Öncelikle şunu söyleyelim, Ukrayna şehirlerine seyahat için uzun uzun planlar yapmanıza gerek yok. Ne zaman ucuz bilet bulursanız o zaman gidebilirsiniz, biz iç hatlardaki bilet kampanyalarını takip ettiğimiz kadar Ukrayna’yı da takip ediyoruz; Gaziantep’e uygun bilet bulursak kebap yemeye, Kiev‘e bilet bulursak da Dinyeper Nehri kenarında yürümeye gidebiliriz. :) Bu kadar rahatız. Çünkü Ukrayna, Türk vatandaşlarının çipli kimlikle girebildiği ülkeler arasında yer alıyor. Kısacası vize derdi yok, pasaport derdi yok ve neredeyse elinizi kolunuzu sallayarak Ukrayna’ya gidiyorsunuz. O yüzden Türkiye içinde seyahat etmekten pek bir farkı yok.
Çipli kimliğiniz yoksa eski kimlikle giremeyeceğinizi de özellikle belirtmekte fayda var. Ukrayna’ya çipli kimlik ya da pasaportla giriş yapabilirsiniz, eğer pasaportunuz varsa çipli kimlik sahibi olsanız bile pasaportunuzu da muhakkak yanınıza alın. Pasaport ile geçişler çok daha hızlı ve sorunsuz oluyor, kimlikle gelenleri sorguya alabiliyorlar. Dönüş biletinizi ve kalacağınız yer ile ilgili rezervasyon onayının çıktısını da kesinlikle yanınızda bulundurun.
En önemli ve az bilinen hatta birçok kişinin kapıdan geri dönmesine sebep olan bir konu daha var ki o da yanınızda bulundurmanız gereken para. Evet, kalacağınız güne göre belirli bir miktar paranın nakit olarak yanınızda olması lazım. Bu miktar kişi başına her gün için 50 dolar ve artı 250 dolar’dır. Dolar karşılığı farklı bir para birimi de olabilir; örneğin 3 gün kalacaksanız 150 artı 250 olmak üzere toplam 400 dolar, 4 gün kalacaksanız 200 artı 250 toplam 450 dolar yanınızda bulundurmanız gerekiyor. Önceden gidenlere sorup ‘Bize kimse para sormadı.’ diyenlere güvenip az parayla gitmeyin. Çünkü Ukrayna polisi bazen dönüş biletini ya da kalacağınız yeri bile sormadan sizi geçirebildiği gibi, bazen de yanınızda ne kadar para olduğunu sorar. Eğer bu soru size sorulduysa ve yukarıda bahsettiğimiz tutar yanınızda yoksa bilin ki Ukrayna’ya girme şansınız kalmadı.
Uygun fiyata bilet bulduysanız, gerisini bize bırakın. Yaklaşık 1 yıl Kiev’de yaşayan birisi olarak sizin için her yerde bulamayacağınız detayların yer aldığı en kapsamlı Kiev Gezi Rehberi’ni hazırladım. Rehberimizde Kiev’de gezilecek yerlerden tutun da gezilmemesi gereken yerlere kadar, evet burası önemli gezilmemesi gereken yerler de var; çünkü asgari ücretin 150 dolar olduğu bir ülkeye gidiyorsunuz ve yürüyen servetsiniz. :)
>> Kiev Ucuz mu?
>> Kiev’e Nasıl Gidilir?
>> Kiev’e Ne Zaman Gidilir?
>> Kiev’de Nerede Kalınır?
>> Kiev’de Ulaşım
>> Kiev Gezilecek Yerler
>> Kiev Yeme-İçme
>> Kiev Gece Hayatı
>> Kiev’de Kaç Gün Kalınır?
>> Kiev Halkı
>> Kiev Alışveriş
>> Kiev’de Dikkat Etmeniz Gerekenler
Kiev Ucuz mu?
