Cunda’ya giderken, sonuçta Ege denizinde bir ada nerede olsa yüzülür gibi bir düşüncemiz vardı. Bu yüzden plajları araştırma gereği bile duymamıştık. Ancak gidince işin aslının bu olmadığını gördük. Özellikle yerleşimin olduğu bölgede yüzmeye elverişli bir yer bulunmuyor. Tabi bu demek değil ki yüzülecek güzel bir yer yok, çünkü yerleşim yerinin dışına çıktığınız zaman çok güzel Cunda Plajları bulabiliyorsunuz, tek kötü yanı araçla gitmek zorunda olmanız. Biz de en iyisini bulabilmek için Cunda’da denize girilecek yerlerin tümünü dolaştık ve sizin için en güzel Cunda plajlarını bir araya getirdik. Cunda plajlarından önce Cunda Adası hakkında daha detaylı bilgi almak için Cunda gezi rehberi yazımıza, konaklama alternatifleri için de Cunda konaklama notlarımıza göz atabilirsiniz.

Ortunç Koyu

Bizim favorimiz kesinlikle Ortunç koyu, hatta Cunda Adası’nda en çok sevdiğimiz şey Ortunç koyu oldu desek abartmış olmayız. Tabiat parkının bulunduğu bölümde plaj kısmı çok küçük ve taşlık ancak burada asıl güzel olan arkasının tamamen orman olması, yani plajda değil de ağaçların gölgesinde oturuyorsunuz. Deniz tertemiz ancak biraz soğuk, hatta kabul edelim baya soğuk. Girince alışırsın taktiği burada sökmüyor. :) Deniz ayakkabılarınız kesinlikle yanınızda olsun; plaj kısmı ve denizin ilk 3-4 metresi taşlık sonrası kumluk. Tabiat parkını kullanarak bu plajdan ücretsiz şekilde yararlanabilirsiniz ancak herhangi bir tesis yok, tuvalet vs olmadığı için tüm günü burada geçirmeniz baya zor. Merak etmeyin hemen yanında ücretli tesisler de var, aşağıda onları da paylaşıyoruz.

Ada Camping

Kamp alanı olmasının yanında günübirlik gelenlere de hizmet veren bir tesis olan Ada Camping giriş ücreti 65 TL. Plajının kum olması güzel, ayrıca şezlong, şemsiye, tuvalet ve benzer imkanları sunuyor. Fiyat biraz yüksek, ayrıca restaurantının fiyatları da oldukça yüksek.

Mocamp

Ada Camping’in yanında yer alan Mocamp’ta fiyatlar biraz daha uygun, kişi başı 50 TL. Farklı kaynaklarda içeride havuz ve su kaydırağı olduğunu okuyabilirsiniz, eskiden vardı ancak kaldırıdı artık su kaydırağı ve havuz yok.

Ortunç Beach

Ortunç Hotel günübirlik gelenler için de beach olarak hizmet veriyor ancak kesinlikle gidilebilecek bir yer değil. Evet otel olarak çok güzel; sakin, plajı temiz ve hizmet kalitesi yüksek ancak günübirlik gelenler bunu tam anlamıyla yaşayamıyor. Zaten çok az kişiyi alıyorlar ve içeriye girip giremeyeceğinizin garantisi yok, ayrıca fiyatlar da çok yüksek. Kişi başı giriş ücreti 200 TL, evet yanlış duymadınız 200 hatta yazıyla iki yüz Türk Lirası. :) Otel müşterilerinin kahvaltısının bitmesini bekliyorlar ve 12 gibi giriş yapabiliyorsunuz. Rezervasyon almıyorlar ve sizi içeri alıp almamaya kapıda karar veriyorlar. Gece kulübüne mi giriyoruz diye düşünüyor olabilirsiniz, bu konuda haksız da değilsiniz. Demiyim diyorum ama 200 TL verip ikinci sınıf insan muamelesi görüyorsunuz. O yüzden diyoruz ya günübirlik kullanım için Ortunç hoteli düşünmeyin, madem 4-5 saat kullanım için 200 TL verecek paranız var biraz daha verip burada konaklayın :)

