Dik dur ve gülümse. Bırak neden gülümsediğini merak etsinler…Amerika Vizesi ile ilgili olan bir yazıya Che Guevara’nın sözüyle başlamak biraz ters mi oldu ne… bilemedik neyse :)

Bu zamana kadar İngiltere dahil farklı avrupa ülkelerinden, Asya ve Afrika ülkelerinden hatta Küba’dan bile vize almıştık. Ancak ABD Vizesi kesinlikle hiç birine benzemiyor. Biz herhangi bir gezi planımız yokken şu ABD Vizesini bir alalım da gideriz diye düşünerek Amerika vize başvurusu ile ilgili hiç bir bilgimiz olmadan ve hiç bir aracı kurum kullanmadan kendi başımıza yaptık. Başvuru sırasında başımıza gelebilecek her türlü sorunu da yaşadık. Ehh bu sayede de önemli bir tecrübe edinerek güzel bir rehber hazırladık. En azından siz faydalanırsınız. Amerika Vizesi nasıl alınır, vize başvurusu nasıl yapılır, işlemler sırasında yaşayabileceğiniz problemler ve Amerika vize başvurusu ile ilgili süreçler hakkında tüm sorularınıza cevap bulabilirsiniz; bizim de uğraşmamıza değmiş olur.

Bu arada biz turistik bir gezi yapacağımız için aldığımız vize de ona göreydi; yani yazımızda ABD Vizesi olarak bahsetmiş olduğumuz, Amerika Turist Vizesi olarak bilinen B Tipi Ziyaretçi Vizesi olacak.

Amerika Vize Başvurusu

Avrupa ülkelerinden farklı olarak Amerika Vize Başvurusu direkt olarak ABD Başkonsolosluğu’na yapılıyor. İstanbul ve Ankara‘da bulunan vize birimlerinden vize randevusu almak için ilk olarak DS-160 formunu doldurmanız gerekiyor. Formu bitirdikten sonra e-mail adresinize bir onay sayfası gelecek, vize görüşmesine giderken bu sayfayı yanınızda götürmeniz gerekiyor.

DS-160 formunu doldururken bilgilerinizin doğru olduğuna emin olun ve Türkçe karakter kullanmayın. Çok fazla soru var ama geneli hızlıca geçilebilecek sorular, sadece gideceğiniz yerin adı, adresi ve telefonu sorusunda kararsız kalabilirsiniz. Biz internetten bulduğumuz bir otelin bilgilerini girdik. Amerika Vizesi alabilmek için en önemli etkenlerden biri orada tanıdığınızın olmaması :) o yüzden arkadaşınız falan olsa bile yazmayın derim. Çünkü tanıdık varsa gidip dönmeme ihtimaliniz artmış oluyor.

ABD Vize Randevusu alabilmek için formu eksiksiz doldurduktan sonra buradan bir hesap oluşturmanız gerekiyor. Bağlantıya tıkladıktan sonra açılan sayfadan Noimmigrant Visa Applicant‘ı seçip dil seçiminizi de yaptıktan sonra hesabınızı oluşturacaksınız.

Hesabınızı oluşturduktan sonra artık pasaportun teslim edileceği PTT şubesini seçip vize başvuru ücretini ödedikten sonra Amerika Vize Randevunuzu alabilirsiniz. Seçeceğiniz şube önemli çünkü vizeniz onaylanırsa pasaportunuzu konsoloslukta bırakıyorsunuz ve vizeniz basıldıktan sonra bu PTT şubesine gönderiliyor. Bu arada Amerika Vize Ücreti $160, vize randevusunu alırken kredi kartınızla ödeyebiliyorsunuz.

Amerika Vizesi İşlemleri Ne Kadar Sürer?

