Kapadokya’nın Avanos bölgesi çanakçılık, halıcılık gibi el sanatlarının çokça geliştiği, eşsiz güzellikteki peribacaları ve vadileri, 11.yy dan kalan kiliseleriyle Kapadokya bölgesinin en önemli turistik bölgelerinden biri haline gelmiştir. Ortalama 1 günde dolaşabileceğiniz Avanos bölgesinde yer alan gezilecek yerleri sizler için aşağıda paylaşıyoruz.

Gelmişken buraları görmezseniz olmaz, gerçekten de geziniz eksik kalacaktır. Şimdi detaylara bakalım. :)

Çanak Atölyeleri

Avanos’un en meşhur noktalarından biri çanak atölyeleridir. Kızıl toprak, usta ellerde şekilden şekile girer. Taa Hititlere kadar uzanan çanakçılık nesilden nesile ustalardan çıraklara geçiyor. Sadece toprağa şekil vermek gibi de düşünmemek lazım. Pişen toprağın üzerine yapılan boyamalar ve el işçiliği de hayran olunası cinsten.

Avanos’ta meşhur 2 adet çanak atölyesi var:

Biri Chez Galip; kendisini, Einstein’a benzetebilirsiniz. Çok meşhur, yurtiçinden ve yurtdışından katılımcılara eğitim veriyor. Öğrencilerinden biri toprağı sizin önünüzde maksimum 3 dk.da şekillendiriyor ve ardından kendi mağazasını gezmeye başlıyorsunuz. Bir bölümden sonra Chez Galip ve ailesinin elinden çıkan eserlerin sergilendiği bölüm var. Burada ne yazık ki fotoğraf çekimi yasak. İsterseniz kendi eserlerinden de beğendiklerinizi satın alabilirsiniz.

Chez Galip Kapadokya

Diğer büyük çanak atölyelerinden biri Güray Müze. Kişi başı 10 TL giriş ücreti ödeyerek ilk yer altı seramik müzesine giriş yapabilirsiniz. Müzede 500’e yakın ve M.Ö 5000 yılına kadar dayanan eserler sergileniyor. Bununla birlikte ebru ve cam sanatıyla ilgilenen ustaların ellerinden çıkan eserleri canlı canlı izleme ve satınalma fırsatı bulabilirsiniz.

Güray Müze Kapadokya

Müzenin bir diğer önemli özelliklerinden birisi ise kayadan oyma ve yerin altında 1.600 metrekarelik bir alanı kaplıyor olması. Müzenin bitiminde bir de atölye alanı bulunuyor. Burada yine canlı canlı toprağa nasıl şekil verildiğini izleyebilir ve çanaktan yapılan envai çeşit hediyelik eşya bulabilirsiniz.

Saç Müzesi

Saç Müzesi, Avanos’un merkezinde Chez Galip’in Çömlekçiler Çarşısı‘ndaki dükkanın üst katında yer alıyor. 3 TL giriş ücreti vererek bu müzeyi ziyaret edebilirsiniz. İçerisinde yılların biriktirdiği bir sürü kadının bir tutam saçı yer alıyor.

Dünyanın en ilginç müzeleri listesine giriş yapan Saç Müzesi, 1979 yılında açılmış ve bir de hikayesi var; bir aşk hikayesi. Çömlek ustası Galip Körükçü‘nün atölyesine gelen Fransız bir turist kadın ülkesine dönmek zorunda kaldığında kendisini hatırlatacak bir anı olarak bir tutam saçını atölyeye bırakır ve Galip Usta da bunu atölyenin duvarına asar. Gel zaman git zaman bu hikaye yayıla yayıla kadınların saçlarını bırakmalarıyla bir müze haline geliyor.

Saç Müzesi Kapadokya

Devrent Vadisi

Meşhur deve şekilli peribacasının olduğu bu vadinin bir diğer ismi Hayal Vadisi. Burada çok farklı peribacası oluşumları göreceksiniz. Bazısını yunusa bazısını kuşa benzeteceksiniz. Ellerini açmış Meryem Ana’ya benzeyen ya da bebek İsa’yı andıran figürleri göreceksiniz. Her şey sizin hayal etme gücünüze kalmış aslında. İşte tam da bu yüzden gezmeye gelenlerin yaptığı gibi Hayal Vadisi ismi verilmiş.

Deve figürlü peribacasının etrafı korumalıydı, uzaktan fotoğrafını çekebilirsiniz. Vadiye girişte herhangi bir ücret yok. Zaten otobüsler de yolun kenara çekip sizi indirecekler. İsterseniz vadi içerisinde yürüyüş de yapabilirsiniz. Burası için yürüyüş yapmayacaksanız yarım saat ayırmanız yeterli olacaktır. Diğer vadilerin aksine bu vadide hiç yerleşim olmamış, bu nedenle ev şeklinde peribacası bulunmuyor.

Devrent Vadisi Kapadokya

Zelve Açık Hava Müzesi

Avanos’un 5-6 km. güneyinde yer alan Zelve Açık Hava Müzesi’ne Devrent Vadisinden sonra geçebilirsiniz. Müzeye giriş ücretleri yetişkinler için 15 TL, aynı zaman da müze kart da geçiyor. Müze kart avantajlı olacaktır. Zelve‘ye araçla geliyorsanız hemen önünde yer alan otoparka aracınızı çekebilirsiniz.

Zelve Vadisi yer yer tırmanmalı, basamak çıkmalı yollarıyla sizi tarihle buluşturacaktır. Biraz yorucu ve zaman alıcı bir parkur olabilir sizin için. Yaklaşık 3 saatlik bir turla vadi içerisinde yer alan camiyi, Üzümlü ve Balıklı Kiliselerini, Değirmeni, Direkli Kilisesi’ni, Tüneli, Kutsal Hac Kilisesini ve Manastır’ı görebilirsiniz. Dönem dönem tüm yerler açık olmayabiliyor ancak hedeflemeniz gereken yerler buralar. Aşağıda da bizden bu güzelliği özetleyen bir fotoğraf. :)

Zelve Açık Hava Müzesi Kapadokya

Paşabağ

Şapkalı peribacaları olarak nam salmış Paşabağ’ın bir diğer adı da Rahipler Vadisi olarak bilinmektedir. Zaten önünden geçerken de hissedeceksiniz, burası size bir farklı gelecek. Eski dönemlerde keşişler bu vadide inzivaya çekilirlermiş. Önünde hemen ücretsiz otopark bulunuyor, aracınızı oraya çekin ve vadinin içerisinde yürüyüşe başlayın. Vadiye giriş de ücretsiz. İçeride rahatlıkla gezebileceğiniz yollar yapılmış durumda.

Sizi büyüleyecek bu peri bacaları neden şapkalı bir formdalar diye soracak olursanız da bu peribacalarının alt katmanlarının daha yumuşak olmasından ötürü çabuk aşındıklarını söyleyebiliriz. Aşınma gerçekleştikçe şapka formu ortaya çıkıyor. Bize de hayran hayran bakması kalıyor.

Paşabağ Kapadokya

Avanos bittiyse şimdi sıra Ürgüp’ü keşfetmekte. Ürgüp gezi notlarımız için “Ürgüp Gezi Rehberimizi” okuyabilirsiniz.