Cunda her ne kadar çok büyük bir ada olsa da yerleşim alanı çok küçüktür. Çünkü büyük bir bölümü tabiat parkı olarak koruma altına alınmıştır. Buna rağmen butik ve lüks Cunda otelleri, otel konforundaki Cunda pansiyonları ve doğa severler için olmazsa olmaz Cunda adası kamp alanları ile yeterli konaklama alternatifi sunmaktadır. Biz de gittik yerinde inceledik ve Cunda konaklama seçeneklerini sizin için bir araya getirdik. Cunda’da nerede kalınır bunu öğrenmeden önce Cunda ve gezilecek yerler hakkında bilgi almak isterseniz Cunda gezi rehberimize, en güzel plajlarını öğrenmek için de Cunda plajları yazımıza göz atabilirsiniz.
Cunda Pansiyon
Pansiyonlarla başlayalım, çünkü bize göre Cunda’da otel yerine pansiyonları tercih etmek çok daha keyifli. Cunda’nın tam merkezindeki eski Rum evlerini pansiyona çeviren pek çok yer var ve neredeyse bir butik otel gibi işletiliyorlar.
Duru Pansiyon
Cunda merkezinde yer alan Duru Pansiyon, iskeleye ve restaurantlara yakın bir konumda. 6-7 odalı küçük ve şirin bir yer, işletmecisi de gayet ilgili. Bizim en çok beğendiğimiz yanı kahvaltısıydı, bunda işletmecisinin bizzat hazırlıyor olmasının payı çok büyük. Duru pansiyonun odaları biraz küçük ancak bir pansiyon için iyi diyebiliriz. Buraya gidip rahatsız olabileceğiniz tek şey; eğer akşamları erken yatıyorsanız çok yakınında fasıl yapan bir restaurant var ve sesi sizi rahatsız edebilir. Tabi rahatsız olmak yerine siz de gidip fasıla katılabilirsiniz. :)
Adalı Pansiyon
Yine eski bir Rum evinin düzenlenerek pansiyon haline getirilmesi ile gayet samimi ve sıcak bir ortama sahip olan Adalı Pansiyon, bir aile işletmesi olarak faaliyet gösteriyor. Sahipleri gerçekten çok sıcak ve ilgili insanlar. Merkezi konumda olması da pansiyonun en büyük artılarından bir tanesi. Kahvaltısı da bir o kadar güzeldir ki sırf kahvaltı etmeye gelen müşterileri bile oluyormuş. Tam anlamıyla Ege kahvaltısı arıyorsanız muhakkak uğrayın.
Cunda Otelleri
Ortunç Hotel
Otelin bulunduğu bölgenin adı da Ortunç ama bizim de ilk başta sandığımız gibi bölgenin adı otele verilmemiş. Tam aksine bu bölge zamanla otelin adı ile anılmaya başlamış. Otelin ismi de kurucusu olan Orhan Tunç’tan geliyor. 1980 yılında 22 oda ile başlayan butik otel diyebileceğimiz tarzda bir yer. Ortunç Hotel’in kendisine göre bir kaliteyi tutturduğunu kesinlikle söyleyebiliriz, diğer otellere göre doğaya çok daha saygılılar ve büyük çirkin binalar yok, plajında bangır bangır müzik çalmıyor, sessiz sakin ve huzurlu bir yer. Orhan Tunç gençliğinde kamp yaptığı yere bir yıl sonra gittiğinde oraya bina yapıldığını görünce öyle bir doğal güzellik bulacağım ve onu her zaman koruyacağım diyerek yola çıkmış ve yıllarca süren arayış sonunda bu koyu satın almış. Gerçekten de dediği gibi de korumuş, sonra 7-8 yıl önce ise oğlu işin başına geçmiş ve ilk iş oteli iki kata çıkartmış, bunun sonucu da 40 oda olarak biraz daha kalabalık bir otel haline gelmiş.. Ahh bu yeni nesil. Ancak yine de güzel bir yer. Bu arada önemli bir bilgi; 12 yaşından küçük çocuklar otele alınmıyor.
Cunda Fora Butik Otel
Oldukça güzel işletilen bir otel ancak deniz kıyısında olmaması çok büyük bir dezavantaj. Bu arada havuzu da yok, gerçi olsa bile Cunda’da deniz varken kim havuza girmek ister? O da apayrı bir soru.. Merkeze yakın ama tam merkezde olmaması sebebiyle de sakin bir noktada. Kahvaltısı güzel, zaten Cunda’da kahvaltı çok belirleyici bir rol üstleniyor, eğer bir yerin kahvaltısı güzel değilse o yerin iyi olma ihtimali yok. Yaz sezonu dışında giderseniz pansiyonların pek çoğu kapalı olacaktır, denize de giremeyeceğinize göre Ortunç Hotel’e gitmenin bir anlamı olmaz. Bu durumda Cunda Fora Butik Otel tercih edilebilir, kafa dinlemek için bire bir.
Cunda Adası Kamp
Kamp yapmak için oldukça güzel bir bölge olan Cunda Adası’nda iki adet kamp alanı bulunuyor. Her ikisi de bize göre adanın en güzel koyu olan Ortunç koyunda bulunuyor. Ancak ikisini de farklı nedenlerden dolayı çok öneremiyoruz. Bu arada maalesef Cunda Adasında kamp alanları dışında çadır kurmak yasak.
Ada Camping
Burada kendi çadırınızı kurabildiğiniz gibi işletmenin çadırlarında ya da bungalov tarzı odalarında kalabilirsiniz. Ancak tüm seçeneklerin ortak özelliği pahalı olması. Genelde kamp yerlerinde çadır yeri parası alınır ama iki kişi tek çadırda da kalsanız Ada Camping kişi başı ücret talep ediyor. Kişi başı 75 TL. Bunun yanında buzdolabı için de 30 TL ücret alıyorlar. Kısacası 2 kişi günlük 180 TL’ye geliyor. Bu kadarla da kalmıyor, yiyecek ve içecekler de oldukça pahalı. Sonuç olarak biraz daha fazla verip merkezde bir pansiyonda kalmak çok daha mantıklı.
Mocamp
Çadır kurmanın yasak olduğu bir kamp alanı desek çok şey anlatmış oluruz. 10-15 arası bungalov var, sadece buralarda konaklayabilirsiniz ya da konaklamadan gündüz plajını kullanmak için burayı tercih edebilirsiniz. Mocamp fiyatları nasıl derseniz; şezlong ücreti 50 TL, bir kamp sandalyesinin 40 TL olduğunu düşünüp ne kadar mantıklı olduğuna siz karar verin. :)