Pistlerin sayısı ve uzunluğu düşünüldüğünde Erciyes’in Türkiye’deki en büyük kayak merkezlerinden bir tanesi olduğunu söyleyebiliriz. Şimdi büyük olmasına büyük ama ne yalan söyleyelim Erciyes Kayak Merkezi‘ne ilk gittiğimizde pistleri anlamakta zorlanmıştık.
Pist haritasını inceleyip pistleri denedikten sonra taşlar yerine oturdu. 👌 Öncelikle bizim kafamızı karıştıran ilk şey, Erciyes Pistleri‘ne farklı kapılardan giriş yapıbiliyor olmasıydı. Tekir Kapı ile Develi Kapı birbirine çok yakın. Hisarcık Kapı ve Hacılar Kapı oldukça uzak sanki farklı bir kayak merkezi gibi.
Tüm kapılar farklı bölgelere çıkıyor; bazı bölgeler acemiler, bazı bölgeler iyi seviyeler, bazı bölgeler kayakçılar ve bazı bölgelerse snowboardçular için daha uygun pistlere sahip. Bu yüzden tüm bölgeler arasında bağlantı olsa da Erciyes kayak pistlerini tanıyıp uygun kapıdan girmek size ciddi anlamda zaman kazandırır. Örneğin Hacılar Kapı’da kayacaksanız direkt oradan başlamanızda fayda var. Tekir Kapı’dan giriş yapıp Hacılar’a geçiş yapmaya kalkarsanız günün yarısını bölgeler arası geçişte harcarsınız.
Aşağıda Erciyes pistlerini bölgelere göre ayrı ayrı anlattık, bu sayede hangi kapıdan giriş yapacağınızı belirleyip gününüzü daha verimli kullanabilirsiniz. Bu yazımızda yalnızca Erciyes Pistleri’ni inceledik, Kayseri ve Erciyes Kayak Merkezi ile ilgili daha detaylı bilgi almak istersniz Erciyes Kayak Merkezi yazımızı incelemenizi tavsiye ederiz.
Tekir Kapı
Erciyes Kayak Merkezi‘nin en yoğun bölgesi Tekir Kapı; kayak okulu, kayak kiralama, restoran, kafe ve market alternatifinin en çok olduğu bölge burası. Kayak ya da snowboard için değil de gezmeye geliyorsanız; bir sucuk ekmek yeriz, kızakla falan kayarız derseniz geleceğiniz yer Tekir Kapı olmalı.
Hem yürüyen bant hem de gondol olması, Tekir Kapı’yı başlangıç seviyesi için de cazip hale getiriyor. Gondol’un altındaki 13 numaralı pist eğim ve uzunluk açısından acemiler için çok uygun olsa da bize sorarsanız Erciyes Pistleri arasında en tehlikeli pist kesinlikle burası. Çünkü çok fazla kendini bilmez var, evet kimse bu sporu doğuştan öğrenmiyor ve herkes çok iyi kaymak zorunda değil ama acemilikle kendini bilmezlik çok farklı. Henüz ayakta durmayı bile öğrenmeden gondolla yukarıya çıkıp tepeden kendisini kontrolsüz şekilde bırakan onlarca kayakçı ve boardçu, bu pisti Erciyes’in en tehlikeli pisti yapıyor.
Elbette sadece kolay pistler yok; orta zorluktaki Zümrüt Tepe, bizim en sevdiğimiz pistlerden biri. Kayseri Erciyes kayak merkezi’nin en iyi pisti hangisi sorusunu sorduğunuzda pistleri iyi bilen çoğu kayakçı ve boardçunun cevabu Zümrüt Tepe olacaktır. Biraz fazla rüzgar alıyor ama hem manzarası güzel hem de 2 kilometre uzunluğuyla rüzgarda üşüdüğünüze değiyor.
Erciyes’te gece kayağı yapmak isterseniz de yine geleceğiniz yer Tekir Kapı olacak. Normal zamanlarda Cuma ve Cumartesi, sömestr tatilinde ise her akşam 17:00 – 21:00 saatleri arasında gece kayağı yapma imkanı oluyor.
Tekir Kapı’dan, Develi Kapı ve Hisarcık Kapı’ya geçiş yapmak kolay. Gondol’dan inince sağ tarafa doğru giden 13b ile gösterilen pisti kullanırsanız sizi Develi’ye götürecek. Sol taraftan giderseniz de 10 ve 11 numaralı pistler ile Hisarcık Kapı’ya bağlanacaksınız.