Amerika’ya gitmeye karar verdiğiniz zaman elinizi kolunuzu bağlayan en büyük soru şu; vize ne kadar sürede çıkar. 15 günde alanlar da var, 1 yıldan daha uzun sürenler de var. Bizim 6 aya yakın sürdü. :) Normal şartlarda online başvurunuzu yapıp vize ücretinizi ödedikten sonra randevunuzu alabiliyorsunuz. Süreyi etkileyen en önemli aşama randevu tarihi; ABD zaman zaman vize verme işlemlerini yavaşlatıyor ve yakın tarihli randevu alınamıyor hatta tamamen randevuları bile durdurabiliyor. Bu arada randevu almış olsanız bile vize verme işlemleri askıya alınırsa sizin randevunuz da belirsiz bir tarihe ötelenebilir. Bu düşük bir ihtimal ama başına gelen insanlar var. Biz bu aşamada şanslıydık ve ABD Başkonsolosluğu’ndan 10 gün sonrasına vize randevusu alabildik. Sonuç olarak Amerika Vizesi’nin ne kadar sürede çıkacağı biraz şansınıza bağlı o yüzden vizeyi almadan plan yapmayın.

Amerika Vizesi İçin Gerekli Evraklar

Diğer ülke vizelerinde olduğu gibi yok en bilmemkaç lira olan hesap dökümü, yok seyahat sigortası falan uzun uzun evrak listeleri yok. ABD Vize başvurusu için istenen evraklar; 6 ay geçerli bir pasaport, DS-160 formunun onay sayfası ve son 6 ayda beyaz fon ile çekilmiş, 5×5 cm boyutunda 1 adet renkli fotoğraf hepsi bu. Bu arada 1 yıl önce pasaport için çektirdiği fotoğrafı vize başvurusunda götüren çılgınlar var. :) Siz yapmayın pasaporttaki fotoğrafla aynı olduğunu görürlerse yok yere red alabilirsiniz. Fotoğrafçılara Amerika vize fotoğrafı çektirmek istediğinizi söylerseniz nasıl olması gerektiğini biliyorlar ama siz yine de buradan kontrol edip emin olun.

Tüm vize başvurularında gerekli olan uçak bileti ve otel rezervasyonu, Amerika vizesi için gerekli değil. Hatta konsolosluk bile özellikle vizenizi almadan program yapmamanızı öneriyor.

Amerika Vize Başvurusu İçin Destekleyici Evraklar

Şimdi böyle bir evrak listesi olmaması evrak götürmenize gerek olmadığı anlamına gelmiyor. Çünkü konsolosluktaki görüşmede sizden destekleyici belgeler istenebiliyor. Bu belgeler sizin gerçekten ABD’ye turistik bir ziyaret yapacağınızı destekleyen, seyahat masraflarınızı karşılayabileceğinizi gösteren ve geri döneceğinizi açıkça ifade eden belgeler olmalı.

Bizden hiç bir belge istenmedi sadece pasaportları aldı Ecem’e nerede çalıştığını ve ne iş yaptığını sordu ama öyle bordro ya da çalışma belgesi falan istemedi. Aslında Ecem kurumsal bir firmada çalışıyor, benimse kendi şirketim var. O nedenle daha çok benim taraftan soru gelmesini bekliyorduk. Ancak bana iş ile ilgili bir soru gelmedi.

Ben evrak olarak; vergi levhası, faaliyet belgesi, ticaret sicil kaydı, şirket hesap dökümleri, imza sirküleri, çalışanların maaş bordroları ve SGK hizmet dökümünü götürdüm. Kısacası buradaki şirketimin kalıcı olduğunu ve bırakıp gidemeyeceğimi gösteren belgeleri toparladım. Ecem için de çalışma belgesi, maaş bordrosu ve sgk hizmet dökümünü götürdük. Siz de Amerika vizesi için konsolosluğa giderken; eğer şirket sahibiyseniz benim hazırladığım evrakları, çalışansanız Ecem’in hazırladığı evrakları hazırlamanız yeterli.

DS-160 formunda eski pasaportla ilgili soru olduğu için yanımıza eski pasaportlarımızı da aldık. Ayrıca araç ruhsatı ve tapu gibi belgeleri de Türkiye ile olan bağlarınızı göstermesi açısından yanınızda bulundurmanızda fayda var. Biz tüm bunlara ek olarak bir de nüfus kayıt örneği ve sabıka kaydı da götürmüştük, kimse sormadı ama yine e-devlet’ten alın yanınızda bulunsun.

Amerika Vizesi İçin Bankada Ne Kadar Para Olmalı?

