Batı Karadeniz turumuzda öylesine uğradığımız bir yerdi Ereğli, Konya’daki ile karıştığı için biz Karadeniz Ereğli diyeceğiz, Zonguldak Ereğli diyenler de var. Neyse.. açıkçası biz ilk giderken bir pide yer en kötü devam ederiz diye düşünmüştük. Ancak bizi çok şaşırttı, beklediğimizden farklıydı diyemeyiz çünkü herhangi bir beklentimiz yoktu. 😀 Sonuç olarak iyi ki gelip görmüşüz dedik ve Ereğli’de gezilecek yerler, tadılacak lezzetler ve yapılacak aktiviteler hakkında detaylı bilgileri bulacağınız bu yazıyı yazdık ki siz de gidip buraları keşfedin.

Nesini beğendiniz derseniz; düzenli bir sahil şeridi, ılıman bir iklim, samimi insanlar, modern bir yaşam. Tanıdık geldi mi? Biz ilk defa gitmemize rağmen daha önce gitmiş gibi hissettik, sonradan öğrendik ki Karadeniz Ereğli’ye Küçük İzmir diyorlarmış.

Yeme – İçme Notları; Ereğli’nin Yerel Lezzetleri

Gezilecek yerlerden önce yemekle başlamak biraz garip oldu ama dedik ya yemek bizim için önemli, pide olmasa belki Ereğli’ye gelmeyecektik. Hatta direkt olarak hedefimiz Hasan Kuru Pide şeklinde belliydi, evden çıkarken navigasyona Ereğli değil de pidecinin adını yazdık. 🤣 Kapalı kıymalı pidesi gerçekten güzel ve porsiyonlar inanılmaz doyurucu, 1 pide neredeyse 2 kişiyi doyurur. Yalnız gidip hizmet sıfır diyecekler için peşin peşin söyleyelim burayı bir restoran olarak değil, fırın gibi düşünün. Yani öyle çok bir hizmet beklemeyin, işleri pide ve onu da güzel yapıyorlar.

Hasan Kuru Pide

Pide ne kadar güzel olsa da her gün yenmiyor, deniz varsa balık olmaz mı dedik ama ne yazık ki istediğimiz gibi bir yer bulamadık. Balık restoranları var ama kafamıza yatan bir yer olmadığı için Ereğli eşittir Pide diyerek yemek konusuna kendi adımıza nokta koyduk. Pideye doyduysanız.. ee balık da yok, Zonguldak Ereğli Halk Cafe uygun fiyatlarıyla hayat kurtarır. Hamburger, ızgara köfte, lahmacun falan baya çeşit var, yani öyle gidin illa burada yemek yiyin gibi bir şey söylemiyoruz. Amaç karın doyurmaksa her öğünde Halk Cafe uygun olur.

Bir de Osmanlı Çileği var ki biz nisan ayında gittiğimiz için tadına bakamadık ama Mayıs ya da Haziran ayında giderseniz bizim için de mutlaka yiyin.

Tarihi ve Doğal Güzellikler

Ereğli’nin tarihi Roma dönemine kadar gidiyor, Yunan kolonileri tarafından Herakleia Pontika adıyla kurulan bir şehir. Hatta şehrin ismi de Herkül yani Herakles’ten geliyormuş. Herakles, erakles, erakli falan derken zamanla Ereğli olmuş. 😀

Cehennem Ağzı

Altı üstü bir mağara en fazla ne olabilir diyerek gittiğimiz Cehennemağzı Mağaraları da ayrı bir mitolojik bağlantıya sahip. Ancak yalan yok biz görünce mitolojik hikayeleri bir kenara bırakıp gördüğümüzle ilgilendik. Burada 3 farklı mağara var; Ayazma Mağarası, Kilise Mağarası ve İnönü Mağarası. Hepsi birbirinden etkileyici ve görülmeye değer. Mağaraların olduğu alana giriş ücretli ama müze kart geçiyor.

Cehennemagzi Mağaraları

Karadeniz Ereğli’de sadece mitolojik tarih yok. Sahilde yürürken limana yakın bir noktada Gazi Alemdar Gemisi Müzesi‘ni göreceksiniz. Gemi sizi çok daha yakın bir tarihe, Kurtuluş Savaşı’na getirecek. Osmanlı döneminde inşaa edilen ve römorkör olarak kullanılan Alemdar Gemisi, Fransız işgal kuvvetlerinin elinden kaçırıldıktan sonra Kurtuluş Savaşı’ndaki katkıları sonrasında Gazi ünvanını almış. 2008 yılında da müze olarak hizmet vermeye başlamış, şu an savaş dönemine ait belgeler, fotoğraflar ve objeler sergileniyor. Bu arada Gazi Alemdar Müzesi’ne giriş ücretsiz.

Gazi Alemdar Müzesi

Karadeniz Ereğli’de Nerede Kalınır?

Kalacağınız yeri seçerken bizce en önemli şey konum, sahil şeridinde kaldıktan sonra ister otelde kalın ister pansiyonda. Her yere yürüyerek gidebilirsiniz ve sahilin tadını çıkarabilirsiniz. Biz karavanımızı yol kenarına çekip orada kaldık ve gayet rahat ettik.

Elif Otel ve Azim Otel konum olarak gayet iyi, Keleşler Park Otel‘de fena değil. Yalnız dikkat ederseniz sadece konumunu söylüyoruz, önermişiz gibi anlaşılmasın. Hepsi 3 yıldızlı oteller ve kalitelerini az çok tahmin edebilirsiniz. Maalesef burada fazlasını bulma şansınız da yok, o yüzden en güzeli gelip odanızı görerek tutmak olacaktır.

Ne Zaman Gidilir?

Biz Nisan ayında gittiğimizde sezon henüz yeni açılıyordu, ortalık hareketli değildi ama rahat gezmek açısından güzeldi. Yalnız bizim şansımıza hava iyiydi, risk almak istemiyorsanız Mayıs ve Haziran ayları daha iyi olabilir. Yaz aylarında gelip denize de girebilirsiniz ama çevredeki şehirlerden de çok gelen olduğu için biraz kalabalık olabileceğini unutmayın. Yalnız hangi mevsim gelirseniz gelin hava durumunu kontrol etmeden gelmeyin, yağmuru biraz fena oluyor. Bu arada kışın zaten aman diyelim; biz gittiğimizde kışın fırtınada karaya oturan gemi hala duruyordu.

Kısaca

Karadeniz Ereğli, kesinlikle görülmesi gereken bir yer. Evet küçük bir yer ve yapılacak şeyler kısıtlı ancak sadece Cehennemağzı Mağaraları bile görülmeye değer. Kabul ediyoruz konaklama seçeneklerinin kısıtlı olması bir dezavantaj ama zaten uzun süre kalmayacaksınız en fazla 1-2 gece, o kadar da katlanın deriz. 🙃