyor. Sahnenin arkasındaki duvarda Che Guavera resmi var, kendisi resminin bu duvarda olmasından memnun olur muydu, bilmiyorum? 🙄 Kargaşadan uzak olması güzel, biz genellikle akşamları burada oturuyoruz, eğer buraya yürümek zor gelirse tercihimiz Çift Çınar Aile Çay Bahçesi oluyor. Burası bildiğiniz tatil beldesi çay bahçesi; denize sıfır, okey sesinin eksik olmadığı ve gündüz güneşin altında uyuya kalmış olan pembe suratlı insanlardan bol bol görebileceğiniz bir yer. 😀

Ocaklar sahili oldukça uzun ve 2022 yılında bir uçtan diğer uca büyük bir yenileme yapıldı. Böyle bir yenileme ihtiyaç var mıydı derseniz kesinlikle vardı. Ancak ne yalan söyleyelim biz son halini de çok beğenmedik. Bize biraz fazla beton gibi geldi. Yine de baya düzenlendi o açıdan güzel oldu diyebiliriz.

Ocaklar’da Alışveriş

Hediyelik eşyalar için sahilde dükkanlar olduğu gibi küçük gece pazarı gibi bir yer de var, buraya da bakabilirsiniz. Günlük ihtiyaçlarınız için de köy içerisinde fırınlar, manavlar ve kasaplar yer alıyor. Kasap için Engin Kasap’ı öneririm, bir aile işletmesi orası da. Erdek kadar çeşitli olmasa da Ocaklar’dan da tüm ihtiyaçlarınızı kolaylıkla karşılayabilirsiniz. Perşembe günleri köy içinde pazarı olur. Taptaze meyve ve sebze alabilirsiniz. Pazara denk gelmezseniz eğer köy içinde caminin hemen yanında olan manavı ya da Doğan manavı tercih edebilirsiniz. Buraya kadar gelmişken mis gibi kokan kendinden zeytinyağlı pembe domateslerden mutlaka yiyin. Perşembe pazarından peynirciden kelle ve köy peyniri alın. Hem vakumlu paket de yapıyor, evinize bile götürebilirsiniz.

Balıkesir denince akla tabii ki ilk olarak zeytin ve zeytinyağı geliyor, Ocaklar’da da çok fazla zeytinlik var. Biz zeytinini o kadar sevmesek de zeytinyağı gerçekten güzel. İkisini de satan çeşitli dükkanlar var bizce deneyip kendiniz karar verin ama en azından denemeden gelmeyin deriz.

Erdek Ocaklar
Erdek Ocaklar

Erdek Ocaklar Plajları

Biraz da denizinden bahsedelim. Eğer şansınıza lodos yoksa denizi oldukça güzeldir ancak bakımsızdır. Maalesef belediye tarafından yosunlar temizlenmiyor. Ocaklar kağıt üzerinde Erdek Belediyesi’ne bağlı olsa da aslında sahil hattına bakan Bandırma Belediyesi’ymiş ve bu yıl maalesef Ocaklarla hiç ilgilenilmemiş. Bazı otel sahipleri sadece kendi otel önlerini temizliyor. Hal böyle olunca ve yosunu da sevmiyorsanız yüzerken dikkat etmeniz önemli, bir anda ayağınıza değebilirler. :)

Eğer lodos varsa bilin ki o gün deniz allak bullak ve bolca da denizanalı olur. Küçükken deniz analarıyla oynayan ben büyüdükçe onlardan kaçar oldum. Çocukken gözü görmüyor insanın. :) Özetle rüzgar durumu deniz keyfinizi çok etkileyecektir. Ama üzülmeyin Ocaklar’da lodos varsa Turanlar köyünde rüzgar tam tersi olduğu için şahane bir deniz sizi bekliyordur. 15 dk.da aracınızla Turanlar’a da geçebilirsiniz.

İskeleden itibaren sahil sonuna doğru yürüdükçe sonların daha sakin olduğunu göreceksiniz. (Pazar günleri hariç.) Biz de genelde sahil sonlarında denize girmeyi tercih ediyoruz. Her yer yürüyerek Ocaklar’da çok yakın, o nedenle kaldığınız yerden biraz daha uzaklaşmanızı öneririz.