Bu yönde belirlenmiş bir kural yok ama seyahat masraflarınızı karşılayabileceğinizi göstermeniz gerekir. Biz bunun için şahsi hesaplarımızın 6 aylık dökümünü götürdük.

Biz başvuru öncesinde araştırdığımızda; Amerika vizesi için bankada en az $10.000 olması gerekir diyen de gördük, 5.000 TL yeterli diyen de gördük ve çok kafamız karıştı. En sonunda şöyle düşündük biz Amerika’ya gezmeye gitmiyor muyuz? evet, peki masraflarımızı karşılayabilecek durumda mıyız? evet, o zaman Amerika vizesi için hesabımızda olan para ve gelirimiz yeterli olur dedik ve en çok kullandığımız hesapların dökümlerini aldık.

Siz de aynısını yapın, öncelikle nereye gideceğinize ve ne kadar kalacağınıza karar verip kabataslak bir tatil planı yapın; buna göre uçak, otel ve diğer masraflara bakıp ne kadar paraya ihtiyacınız olduğunu hesaplayıp tatil bütçenizi belirleyin. Plan ve bütçeniz tutarlı olmalı, konsolosluktaki görevli sizin hesap dökümünüze bakıp aa az para varmış seni Amerika’ya alamayız demeyecek. Ne amaçla gidiyorsun, hangi şehire gitmeyi planlıyorsun, nerede kalacaksın gibi sorular soracak ve verdiğiniz cevaplarla hesabınızdaki para örtüşmezse sıkıntı burada başlar. Yani vizeyi alabilmeniz, para miktarı ile değil mantıklı olup olmamanızla ilgili.

Bütçeyi belirledik diyelim $5.000 çıktı, bu parayı nasıl ödemeyi düşünüyorsunuz. Hesabınızda $15.000 varsa evet mantıklı insan parasının 3’te 1’ini tatile harcayabilir ama hesabınızda $5.000 varsa muhtelen bunu tatile harcamazsınız. Ancak hesabınızda hiç para olmayabilir ama aylık $10.000 düzenli geliriniz vardır, bu durumda tatil için $5.000 harcarsınız.

Anlayacağınız, ABD Vizesi için bankada ne kadar para olması gerekir sorusu yanlış, çünkü hesaptaki para kadar geçmiş para girişleri de önemli. Bu yüzden maaş ve kira gibi düzenli gelirlerinizin yattığı hesaplarınızın dökümünü de muhakkak götürün. Bu arada farklı hesaplarınız varsa onları tek bir hesapta toplayıp sadece onu götürmeyin, para olan ve düzenli giriş çıkışı olan tüm hesaplarınızın dökümünü alın. En önemlisi de kesinlikle ve kesinlikle tatil masraflarınızı karşılayabileceğinize önce siz emin olun ki, görevli de ikna olsun.

ABD Vize Mülakatı

Görüşme ile ilgili detaylara geçmeden önce giderken bilmeniz gerekenlerle başlayalım. ABD Başkonsolosluğu’na girerken elektronik eşya ve çanta ile giremiyorsunuz. İstanbul için konuşursak konsolosluğun önündeki kafeler emanet alıyorlar ama öyle çok güvenlikli bir yer beklemeyin.

Bizim gibi erken giderseniz dışarıda beklemeniz gerekiyor, kapıdaki güvenlik randevu saatinize göre içeriye alıyor. Girişte detaylı olarak üstünüzü arıyorlar. Ardından bir görevli; pasaport, fotoğraf ve DS-160 onay sayfanızı kontrol ediyor. Eksik yoksa sizi görüşmelerin yapıldığı odaya yönlendiriyor.

Vize mülakatı denince insanın aklına görevliyle karşılık bir masada oturup detaylı sorulara cevap verecekmişsiniz gibi bir görüşme geliyor. Ancak böyle değil; odaya girdiğinizde pasaport ve DS-160 onayını kontrol ettikten sonra damgalayıp lastikliyor. Sonra sıraya giriyorsunuz, sırayla bankolar var. İlk bankoda pasaportunuzu kontrol ediyor herhangi bir soru sorulmuyor, ikinci bankoda parmak izi alınıyor ve diğer bankolarda vize mülakatı yapılıyor.