Patriça Koyu (Pateriça Plajı)

Cunda’ya gelince ilk gittiğimiz yer Ortunç Koyu olmuştu ve oldukça beğenmiştik, ardından çok övülen Patriça koyunu keşfetmek istedik. Ancak bizim için hayal kırıklığı olduğunu söyleyebiliriz; bir kere merkeze çok uzak ve yolu çok bozuk. Elbette güzel bir plaj için bunlar sorun değil ama maalesef denizi de bizi tatmin etmedi. Patriça koyunda deniz o kadar sığ ve durgun ki sanki denize değil de göle girmiş gibi hissediyorsunuz, ileride derinleşir diye yürüdük ancak su dizlerimizi bile geçmemişti ki yürümekten yorulup geri döndük. Ücretsiz plajın kumsalı çok dar, burada da şemsiye kiralayanlar var ve küçük şemsiye için 50 TL istiyorlar, resmen uçmuşlar. Patriça koyu, yüzmek isteyenler için değil de daha çok beach olayını sevenler için uygun diyebiliriz. Eğer siz de beach’e gidelim eğlenelim düşüncesindeyseniz Patriça koyunda aşağıdaki beachleri tercih edebilirsiniz.

Bıyıklı Beach

Patriça Koyuna geldiğinizde karşınıza ilk çıkan işletmelerden bir tanesi olan Bıyıklı Beach, dışarıdan gayet iyi gözüken bir işletme. Bıyıklı Beach giriş ücreti kişi başı 75 TL, beach kullanımı 25 TL, kalan 50 TL’yi de kredi gibi düşünün. Kredinizi içeride yeme-içme harcamalarınızda kullanabiliyorsunuz. Denizin içine localar yapılmış, zaten deniz de durgun ve sığ; tüm bunlar bir araya gelince bulanık ve pis bir deniz ortaya çıkıyor. Hele ki kalabalık günlerde iyice kötü bir hal alıyor. Bunun dışında bangır bangır müzik çalmaması güzel. Kısacası denize girmek önemli değilse, biraz kafa dinleyeyim diyorsanız tercih edebilirsiniz. Rezervasyon yapıp yerinizi garantiye almanız da önemli, o yolu gelip içeri giremeden geri dönmek istemezsiniz. Cunda merkezinden ücretsiz gidiş dönüş servisi de bulunuyor, ancak kesinlikle gitmeden önce bilgi alın. Çünkü saatleri değiştirebiliyorlar.

Minas Beach

Minas Beach

Bıyıkılı Beach’in yanında bulunan Minas Beach fiyatı dışında neredeyse her şey Bıyıklı Beach ile aynı; denizin ortasındaki localar, kalabalık ve kirli bir deniz. Kumsal çok dar ancak arka tarafta çimenlik bir alan var ve gölge, bu kısım biraz daha keyifli. Minas Beach giriş ücreti kişi başı 30 TL, loca fiyatı 150 TL. Cunda merkezinden gidiş dönüş ücretsiz servisi kullanabiliyorsunuz.

Mola Beach

Minas Beach’ten sonra da Mola Beach geliyor. Diğerlerine göre biraz daha kaliteli gözüken bir yer bunun dışında her şey aynı, tabi fiyat farklı; giriş ücreti kişi başı 100 TL, bunun 50 TL’si yeme-içmede kullanabileceğiniz kredi oluyor. Mola Beach ile ilgili enteresan bir durum da şu; biz plan yaparken araştırdığımızda giriş ücreti için 100 TL diyen de olmuş, 120 TL diyen de, hatta 150 TL ve 200 TL diyenler bile var. Buradan anlayacağımız üzere sabit bir fiyat politikaları yok. Aslında bunun başka bir adı daha var ama neyse burası yeri değil. :)

