Alanya denince aklınıza ne geliyor diye sorulsa, bir çoğumuz otel, her şey dahil, rus falan der. 😀 Kimsenin aklına orman ya da ağaç gelmez, biz de İncekum Orman Kampı’nı görene kadar Alanya’da bu kadar ağaç olduğunu bilmiyorduk. Çünkü Alanya maalesef ki sahil şeridinin komple otel ya da bina olduğu, özellikle yazın yabancı turistler tarafından akın edilen bir tatil beldesiydi. İyi ki kamp yapmaya başladık da böyle güzel yerleri de keşfettik dedik. Bu satırları okurken olur mu canım o kadar bağ bahçe var diyenleri sahile doğru davet ediyoruz. 😆

İncekum Orman Kampı Nerede?

İncekum Orman kampı, yazları en az 1 kere uğradığımız, Alanya merkeze yaklaşık 20 km. uzaklıkta, en yakın yerleşim yeri Avsallar’a 2-3 km mesafede., uzun çam ağaçlarıyla sarılı, kendi kumsalı olan, çadır ve karavan kampıyla başladığı yolculuğuna günümüz dünyasının maalesef ki modası olan bungalovları da ekleyerek devam ediyor.

Ya nasıl yer buldunuz? Orası kamp alanı gibi değil, insanların çamaşır makineleri bile vardı.” diye soruları olanlar eminiz ki vardır. Önceki önceki zamanlarda İncekum yalnızca sezonsal çadır ve karavan sahiplerinin akın ettiği bir kamp alanı idi. Dolayısıyla da yer bulmak imkansızdı. Ancak son iki yıl içinde yapılan düzenlemelerle birlikte, hem çadır hem de karavan alanlarının sayısı azaltıldı. Artık en fazla 15 günlük konaklamalara izin veriliyor ve rezervasyon sistemi sayesinde erken plan yapan ziyaretçiler için yer bulma sorunu büyük ölçüde azaldı diyebiliriz. Biz de bu yeni sistemden faydalanıp yer bulanların arasındayız.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Çıktık Yola | Ecem & Fatih (@ciktikyolacom)

Ancak bu kamp alanında ya da yönetiminde her şeyin kusursuz olduğunu söylemek doğru değil. Size yanlış gördüklerimizi de anlatalım ki gitmeden bilginiz olsun ve sürpriz yaşamayın istiyoruz. Bizce İncekum Orman Kampı’ndaki en büyük sorunlardan biri, çalışanların keyfi tutumları. Örneğin, günübirlik giriş yapan bir ziyaretçisiniz, akşam belli bir saatte çıkmanız gerekiyor. Bunun kontrolü maalesef ki yapılmıyor. Kampçılar olarak siz, gece de konaklayacağınız için daha fazla para ödüyorsunuz. Ancak günübirlik giriş parası ödeyerek içeri girip sabaha kadar kamp alanında kalanlara kimsenin ses çıkardığı yok. Gece huzurla oturmak varken, bütün gece farklı eğlence anlayışına sahip günübirlikçilerin müziğini dinliyorsunuz.  Diğer bir örnek de, diyelim ki çadır ya da karavancısınız. Çıkış yapacağınız gün sabah 9’dan itibaren sürekli olarak kontroller yapılıyor ve öğlen 12’ye kadar çıkış yapılması gerektiği söyleniyor. Tamam saat 9’da geldin bir kere söyleyip hatırlattın onu anlıyoruz, ne diye yarım saatte bir gelip taciz ediyorsun. Bu arada kurallar kişilere göre işliyor, görevlilerin tanıdıkları akşam 6-7 gibi çıkıyor. Yani biz kurallar olmasına karşı değiliz hatta olmalı ama kişiye değişmemeli.

Evcil dostu olanlar için de küçük bir parantez açalım. Şimdi sitesinde falan evcil hayvan yasak ibaresi var, ona inanmayın. Biz orada kalırken bir takipçimiz mesaj atıp daha önceden rezervasyon yaptığını ama evcil hayvan yasak olduğu için iptal etmek zorunda kaldığını söyledi. Bu mesajı okurken 3-4 karavan yanımızda bir karavancı köpeğiyle konaklıyordu. Öyle karavanın içinde falan da saklamıyor, gayet rahat bir şekilde dışarıya saldı ve köpek bizim çöpümüzü falan karıştırdı. Görevliye hani evcil hayvan yasaktı diye sorduğumuzda o kapıdakinin görevi diye cevap verdi. Kapıdaki görevliye sorduğumuzda da o içeridekilerin görevi dedi. Bu gişede duran görevlinin genellikle müşterilere karşı agresif ve kaba tavırları var. Sanki orada bir çalışan değil de sahibiymiş gibi davranıyor. Neyse sözün özü evcil hayvan kuralının uygulanmadığını bilin. 🤫

İncekum Orman Kampı Gün Batımı

Bu olumsuzluklara rağmen, biz İncekum Tabiat Parkı‘na gitmekten vazgeçmiyoruz. Çünkü gerçekten doğal bir güzelliği var. Genelde tercihimiz sabah ya da en geç 12’ye kadar denize girmek oluyor. Bu saatte su daha az dalgalanıyor ve berrak bir suda gözlük takmadan suyun dibini bile görüp yüzebiliyoruz. Kampın kendi kumsalı ve önündeki minik koyu özelinde şunu söyleyebiliriz; dibi taşlık, kayalık. Dolayısıyla bir deniz ayakkabısı giymek şart. Yoksa ayaklar parçalanıyor.