Evet, Türkiye’ye göre ucuz olan nadir ülkelerden bir tanesi de Ukrayna ancak vizesiz seyahat sebebiyle oldukça yoğun bir Türk akını var. Dolayısıyla turistlere hitap eden yerlerin fiyatları da artmış durumda. Ancak yerlisi gibi gezerseniz, nerede ne yapılacağını bilirseniz Kiev oldukça ucuz bir şehir. Tüm detaylar aşağıda.
Kiev’e Nasıl Gidilir?
Kiev’e İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlerden doğrudan uçuşlar yapılıyor ve yolculuk yaklaşık iki saat sürüyor. Türk Hava Yolları ve Pegasus’un çok fazla uçuşu var, özellikle Pegasus kampanyalarından çok uygun fiyatlar yakalayabilirsiniz. Ancak çok daha uygun bilet bulabileceğiniz bir firma daha var o da Ukraine International Airlines, hele ki uzun süreli planlar yapıyorsanız 300 TL altına bile bilet bulmanız mümkün. Black Friday gibi indirim dönemlerini de dikkatli takip ederseniz güzel fiyatlar yakalayabilirsiniz.
Kiev’de iki adet havalimanı bulunuyor; Boryspil ve Zhulhany Havalimanı. Eğer Kiev’e farklı bir Ukrayna şehrinden gelirseniz yüksek ihtimal Zhulhany havalimanına ineceksiniz, çünkü iç hat uçuşları ağırlıklı olarak bu havalimanından yapılıyor. Dış hat uçuşları her iki havalimanında da yapılıyor. Zhulhany Havalimanı, Boryspil Havalimanı’na göre çok daha küçük olduğu için Pegasus gibi firmalar buraya uçarken THY gibi firmalar Boryspil havalimanına uçuyor. Zhulhany biraz daha yakın olsa da her iki havalimanı da şehir merkezi dışında yer alıyor. Ancak otobüs ve servisler mevcut, ben yine de taksi ya da Uber kullanmanızı tavsiye ederim. Yaklaşık olarak yarım saatte şehir merkezine ulaşırsınız. Eğer Uber tercih edecekseniz havalimanında ücretsiz wi-fi var, dışarıya çıkmadan aracınızı çağırmanız önemli, dışarı çıkınca hallederim diye düşünmeyin. Çünkü wi-fi dışarıda çekmiyor.
Kiev’e Ne Zaman Gidilir?
Hiç bilmeyen birisinin bile Kiev iklimi hakkında az çok bilgisi vardır, en azından soğuk bir ülke olduğu biliniyor. Bu nedenle biraz daha güneş görebileceğiniz ve sıcaklığın arttığı Nisan – Ağustos ayları arası en uygun tarihler. Temmuz ayı genellikle sıcak ancak yağışlı geçiyor, bunu da hesaba katmanızda fayda var. Ancak Kiev’e ne zaman gidilir sorusunun cevabını mevsimlerde aramamak lazım, elbette mevsimler aklınızın bir köşesinde kalsın ama kesinlikle Kiev’e ucuz uçak bileti bulunca gidilir. Kesin ve net cevap bu. Çünkü Kiev her mevsim güzel bir şehir ve yapacağınız aktiviteler çok değişmiyor.
Kiev’de Nerede Kalınır?
