Arkanız orman, önünüz deniz; sol tarafınız göl, sağ tarafınız bilet gişesi! Huzurlarınızda Çilingoz Tabiat Parkı.

Evet güzel bir giriş yapacaktım ama olmadı, çünkü böyle güzel bir yerin bu kadar kötü işletilmesi ve tabiri caizse soygun yapar gibi para alınması beni üzüyor. Çilingoz, ormanıyla kamp ve doğa sevenleri kendisine çekerken; denizi ve plajıyla deniz ve güneş sevenler için de haftasonu kaçamağı yapılabilecek mükemmel bir yer. Ancak yanlış zamanda ve hazırlıksız giderseniz hayatınızın en büyük pişmanlığı da olabilir. O yüzden 4-5 dakikanızı ayırıp bu yazıyı okumak sizi bu pişmanlıktan kurtarabilir. Lafı uzatmadan Çilingoz ile ilgili detaylara geçelim, siz kendi kararınızı verin.

Çilingoz Nerede?

25 yılımı geçirdiğim İstanbul Çatalca’ya bağlı olan bir köy olan Çilingoz, İstanbul’a mesafe olarak biraz uzak olsa da yeni yapılan yollarla gitmek çok uzun sürmüyor. İstanbul Çilingoz kaç km diye soracak olursanız yanıt 120 km, biliyorum; biraz korkutucu geliyor, haksız değilsiniz. Ben Çatalca’dan gittiğim için çok zor olmuyordu. Çatalca Çilingoz arası 60 km gerçi, o da pek yakın sayılmaz. ☺️

Çilingoz’a Nasıl Gidilir?

Neredeyse şehirler arası olduğu için haliyle yol alternatifi de çok oluyor; E5 ya da Tem otoyolunu kullanarak Çatalca’ya gidebilirsiniz. Çatalca girişinde Çilingoz Tabiat Parkı tabelaları başlar, bu tabelaları takip ederek Çilingoz’a rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Eğer Hasdal’a yakın bir yerden ya da Anadolu yakasından gelecekseniz İstanbul Havalimanı’na giden yolu kullanabilirsiniz. Eğer bu yolu kullanırsanız Çatalca merkezine girmeden Saray’a doğru devam edeceksiniz, yine yol üzerinde Çilingoz Tabiat Parkı tabelalarını göreceksiniz. Bu arada hiç bir toplu taşıma imkanı bulunmadığını da özellikle belirtelim.

Çilingoz Yolu

Çilingoz Plajı

Çilingoz 80 metrelik plaja sahip olan bir koy, plaj ince kumlu bir yapıya sahip ancak çok bakımlı değil. Çilingoz plajı, Karadeniz kıyısında olduğu için dalgalarla denizden çok fazla çöp gelir. Üstüne bir de piknik yapıp burayı kirletenlerin pisliği eklenince biraz can sıkıcı olabilir. Belirttiğimiz zamanlarda giderseniz en azından piknikçiler olmayacağı için Çilingoz Plajı daha temiz olacaktır.

Çilingoz Plajı

Çilingoz’da Ne Yapılır?

İstanbul’dan gelen bir çok kişi Çilingoz’a denizi için geliyor. Yani en çok tercih edilen aktivite yüzmek ve güneşlenmek. Yalnız yüzme konusunda biraz dikkatli olmanız gerekiyor, çünkü hem çok dalgalı hem de akıntı var. Cankurtaran var fakat siz iyi bir yüzücü bile olsanız çok açılmayın derim, 1 gün içerisinde 4 kişinin boğulduğu günler olduğunu malesef kendi gözlerimle gördüm. Kayalıklardan yürüyerek gidilen ve Akvaryum olarak bilinen bir yer var, kayaların arasında kalmış küçük bir havuz gibi düşünebilirsiniz. Dalgadan etkilenmediği için burada yüzebilirsiniz ancak çok derin, ona da dikkat etmeli.

Çilingoz’da piknik alanları fazlasıyla var ve yüzmeden sonra en çok yapılan aktivite piknik.

Plajın yanında Çilingoz Deresi yer alır, zaman zaman denizle birleşse de bazı zamanlarda kum birikerek bağlantı kesiliyor. Bu alanda sazlıklar da bulunuyor, balık tutmayı seviyorsanız sazan ve kefal avlayabilirsiniz.

Çilingoz Deresi

Çatalca Çilingoz’da trekking bölgede yapılabilecek en güzel aktivitelerden biri, bol bol orman ve her yer trekking parkuru. Çilingoz – Kastro ve Çilingoz – Yalıköy en sevilen parkurlar. İkisi de orman içinden denize paralel giden rotalar. Çilingoz – Cennet Şelaleleri de güzel ama diğerlerine göre biraz daha zor bir parkur.