Develi Kapı
Bu bölgede Kaniş ve Kültepe Tesisi olmak üzere 2 adet tesis var. Yeni başlıyorsanız ve Tekir size tehlikeli geldiyse Kaniş Tesisi’nin pistlerini tercih edebilirsiniz. Ancak Develi’nin öne çıkan tesisi Kültepe. Çünkü FIS Snowboard Dünya Kupası Pisti burada, 2370 metrelik muhteşem bir pist.
Aynı zamanda Develi’de snowpark olduğunu da düşündüğümüzde; Erciyes Pistleri arasında boardçular için en güzel pistlerin bu bölgede olduğunu söyleyebiliriz. Ancak pist sayısı diğer bölgelere kıyasla daha az.
Hisarcık Kapı
Bizim Erciyes’teki favori pistlerimiz Hisarcık Kapı‘da, o yüzden genelde burayı tercih ediyoruz. Kolay, orta ve zor pistler olduğu için başlangıç seviyesini geçtiyseniz kendinize göre bir pist bulabilirsiniz. Aslında acemi pisti de var ama Tekir’dekine göre çok küçük o yüzden başlangıç seviyesi için Tekir daha uygun.
Yalnız Hisarcık Kapı’da değil tüm Erciyes Pistleri arasında bizim en sevdiğimiz pist, 18 numaralı pist. İlk bölümü zor, ikinci bölümü ise orta zorlukta olan 2100 metrelik bir pist. Bu piste ulaşmak için Divan Tesisi‘ni kullanmanız gerekiyor.
Divan telesiyejinden indikten sonra Ottoman Tesisi‘ni göreceksiniz, bu tesis Erciyes’in zirvesine çıkıyor. Burada 2 adet pist var ve her ikisi de zor ve riskli pistler. Ancak maalesef Ottoman yıllardır açılmıyor ve bu efsane pistleri kullanamıyoruz.
Biraz daha kolay pistler arıyorsanız kullanabileceğiniz pistler Keven Tesisi‘nde. Aynı zamanda Tekir ile Hisarcık Kapıyı birbirine bağlayan Keven tesisinde, 11 numaralı kolay ve 9 numaralı orta zorlukta olmak üzere iki farklı pist bulunuyor. Her ikisi de gayet keyifli pistler.
Hisarcık’tan Hacılar’a geçmek isterseniz yol biraz meşakkatli; Sırt Telesiyeji ile yukarıya çıkıp 6 numaralı pistten aşağıya kayıyorsunuz, ardından Karakulak Telesiyeji ile çıkıp tekrar aşağıya kayıp Hacılar’a ulaşıyorsunuz. Buradaki pistler genellikle bağlantı amaçlı olduğu için çok keyif vermiyor, yalnızca Sırt Telesiyeji’nin yanındaki 8 numaralı siyah pist güzel ancak zor bir pist olduğunu unutmayın.
Hisarcık Kapı’da tek bir restoran olması biraz dezavantaj olsa da tam yemek saatinde gitmezseniz sorun yaşamazsınız.
Hacılar Kapı
Nasıl ki Develi snowboardçular içinse Hacılar Kapı da kayakçılar için diyebiliriz. Çünkü burada da FIS Akredite Yarış Pisti bulunuyor. Bahsettiğimiz pist Lifos Gondol’un altındaki 4 numaralı pist, orta zorlukta ve bol manevralı bir pist olduğunu söyleyebiliriz. Hacılar Kapı tesisleri, Erciyes pist haritasına baktığınızda en sağda kalan yani Kayseri yönünden gelirken ilk tesistir.
Elbette Hacılar Kapı, bu kadarla sınırlı değil Hitit Tesisi‘ni kullanarak Hitit Tepe‘ye çıkabilirsiniz. 1 numaralı siyah pist, tam anlamıyla efsane; 2 numaralı kırmızı pist de gayet keyifli. Ayrıca bu pistleri 1b pisti ile birleştirdiğinizde 5 kilometrenin üzerinde kesintisiz kayma imkanına sahip oluyorsunuz.
Hacılar Kapı’dan Hisarcık tarafına geçmek isterseniz Gondol’dan indikten sonra 5 numaralı pistten aşağıya ineceksiniz. Ardından Yalçın Tesisi ile yukarıya çıkıp 7 ya da 8 numaralı pistten aşağıya kayacaksınız.
Bu arada, Hisarcık ile Hacılar arasındaki tesisler 16:15’te kapanıyor. Geç kalırsanız dönüş için farklı bir yol bulmak zorunda kalıyorsunuz.