Fiyatlar döneme ve doluluk oranına göre değiştiği için direkt bir yer söylemek mümkün değil. Ancak merkezi bir yerde konaklamak isterseniz Khreschatyk caddesine yakın olmasına dikkat edin, buradan her yere kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Tabii fiyatlar diğer bölgelere göre biraz daha yüksek olacaktır. Airbnb ile uygun fiyatlı yerler bulabilirsiniz ancak kiralayacağınız evlerin çok eski binalarda olacağını unutmayın, ille de otel olsun bir de ekonomik olsun istiyorsanız biraz merkezden uzaklaşıp metro hattı üzerindeki otellere bakmak daha doğru olur. Bizim Ukrayna için tercihimiz genellikle Airbnb oluyor, çünkü hem merkezi hem de uygun fiyatlı evler bulabiliyorsunuz. Evet binalar eski ama içleri gayet iyi oluyor, hem de bu tarihi binalarda kalarak Ukrayna’yı daha iyi hissedebiliyorsunuz. Eğer Airbnb’den ev bakacaksanız bu linki kullanarak üye olursanız ilk rezervasyonunuzda 130 TL değerinde bir indirim alabilir, yapacağınız bu karla Ukrayna’da çok rahat bir şekilde iki kişi güzel bir akşam yemeği yiyebilirsiniz. :)
Kiev’de Ulaşım
Kiev’i dolaşmak için pek çok farklı alternatif var; Uber fiyatları oldukça uygun. O yüzden iyi bir seçenek olabilir ya da tripadvisor üzerinden kendi aracıyla size tüm Kiev’i gezdirebilecek birini bulabilirsiniz. Hatta Azeri ya da Türkmen yani Türkçe bilen şoför bile bulmanız mümkün. Taksi ile gezebilirsiniz ancak bu en pahalı yöntem. Bu üç yöntem gayet rahat ancak siz de bizim gibi gittiğiniz ülkeleri yalnızca görmeye değil de yaşamaya gidiyorsanız hiç biri size göre değil, diyoruz ya gezdik, gördük, yaşadık :)
Kiev’i yaşamak istiyorsak kesinlikle toplu taşımayı kullanmalıyız. Metroyu kullanacağız ki dünyanın en derin metro istasyonunu görebilelim. Arsenalna metro istasyonu 105 metre derinliği ile dünyanın en derin metro istasyonu. Bu istasyon Kırmızı hatta bulunuyor, aynı hattaki diğer istasyonlar da oldukça derinde ancak en derini Arsenalna istasyonu. Yeşil ve Mavi olmak üzere 2 metro hattı daha var, yani toplamda 3 metro hattı bulunuyor.
Metro ile ulaşamadığınız yerler için tramvay hattını kullanabilirsiniz, hatta lazım olmasa da kullanın derim. Zaten kimse aşağıda fotoğrafını gördüğünüz tramvaya binmeden gelmek istemez. :) Metro ya da tramvayla ulaşamadığınız yerler için de bence en iyisi yürümek, hem de yavaş yavaş yürümek ve yanından geçtiğiniz binaları tek tek incelemek. Tabii gece geç vakit çıktıysanız, yani amaç gezmek değil de gecelere akmaksa o zaman yürümek olmaz. Uber çağırabilirsiniz ya da bir ana caddeye geçip otostop çekebilirsiniz. Aslında buna tam olarak otostop denemez, yoldan geçen bir taksi bulmanız ve durdurmanız çok zor. Bunun yerine ana caddeye çıkıp elinizi kaldırırsanız arabalar durur, gideceğiniz yeri söylersiniz, pazarlığınızı yapıp binersiniz ve en ucuz şekilde gideceğiniz yere gidersiniz. Güvenilir mi derseniz, ben sayısını bilmediğim kadar kullandım ve sorun yaşamadım. Tabi Ukrayna’da olunca şoförün sarhoş olması insanın gözüne sorunmuş gibi gözükmüyor. Özellikle gece geç vakitte %80’i sarhoş oluyordu, hatta direksiyonda içmeye devam edenler bile denk geldi. Bir düşündüm de siz Uber kullansanız daha iyi olacak :)
Eğer oteliniz merkezdeyse gezerken ulaşım ile ilgili bir sorun yaşamazsınız. Yalnızca havaalanından direkt merkeze gelebileceğiniz bir toplu taşıma aracı yok, aktarma yapmak zorundasınız. Yurtdışı tecrübeniz çok fazla yoksa toplu taşımada aktarma yapmak sizi zorlayacaktır. Bu noktada da Uber sizi kurtarır. Eğer Türkiye’de kullandığınız hattı orada kullanmak gibi bir niyetiniz yoksa havaalanında wi-fi ağı bulunuyor, dışarıya çıkmadan Uberinizi çağırıp, rahat rahat otelinize gidebilirsiniz.