Bütün tatiliniz boyunca burada yüzmek zorunda değilsiniz tabi ki.. İncekum Plajı‘na yürüyerek 15 dk. mesafede. Oraya gidince asıl İncekum’u gördük desek yalan olmaz. :) Yumuşacık bir kum.. Denizi de ne hikmetse 0 taşlık, alabildiğine yine yumuşacık kum.. Üşenmezseniz oraya gidin direkt. :) Giderken de su vs. almayı unutmayın, Alanya güneşi yamultur insanı, orada da su alacak yer yok. Sahil alabildiğine otel..

Plaj

Kamp alanında, temel ihtiyaçları karşılaşamak için yeterli seviyede olan mini bir marketi de var. Ama şunu söyleyelim fiyatlar da dışarıdakilere göre biraz yüksek. Biz gelmeden tüm alışverişimizi yapmayı tercih ediyoruz. Oradayken de markete gitmemiz gerekiyorsa Avsallar’a gidiyoruz. Avsallar’da hem pazar, hem tüm marka marketler var. Aynı zamanda yürüyüş yapabileceğiniz yerler de var. Yürüyerek bile gidilir. Aracınız varsa Alanya merkeze’e gitmek de çok kolay. Gitmişken Alanya Kalesi’ni de mutlaka ziyaret edin. Teleferiğe binin. Gün batımına doğru ortam çok güzel oluyor.

Burası sadece bir kamp alanı değil, günübirlikçi misafirlere de hizmet verdiği için içerisinde bir restoranı da var. Ek olarak bir de fırın var, lahmacun ve pide yapıldığı söyleniyordu ama biz toplamda 45 gün kaldık, kendisine bir kere bile denk gelemedik. Belki 2024’te. :)

Karavan ve Çadır Alanları: Düzen var mı düzen?

Orman kamplarında düzen nadiren görülen bir şeydir ama burası altyapı anlamında gayet düzenli. Öncelikle çadır ve karavan alanlarını 2023 yılı itibariyle birbirinden tamamen ayırmışlar. Elektrik de alıyorsanız karavanlarda her bir parsele özel ya da çadır alanlarında ortak elektrik alabileceğiniz panolar mevcut. Siz işinizi garanti altına alıp kendi uzatmanızı getirin, biz hep böyle yapıyoruz. Parsel içerisinde yine temiz su alabileceğiniz ya da pis suyu dökebileceğiniz giderler de var. Su ve pis su gideri sadece karavan kısmı için geçerli.

Karavan tarafında parsel ayrımı çok daha net ve düzenli. Parselinizin içerisinde kullanabileceğiniz bir de piknik masası oluyor. Karavancılar biraz yayılmayı ve geniş alanda hareket etmeyi de severler, burası tam da öyle bir yer. :)

İncekum Kamp Alanı

Ortak Alanlar: WC, Duş, Mutfak, Sıcak Su

Ortak alanlar hem çadır hem de karavan alanlarında var ama ne diyorlar biliyor musunuz? Bırakın da bizi gidelim.. Çünkü o kadar eski ve dökükler ki.. Halleri içler acısı. Tesis yönetimi neden bu kadar para kazandığı bir yere yatırım yapmaz bunu yıllardır anlamadık. İnsanlar, bizler mecbur kalınca tabi ki kullanıyoruz. Neyse ki ortak alanları temizleyen ablalar çok iyiler, basıyorlar çamaşır suyunu. Mis gibi yapıyorlar. Ama insanlarımız da maalesef ki bulduğu gibi bırakmıyor. Duşlarda sıcak su 7×24 yok, yukarıda güneş panelleri var. Kamp alanı kalabalık olunca sıcak su en geç 13 gibi bitiyor.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Çıktık Yola | Ecem & Fatih (@ciktikyolacom)

Buraya kadar geldiyseniz karar verme aşamanıza yardımcı olacak müthiş bir özet bilgi de ekliyorum, şimdiden iyi kamplar! :)

Çadır için uygun mu: Evet, çok uygun.
Karavan için uygun mu: Evet, çok uygun.
Parsel olarak bölünmüş mü: Evet.
Çadır ve karavan alanları ayrı mı: Evet.
Elektrik var mı: Evet, ufak bir ek ücrete tabii.
Su var mı: Evet.
Parselden mi yoksa ortaktan mı alınıyor: Parselden.
Tuvalet var mı: Var, temizleyen ablalar çok iyi.
Duş var mı: Var.
Sıcak su var mı: Güneş enerjisi var, öğlene kadar bulunuyor.
Yakınlarda market var mı: Var
İnternet var mı: Kamp alanının interneti yok.
Rezervasyon gerekiyor mu: Evet
Otopark var mı: Evet
İçme suyu var mı: Hayır
Kamp Ücreti: Karavan 190 TL (2023) , çadır 140 TL (2023). Elektrik su ücreti günlük 15 TL. (2023)
Güvenlik var mı: Var, siz yine de kendi önlemlerinizi alın.
Yabani hayvan var mı: Cırcır, sincap, kuş, kedi ve köpek bol. Gerisi yok. :)

Ek bilgi orman kampının içerisine 2023 itibariyle inşa ettikleri bungalovları da kiralamaya başlamışlar. Ağaçların arasında evlerin olması, ağaçtan betona dönüşmek en korktuğumuz şeylerin başında geliyor. Umarız orman kampının her yeri bungalovlar kaplamaz. Bungalov kiralamak için ve fiyatlarını öğrenmek için işletmeyle iletişime geçmeniz gerekiyor.