Amerika vize mülakatında herkese aynı sorular sorulmuyor ama genel olarak;

  • Niçin gidiyorsunuz?
  • Nerede kalacaksınız?
  • Nereleri görmeyi planlıyorsunuz?
  • ABD’de yaşayan tanıdığınız var mı?
  • Ne iş yapıyorsunuz?
  • Seyahat masraflarınızı nasıl karşılayacaksınız?

gibi sorular soruluyor. İngilizce ya da Türkçe konuşabilirsiniz, herhangi bir önemi yok. Hatta bizim baya karışmıştı; görevli Türkçe sordu biz İngilizce cevap verdik, İngilizce sordu Türkçe cevap verdik falan :) öyle kasıntı bir ortam yok, kesinlikle rahat olmanızı öneririm.

Vizeniz onaylanırsa size beyaz bir kağıt veriliyor ve pasaportunuz görevlide kalıyor; reddedilirse pasaportuuz geriye veriliyor ve boynunuz bükük şekilde ayrılıyorsunuz.

İdari İşlem (Sarı Kağıt) Nedir?

Geldik bizim için zurnanın zort.. evet zırt değil zort.. dediği yere. Biz gittiğimizde aşırı kalabalıktı ve 6 bankoda sürekli görüşmeler yapılıyordı. Bize gelince her şey çok güzel gidiyordu, Ecem’e ne iş yapıyorsun dedikten sonra bana doğum tarihimi sordu. Söyledim, daha önce isim değişikliği olup olmadığını sordu, hayır dedim. Bilgisayarına baktı falan arkadan sarı  bir kağıt aldı ve pasaportlarla birlikte bize verdi. Onaylansa sevinecektik, reddedilse üzülecektik ama böyle bir şeye hazırlıklı değildik, şaşkınlıkla üzüntü arasında bir duygu yaşadık, hala hatırlıyorum.

Konsolosluktan çıkınca daha önce ABD Vizesi alan arkadaşlarımızla konuştuk nedir bu idari işlem anlamaya çalıştık ama herkes aynı şeyi söyledi pasaportu geriye verdiyse reddedilmiştir! İşte buradan sonra üzüntü başladı ama siz üzülmeyin çünkü biz sonunda vizemizi aldık. Hala içinizi rahatlatamadıysak Amerika Vizesi İdari İşlem Nedir? Ne Kadar Sürer? yazımızı okumanızı şiddetle öneririz.

Amerika Turist Vizesi Kaç Yıllık Verilir?

İşte ABD Vizesi’nin en güzel yanına geldik. Almak zor ve pahalı ama Amerika Vizesi 10 yıllık verildiği için oldukça ucuz bir vize. Öyle Schengen gibi süründürüp lütfetmiş gibi 15 günlük vize vermiyor.

Elbette vize var diye kafamıza esince gidemiyoruz. Her zaman sizi kapıdan çevirme ihtimalleri var. Bir de giriş yaptıktan sonra en fazla 180 gün ülkede kalabiliyorsunuz.

Küba’ya Gitmek ABD Vizesi Alırken Sorun Olur mu?

Biz Amerika vizesi başvurumuzdan 1 yıl önce Küba’ya gitmiştik ve ister istemez bu soru aklımıza takılmıştı. Amerika vizesini alabildiğimize göre herhangi bir etkisi olmadığını söyleyebiliriz. Yine de şunu bilmenizde fayda var; Küba Vizesi pasaporta yapıştırılmıyor, bilet gibi bir şey veriliyor. Ülkeye giriş çıkış yaparken mührü pasaporta değil de vizenin üstüne basmasını isteyebilirsiniz. Bu sayede pasaportta Küba ile ilgili herhangi bir şey gözükmez.

Umarız ABD Vizesi ile ilgili aklınıza gelen tüm sorulara cevap verebilmişizdir. Bize sorarsanız Amerika Vize Başvurusu her ne kadar zorlu bir süreç olsa da uğraştığınıza ve aynı zamanda ödediğiniz vize ücretine kesinlikle değiyor. 10 yıllık Amerika vizeniz pasaportunuza yapıştırıldığında rahatlıyorsunuz.