Kiev Gezilecek Yerler
Şu anda Ukrayna’nın başkenti olması Kiev’in ne kadar önemli bir şehir olduğunu bizlere gösteriyor. Ayrıca Kiev, Sovyetler Birliği zamanında da önemli bir şehirdi ve tarihi önemli olaylarla dolu. Khreshchatyk Caddesi ve Bağımsızlık Meydanı bile Kiev tarihini hissetmenizi sağlayacaktır, buna emin olabilirsiniz. Bu meydan farklı dönemlerde bağımsızlık mücadelelerine tanık olmuş bir meydandır.
St. Sophia Katedrali, St. Michael Katedrali ve Mağaralar Manastırı da kesinlikle görmeniz gereken yerler arasında yer alıyor. Bu arada Mağaralar Manastırı turistik bir yer olmasının yanında Ortodoks inancına göre Hac noktalarından bir tanesi.
Yukarıda bahsettiğim ve dünyanın en derin Metro İstasyonu olma özelliğine sahip olan Arsenalna Metro İstasyonu‘nu da gitmişken görmemek olmaz, emin olun Kiev dönüşü yakınlarınıza en çok anlatacağınız yer burası olacak ama muhtemelen insanlar abarttığınızı düşünecek :) İşte o kadar derin.
Eğer çocuğunuz varsa Landscape Alley‘e bir uğrayın derim, çok ilginç bir park.
Müze olarak Çernobil Müzesi ve Savaş Müzesi ziyaret edilebilir. Çernobil biraz daha yakın bir tarihte olması ve ülkemizde de etkilerinin gözükmesi sebebiyle sizi üzebilir. Savaş müzesi, taraflı hazırlanmış şeklinde eleştirilere maruz kalsa da yaşananlar hakkında fikir sahibi olmanıza yardımcı olacaktır.
Kiev’de gezilecek diğer yerler ve yukarıda bahsettiğimiz yerler hakkında daha detaylı bilgi almak için “Kiev Gezilecek Yerler” yazımızı inceleyebilirsiniz. Konum bilgilerinden izlemeniz gereken rotaya kadar tüm detaylara yer verdik.
Kiev Yeme – İçme
Türk mutfağı ile kıyaslarsak Ukrayna mutfağı elbette biraz zayıf kalıyor, gerçi sadece Ukrayna için değil pek çok ülke için geçerli bir durum. Aslında bu bizim mutfağımızın zenginliğinden kaynaklanıyor. O yüzden kıyaslama yapmadan değerlendirme yaparsak, Ukrayna bir turist için yeterli yemek alternatifinin bulunduğu ve denemeye değer yemeklere sahip bir ülke.
Kiev’de denemeniz gereken yemeklerin başında Borsch Çorbası geliyor. Bunun dışında Kievski diğer adıyla Chicken Kiev en meşhur yemeği, kesinlikle her ikisini de deneyin. Biraz daha farklı tatlar ararsanız bir hamur işi olan Varenyky’yi ve kefir, sosis ve salata gibi malzemelerden yapılan Okroshka isimli soğuk çorbayı deneyebilirsiniz. Özellikle Okroshka biraz iddialı olabilir. Ancak çok farklı tatlar peşindeyseniz deneyin derim. Yemek haricinde bol bol kahve içmeyi ihmal etmeyin, önünüze çıkan küçük kahve tezgahları beklentinizin çok üzerinde kahveler hazırlayabilir. O yüzden onlara da bir şans verin ve denemekten çekinmeyin.