Ve tabii ki kamp, Çilingoz için en güzel aktivite. Çadır kurabileceğiniz ve karavanla konaklayabileceğiniz alanlar var. Konaklama ile ilgili başlıkta Çilingoz’da kamp ile ilgili biraz daha detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Çilingoz’a Ne Zaman Gidilir?

Şimdi, işin içinde deniz olunca güzel havada gidelim diye düşünmeniz normal ama herkes böyle düşündüğü için siz bu fikirden vazgeçin ve havalar çok ısınmadan gidin. Tabii havalar ısınmadan dediysek de mart ayında gitmenize gerek yok. 😀 Çilingoz için en güzel zamanlar mayıs ve haziran aylarıdır, kalabalık olmaz ve biraz soğuk olsa da denize girilebilecek hava olur. Temmuz ayının ilk yarısı nispeten kalabalık olsa da yine gidilebilir. Temmuz’un son iki haftası ve ağustos ayında uzak durun, eğer bu dönemde haftasonu giderseniz hayatınızın en kötü haftasonunu geçireceğinizden emin olabilirsiniz. Kısacası hem soğuk olmasın denize girelim hem de kalabalık olmasın derseniz Çilingoz’a haziran ayında gidilir, denizle işim yok kamp yapmak istiyorum derseniz de mayıs ayında gidilir. Küçük bir not; bu tarihlerde cep telefonu her yerde çekmeyebilir. Sadece yoğun sezonda mobil baz istasyonu geliyor.

Çilingoz’da Ne Yenir?

Çilingoza’a gelirken en güzeli ne yemek istiyorsanız yanınızda getirin. Çünkü burada mangal yakmak yasak değil. Hazırlıksız gelirseniz burada restaurant, büfe ve fast food benzeri yerler var ama ben tavsiye etmiyorum.

Çilingoz Tabiat Parkı Konaklama

Uzun yoldan geliyorsanız günübirlik zor olacağı kesin o yüzden konaklamayı tercih edebilirsiniz. Ancak burada çok fazla konaklama alternatifi bulunmuyor, Çilingoz’da otel ya da pansiyon yok. Rahat bir pansiyon ya da otel arıyorsanız Kıyıköy sizin için daha uygun olacaktır. Kıyıköy gezi rehberimiz için tıklayın.

Çilingoz Kamp Alanı

Kendi çadırınızı getirip Çilingoz’da kamp yapabilirsiniz, çadır kiralama gibi bir seçenek yok. Bu arada araçlarında kalan kişi sayısı da çok fazla. Şunu da özellikle belirteyim; ben doğada olmak için geliyorum diyen bir kamp severseniz yazın gelmeyin. Yazın da çok fazla çadır kuran var ama buna kamp değil de yatılı piknik demek daha doğru olur. Siz zaten bir kampçıysanız ekipmanınız da uygundur ve soğuk havaları tercih edebilirsiniz, kesinlikle pişman olmazsınız.

Çilingoz Bungalov

Çadır dışında bir alternatif arıyorsanız sahildeki bungalovlarda kalabilir miyim diye düşünebilirsiniz ancak bungalovların bulunduğu bu alan Binkılıç Beldesi Çilingoz Bölgesini Güzelleştirme ve Yaşatma Derneği‘ne ait bir özel mülktür ve dışarıdan girişler yasaktır. Çilingoz’da bulunan bu bungalovların kiralanması da yasaktır ve yalnızca misafir olarak dernek üyesi ile birlikte giriş yapabilirsiniz. Bu arada ben bu derneğin üyesiyim, geldiğiniz zaman orada olursak çayımızı içmeye bekleriz.

Çilingoz Bungalov

Çilingoz Tabiat Parkı Giriş Ücretleri

Çilingoz, 2011 yılında tabiat parkı ilan edilmiş ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne bağlanmış. Ancak şu anda özel bir şirkete bağlanmış durumda. Çilingoz giriş ücretleri günübirlik ve kamp alanı için farklı. Günübirlik girişte saat 21:00’a kadar çıkış yapmanız gerekiyor, konaklamalarda ise çıkış saati 11:00 🙄

Günübirlik Çilingoz giriş ücretleri;

  • Yaya 16 TL,
  • Otomobil 51 TL,
  • Motosiklet 39 TL,
  • Bisiklet 16 TL,
  • Küçük minibüs 123 TL’dir.

Çilingoz Kamp alanı fiyatları;

  • 4 kişilik çadır 75 TL,
  • 8 kişilik çadır 135 TL,
  • Karavan 123 TL

Günübirlik giriş yapıp kamp yapanların ya da araçlarında yatanların önüne geçmek için akşam olunca ertesi gün için para toplarlar ve genelde tartışmalar hatta kavgalar çıkar. Huzur bulmaya gitmişken canınız sıkılabilir.

Çilingoz Tabiat Parkı