Sobe Beach Cunda

Burası Patriça 2. köyde yer alıyor. Bıyıklı Beach ve Minas Beach’in bulunduğu yer 1. köy ve bu köyü geçince yol daha da kötüleşiyor. İlk baştan korkutsa da çok uzun bir yol değil. Sobe Beach alışılmış beach kültüründen farklı bir yer, buranın olayı daha çok sessizlik. Zaten otoparkına geldiğiniz anda bile sessizliği ve sakinliği hissediyorsunuz. Burada müzik çalmıyor ve içeriye 12 yaşından küçükler alınmıyor. Sobe Beach giriş ücreti 75 TL.. hayır loca değil giriş ücreti.. evet evet kişi başı.. hayır içinde yeme-içme hiç birşey yok. :) Gitmeden rezervasyon yaptırmak önemli ama bu yerinizin garanti olduğu anlamına gelmiyor yani bir hafta önceden rezervasyon yaptırıp güzel bir yerde oturayım diye düşünüyorsanız bunu unutun. Rezervasyon yaptırdığınız halde yer garantisi vermiyoruz diyerek sizi ücra bir köşeye atabilirler. O zaman neden rezervasyon yaptırıyoruz diye sormazsanız seviniriz, cevabını bilmediğimiz sorulardan hoşlanmıyoruz. :)

Çataltepe Plajı

Patriça koyuna giden yol üzerinde bulunan ancak merkeze çok daha yakın olan Çataltepe Plajı hakkında bir şey demek gerçekten çok zor, nasıl olacağı tamamen şansınıza kalmış. Zaten buraya gidenlere sorarsanız kimse idare ederdi, güzeldi falan demez; ya çok harikaydı öldük bittik der ya da rezaletti pişman olduk der. Kalabalık olmazsa ve hava sakinse çok güzeldir, tam tersi olur da kalabalık olursa ve lodos, poyraz vs varsa da çok kötüdür. Ne yapalım gidelim mi, gitmeyelim mi? diyorsanız şansınıza güveniyorsanız gidin deriz :) ya da merkeze yakın olduğu için sabah bir uğrayın beğenmezseniz başka yere gidersiniz. Kendi şemsiyenizi kullanabileceğiniz gibi eğer yoksa 40 TL’ye 2 şezlong ve 1 şemsiye kiralayabilirsiniz. Duş otomatı var, 1 TL atıp duşunuzu alabiliyorsunuz, acele edin 1 dakikanız var ya da 1 TL daha hazırlayın. :)

Cunda Halk Plajı – Duba Plajı

Duba Plajı, Ayvalık ile Cunda Adası arasındaki yolun üzerindedir. Kum bir plajdır ancak başlangıç kısmı taşlıktır, denize girerken 3-4 metrelik taşlık kısmı geçtikten sonra kum olan bölgeye ulaşabilirsiniz. Önü açık olduğundan suyu gayet temiz ancak rüzgarlı havalarda çok dalgalı olabiliyor. Burayı belediye işlettiği için Cunda Belediye Plajı ya da Cunda Halk Plajı olarak da bilinmektedir. Merkeze çok yakındır ve minibüsle ulaşım imkanı olması da büyük bir avantaj. Ayrıca arabayla gidecekseniz ücretsiz otoparkı da var. Duba Plajı‘nda 2 şezlong 1 şemsiye fiyatı 20 TL, tabi bulmak zor. Çünkü genellikle kalabalık oluyor. Burada asıl cazip olan şey işletmedeki diğer fiyatlar; örneğin çay 2 TL, Türk kahvesi 3,5 TL ve tuvalet ücretsiz. Cunda’da ki diğer yerlerle kıyaslanmayacak fiyatlar diyebiliriz. Burada bizim hoşumuza gitmeyen şey ise yolun kenarında bir yer olmasıydı.