Kiev Restaurantları genellikle Türkiye’den ucuz ancak Kiev şartlarına göre biraz pahalıdır. Çünkü Ukrayna halkı genellikle restaurantlara gitmez. Bu yüzden de çoğu restaurant turistlere hitap eder. Ukrayna yemekleri denemek için en güzel yerler Kanapa Restaurant ve Khutorets on the Dnieper‘dir. Pizzamı makarnamı yiyebileceğim bir İtalyan mutfağı olsun derseniz Pizza Celentano işinizi görür. Uygun fiyatlar için kesinlikle önerim Puzata Hata, hayat kurtaran cinsten bir restaurant desem abartmış olmam. Ben her şeyi yiyemem, ille de Türk mutfağı isterim diyenler için de Musafir isimli Kırım Tatar restaurantını öneririm. Tat olarak ekstra bir özellikleri olmasa da yaprak sarma, gözleme, çiğ börek ve pek çok Türk yemeği var.
Kiev’de yemek yenilecek yerler ve denemeniz gereken yiyecekler ile içecekleri öğrenmek için “Kiev’de Ne Yenir? Nerede Yenir?” yazımızı inceleyebilirsiniz. Ayrıca gitmeniz gereken restaurantların konum bilgilerine de yazımızda yer verdik.
Kiev Gece Hayatı
Eminim ki Kiev gece hayatı ile ilgili herkesin az çok fikri vardır ancak peşin peşin söyleyeyim Kiev gece hayatı eşittir Kiev kızları gibi bir beklentiniz varsa onu unutun. Elbette Kiev kulüplerinde yeni arkadaşlar edinmeniz mümkün. Ancak hem kalite, hem eğlence, hem de güzel Kiev kızlarını aynı mekanda bulamazsınız.
Kiev gece hayatının merkezi olarak görülen Arena City içerisinde, cafelerden tutun da striptiz kulüplerine kadar her türlü eğlence mekanı vardır. Ancak burası daha çok turistlere yönelik bir yer; müşterileri, ağırlıklı olarak turistler ve turistlerle tanışmak için gelen genç kızlardan oluşmaktadır. Burada bulunan mekanların fiyat ortalaması da yüksektir. Elbette burada da gidilecek güzel yerler var. Ancak kesinlikle Arena City’ye tıkılıp kalmayın çünkü asıl Kiev gece hayatı, dışarıdaki mekanlarda yaşanmaktadır.
Kiev Barları ve Gece Kulüpleri için “Kiev Gece Kulüpleri” yazımıza göz atabilirsiniz. Özellikle Kiev halkının gittiği ve turistler tarafından az bilinen gece kulübü tavsiyelerimizi kaçırmayın.
Kiev’de Kaç Gün Kalınır?
“Ben her yeri gezeyim, bir daha gelemem.” diyorsanız 4 ya da 5 gece konaklayın derim, Kiev’de gezilecek yer çok. Bana kalırsa siz yine de gelemem diye düşünmeyin vize yok, dert yok; ucuz bilet bulursanız haftasonu bile Kiev’e kaçabilirsiniz. O yüzden illa 5 gecelik bir plan yapayım diye takılmayın. Size nasıl uyuyorsa, biletler hangi tarihlerde uygunsa o zaman gelin.
Kiev Halkı
Soğuk ülkenin insanı soğuk olur gibi bir kanı var. Ancak bana kalırsa durum tam olarak böyle değil. Biraz mesafeli ve kendi hallerinde yaşayıp; gerekmediği sürece tanımadıkları insanlarla çok fazla konuşmadıkları için soğuk olduklarını söyleyemeyiz. Bunlar daha çok medeniyet göstergesidir. Kiev halkı genellikle kendi sosyal çevresi dışındaki kişilere çok fazla müdahale etmez. Çünkü sizi rahatsız etmek istemez. Ancak tanıştıktan sonra gayet sıcak kanlı ve samimi insanlardır, hele de biraz içtilerse çok güzel sohbetler edebilirsiniz.