En güzel kurallardan biri de sahilde çekirdek satışının yasak olması, böylece insanlar yürürken çekirdek yiyemedikleri için yerleri de pisletemiyorlar. :)

Ocaklarda Nerede Kalınır?

Ocaklar her ne kadar çok büyük bir köy olmasa da otellerden kamp alanlarına kadar her türlü alternatif konaklama imkanına sahip. Kendi evimiz olduğu için hiç başka yerde konaklama fırsatımız olmadı. Ancak çevremizden ve konaklayanlardan dinlediğimiz yorumlara göre Ocaklardaki tüm işletmeler hakkında bilgi sahibiyiz, bu bilgiler ışığında aşağıda önerilerimizi paylaşıyoruz.

Erdek Ocaklar Otelleri

Çetin Prestige Resort

Hem dışarıdan bakıldığında hem de konaklayanların yorumlarına göre Erdek Ocaklar otelleri arasında en lüks otel kesinlikle Çetin Prestige Resort. Zaten en son yapılan otel de burası, pek çok otelin binası eski olduğundan burası bir adım önde oluyor. Havuzu yeterince büyük ve şezlong sorunu yaşanmıyor, diğer pek çok otelde bu sıkıntı var. Deniz kenarında ve plajdaki şezlonglarını da kullanabiliyorsunuz. Yemekler açık büfe ve genellikle beğeniliyor, yalnızca yemeğe erken gitmenizde fayda var. Çünkü biten bazı yemekler yenilenmeyebiliyor, ne bulursanız onu yemek zorunda kalıyorsunuz. Havuz ve odalarının temizliği gayet iyi yalnız şuna dikkat etmeniz lazım, konaklamanız boyunca yalnızca siz söylerseniz odanızı temizliyorlar. Özetle Çetin Prestige Resort Otel, Ocaklar için hatta Marmara bölgesi için gayet kaliteli bir otel.

Yasemin Otel

Biraz daha uygun fiyatlı bir yer arıyorsanız Çetin Prestige Resort yerine Yasemin Otel tercih edilebilir. Havuzu var ancak sonradan eklendiği için biraz küçük ve şezlonglar için az yer kalmış. Kısacası biraz kalabalık varsa tıkış tıkış bir ortam oluyor. Deniz kenarında olduğu için havuza mecbur değilsiniz, kumsalda da şezlongları var. Kahvaltısı ve akşam yemekleri açık büfe, genellikle beğeniliyor. Odalar biraz eski ancak temizlik konusunda sorun yaşanmıyor. Kısacası Yasemin Otel Erdek Ocaklar için tercih edilebilecek otellerden bir tanesi, elbette bu fiyatları beş yıldızlı otel konforu beklerseniz hayal kırıklığı yaşarsınız.

Danizatı Parıl Otel

Temizlik, yemekler, havuz ve deniz kenarı olması açısından Yasemin Otel ile aynı olan Denizatı Parıl Otel, biraz daha kalabalık bir bölgede ve hemen yan tarafında bir gazino bulunuyor. Gece geç saatlere kadar yüksek sesli müzik sizi rahatsız edebilir. Özellikle küçük çocuğunuz varsa bu çok büyük bir dert olacaktır. O nedenle aklınızda bulunmasında fayda var. Denizatı Parıl Otel çalışanları gerçekten ilgili ve güleryüzlü, en büyük artısı bu diyebiliriz.

Nergiz Otel

Denizatı Parıl Otel’in hemen yanında bulunan Nergiz Otel, dışarıdan gayet iyi gözüken bir otel ancak odaların küçüklüğü, açık büfenin yetersiz kalması, yemeklerin lezzetli olmaması ve çok gürültülü bir bölgede olması gibi şikayetlerin olduğu bir yer. Nergiz Otel’i tercih etmeden önce bunları gözönünde bulundurmanızda büyük fayda var.