Ukrayna gibi gelir seviyesinin düşük olduğu ülkelere giderken ister istemez burada yaşayan insanlara karşı bir ön yargı oluyor. Ancak Ukrayna’da durum biraz farklı. Her ne kadar gelir seviyesi düşük olsa da eğitim konusunda çok gelişmiş bir ülkedir; okuma yazma oranı %99,5 dolaylarında, üniversite sayısı 400, bunların çoğu eski ve köklü üniversiteler – Türkiye’nin nüfusu Ukrayna’nın neredeyse iki katı ve üniversite sayısı 200’ün altında – kısacası eğitim konusunda gayet iyi durumdalar. Halkın büyük kısmı az da olsa İngilizce bilir. Ancak konuşmayı çok sevmez, siz İngilizce konuşsanız da size Rusça cevap verebilir.
Kiev Alışveriş
Gelişmiş bir şehir olan Kiev’de alışveriş için de çok fazla seçenek var. Mağaza ve alışveriş merkezlerinin çoğunda Visa ve Mastercard geçerli. Dolayısıyla nakit kullanabileceğiniz gibi kredi kartı ile de alışveriş yapabilirsiniz. Yine de küçük tezgahlar için nakit bulundurmakta fayda var. Bilmeniz gereken diğer bir konu da Ukrayna’da Tax Free alışveriş yok. Yani KDV iadesi alma gibi bir şansınız yok.
Her ne kadar alışveriş imkanı çok olsa da yine de ucuz ülke buradan bir çok şey alırım gibi bir hevesiniz olmasın. Çünkü büyük markalar için fiyatlarda bir avantaj yok, bu nedenle Kiev’de alışveriş için zaman harcamanın da bir anlamı yok. Yine de Khreschatyk Caddesi üzerinde bulunan alışveriş merkezlerini gezebilirsiniz, farklı yerlerde de AVM var ama hepsi birbirinin aynısı.
Sokak pazarı görmek isterseniz Besarabsky Market’e gidebilirsiniz ama fiyatlar pahalıdır. Kuruyemiş vs tezgahlarının çoğu Özbeklerindir ve Türkçe konuşabilirsiniz. Etrafında restaurantlar var ama gidip kendinizi yok yere sinir etmeyin, hem yemek hem de hizmet anlamında pişman edecek yerler.
Kiev’de Dikkat Etmeniz Gerekenler
Ufak tefek hırsızlık olayları her ülkede olduğu gibi Ukrayna’da da elbette ki yaşanıyor. Tehlikeli bir yer değil. Ancak yine de gece çok geç vakitlerde dışarıda yürümeseniz daha iyi, alt geçidin birinde içki içen sarhoş bir grup olabilir ve alkolün de vermiş olduğu yetkiye dayanarak sizinle dalaşabilir :) Bir keresinde benim arkamdan şişe atmışlardı, sonuçta sarhoş birisinin ne yapacağı belli olmaz. O nedenle dikkatli olmakta fayda var.
Erkekler için geçerli olan bir madde: Ağırlıklı olarak turistlerin gittiği gece kulüplerine gitmeyin, giderseniz de çok dikkatli olun, durup dururken bir bayan sizinle ilgilenmeye başlarsa ilk görüşte size aşık olduğunu falan düşünmeyin :)
Yanınızda Dolar ya da Euro getirin; TL getirirseniz kur farkından dolayı zararınız fazla olur. Ayrıca adım başı döviz bürosu bulabileceğinizi unutmayın ve paranızı çevirmek için acele etmeyin, oranlara bakıp en uygun olanında çevirin.
23:00’dan sonra marketlerde alkollü içki satışı yok.
Ufak bir detay ancak söylemekte fayda var; Ukrayna’da musluk suları içilmiyor.
Kiev ilgili benim söyleyeceklerim bunlar.. Umarım dolu dolu ve güzel bir tatil geçirirsiniz.