Erdek Ocaklar Pansiyonları

Burada yaşayanlar eskiden evlerinin bir odasını pansiyona verirlerdi ancak artık çok fazla yeni bina yapıldı. Hatta bazı binalar direk kısa süreli kiralama amacıyla yapıldı, bu binalar Erdek Ocaklar Pansiyon ihtiyacını karşılıyor. Dairelerde genellikle buzdolabından tutun da çay kaşığına kadar ihtiyaç duyacağınız her şey bulunuyor. Elbette karşınızda bir işletme olmadığı için belirli bir standart da yok. O yüzden kalacağınız pansiyonu seçerken zorlanabilirsiniz. Eğer güvendiğiniz birinin tavsiyesi falan yoksa gözünüzle görmeden bu tür daireleri kiralamanızı önermeyiz, hele ki çeşitli sitelerdeki ilanlara hiç aldanmayın. Çünkü gördüğünüzün çok dışında yerlerle karşılaşabilirsiniz. Bunun yerine risk alıp yer ayırtmadan gitmek çok daha doğru, Ocaklar’da pansiyon sayısı oldukça fazla, bayram gibi özel dönemler haricinde yer bulamama gibi bir durumla karşılaşmazsınız.

Otel konforu isteyenler için uygun olmasa da Ocaklar pansiyonları konaklama için çok güzel bir alternatif, özellikle kalabalık aileler için 2+1 daire kiralamak otelde kalmaktan çok daha ucuza geliyor. Ocaklar pansiyon fiyatları günlük 500 ile 750 TL arasında değişiyor.

Erdek Ocaklar Apart

Bize kalırsa apart oteller yerine pansiyon olarak kiraya verilen daireler çok daha mantıklı, çünkü daireler çok daha donanımlı oluyor. Örneğin Şahser Aqua Apart, gayet güzel havuzu ve kaydırağı olan bir apart ancak odada mini buzdolabı var. Apartta kalıyorsanız muhtemelen yemeğinizi kendiniz pişireceksiniz. Bu durumda mini buzdolabı yeterli olmayabilir, pansiyonlarda ev tipi büyük buzdolapları oluyor. Apart seçenlerin çoğu günlük kiralanan dairelere göre daha güvenilir buldukları için bu tercihi yapıyor fakat yanılıyorlar. Çağlayan Apart, yeri güzel ve dışarıdan bakıldığında da oldukça kaliteli bir yere benziyor ama müşteri ile ilişkileri çok kötü, ayrıca temizlik konusunda da herkes şikayetçi.

Erdek Ocaklar Kamp Alanları

Es-Es Kamp, Selçuk Kamp ve Karataş Camping olmak üzere Ocaklar’da farklı kamp alanları mevcuttur. Karataş Camping sahil sonuna doğru yer aldığı için diğerlerine nazaran daha sakindir. Ama ben her akşam çay bahçesine gitmek istiyorum diyorsanız Es-Es Kamp ya da Selçuk Kamp‘ı tercih edebilirsiniz.

Ocaklar Tekne Turları

Erdek’ten başlayan tekne turları Ocaklara uğrayıp buradan da yolcularını aldıktan sonra gezisine başlıyor. 2 farklı koyda yüzme molası verdikten sonra Avşa’ya yanaşıyor ve burada 2 saatlik serbest zaman veriliyor. Avşa’da aqua parkın yanına yanaşıyor, isterseniz burada vakit geçirebilirsiniz. Eğer merkezi görmek isterseniz dolmuşa binmeniz gerekiyor. Ocaklar tekne turu fiyatı 180 TL, içinde öğlen yemeği var ancak porsiyonlar çok küçük. Genellikle yemeklerden, yüzme molalarının kısa sürmesinden ve tekneye çok fazla kişi almalarından şikayet ediliyor. Dönüşte Ocaklar Selçuk Kamp önünde duruyor ve İzmir marşı çalıyor, tabi ki Türk bayrakları da çıkıyor. Tura katılmak yerine akşam saat 18:00 de teknenin dönüşündeki bu selamlamaya katılabilirsiniz.

Ocaklar’a gelmiştik yakın yerleri gezmek ve farklı plajlar dolaşmak isterseniz “Kapıdağ Yarımadası” yazımızdan faydalanabilirsiniz.

One Comment

  1. Erdek Ocaklar Rehberi Mart 7, 2021 at 1:40 pm - Reply

    harikasınız çok detaylı bir anlatım olmuş tebrikler