Ege bölgesinde tatil planlayanlar için son yılların en gözde yerlerden biri de kuşkusuz Akyaka. Hem doğal güzellikleriyle hem sakinliğiyle insanları kendine çekiyor. Tabii bir de Gökova Körfezi’nin rüzgarıyla kite-surf sevenlerin de ilgilsini çekiyor. Bize sorarsanız Akyaka’nın tek sıkıntılı yanı çok fazla sinek olması, bunun dışında harika bir yer. Yazımızda, Akyaka’da gezilecek yerler, Akyaka’ya çok yakın olan Akçapınar Köyü’nde yapılacak aktiviteler, Akyaka otelleri, Akyaka restoranları ve diğer tüm detaylardan bahsettik; Sinkovlarınızı da aldıysanız Akyaka turumuza başlayalım. :)
Akyaka’da Gezilecek Yerler
Öncelikle şunu söyleyelim Akyaka küçük bir yer, dolayısıyla gezilecek yerler ve yapılacak şeyler oldukça kısıtlı. Milas ya da Marmaris tarafında gezilecek çok güzel yerler ve koylar var. Ancak Akyaka merkezinden çok uzaklaşmayalım derseniz yapılacak şeyler çok kısıtlı.
1- Azmak’ta Tekne Turu
Akyaka’nın klasik aktivitelerinin başında Azmak üzerinde yapılan tekne turu geliyor. Akyaka merkezinden kalkan tekneler biraz daha kalabalık oluyor. Akçapınar tarafında yapılan turlara katılmak bu yüzden çok daha keyifli, ayrıca biraz daha uzun bir tur yapıyorlar.
2- Kitesurf
Rüzgarları ve geniş bir koya sahip olması sayesinde Akyaka, kitesurf için Türkiye’deki en güzel noktalardan bir tanesi. Her seviye için uygun ve hiç bilmeyenler için de gayet güzel kitesurf okulları var.
3- Akçapınar Köyü Kano Turu
Akyaka’ya çok yakın olan Akçapınar Köyü, sanki Akyaka’nın biraz daha sakin olan bir kopyası gibi. Burada yapılacak en güzel aktivitelerden biri de Kano turu; sazlıkların arasında güzel bir parkur.
4- Aşıklar Yolu (Sevgi Yolu)
Akyaka’da gezilecek yerlerin ve yapılacak şeylerin ucu bir şekilde Akçapınar Köyü’ne çıkıyor. Sevgi Yolu ya da diğer adıyla Aşıklar Yolu‘da Akyaka’dan Akçapınar’a giden yol üzerinde. Aslında bu yol eski Marmaris yolu ve bu yolun en büyük özelliği 80 yıllık okaliptüs ağaçlarının arasında olması. Sıtma hastalığının sebep olduğu belki de tek güzel şey bu yol olabilir. Zamanın buradaki bataklık yüzünden çok fazla sivrisinek oluyormuş, bu da sıtma hastalığının yayılmasına ve ölümlere sebep oluyormuş. Okaliptüs ağaçları, bataklığı kurutmak amacıyla dikilmiş ve başarılı da olmuş. Yetmemiş 80 yıl sonrası için bile mükemmel bir manzara bırakmış ve Aşıklar Yolu’nu yaratmış. Ancak maalesef ki sıtmadan çok daha büyük bir hastalık olan insanlar! buradaki okaliptüs ağaçlarının ölmesine sebep oluyor. Evet, ağaçların üstüne isimlerini kazıyan insanlar, bu ağaçları göz göre göre öldürüyor.
5- Akyaka Orman Kampı
Biz Akyaka’ya ilk gittiğimizde Ağustos’un başıydı ve en yoğun zamanıydı. Merkezde bulunan Akyaka Halk plajını görünce ne yalan söyleyelim denize girmek bile istemedik. Akyaka Orman Kampı’na gittiğimizde ise bambaşka bir denizle karşılaştık. Burada Albay Koyu, 72 Merdiven, Akvaryum Koyu gibi küçük ama denize girmek için çok güzel koylar var. Hem suyu çok temiz hem de merkeze göre çok daha sakin bir bölge. Koyları ve kamp alanını merak ediyorsanız Akyaka Orman Kampı yazımıza göz atmak için tıklayın.
Akyaka’ya Ne Zaman Gidilir?
Akyaka’da yazlar sıcak ve yağışsız kışlar ise ılık ve yağışlı geçiyor. Ama şunu belirtmem lazım ki Azmak’ın yanında havayı en az olduğundan 5 derece daha serin hissedip ayağınızı suya soktuğunuzda 10 derece daha serin hissetmeniz mümkün. :) Deniz sezonu Nisan ayı itibariyle açılıyor. En sakin dönemi bu aylar oluyor. Ancak Azmak suyunun denize döküldüğünü de unutmayın, deniz her zaman soğuk oluyor. Bu nedenle yaz sonunu tercih etmekte fayda var, deniz biraz olsun ısınmış olur.
Akyaka’ya Nasıl Gidilir?
Ege’nin Muğla iline bağlı Ula ilçesinden ulaşabileceğiniz Akyaka, Marmaris’e sadece 31 km uzaklıktadır. Hazır Akyaka’da iken Marmaris’e uğrayabilirsiniz. İstanbul – Akyaka arası kendi aracınızla 10 saat sürecek bir mesafede, otobüsle 11-12 saat sürme durumu var. Aynı zamanda isterseniz Bodrum ya da Dalaman havaalanlarından da buraya otobüs ya da özel transfer kullanarak gelebilirsiniz.
Akyaka Otelleri
Akyaka’da her bütçeye uygun konaklama yeri bulmak mümkün. İsterseniz apart pansiyonlarda isterseniz butik otellerde isterseniz de yıldızlı otellerde konaklayabilirsiniz. Akyaka’nın merkezi zaten küçük olduğundan yürüyerek her yere erişebilirsiniz. Biz Hanzara Otel’de konaklamıştık. 2023 fiyatları 2500 TL civarında. En ucuz fiyatı bulmak için Enuygun.com‘un Muğla Akyaka Otelleri sayfasından baktık. Ortalama bir kahvaltı vardı. Oda içerisindeki eşyaların biraz yenilenmeye ihtiyacı olsa da kısa süreli tatil için bizi rahatsız eden herhangi bir durumu olmamıştı.
Akyaka’da Nerede Yemek Yenir?
Azmak’ın yanında birçok restaurantın olmasının yanı sıra ev yemeği de yemek isterseniz Akyaka’nın merkezinde sizin için uygun yerler var. Azmak yanındaki restaurantlar maalesef fiyat – kalite dengesini iyi tutturamıyor. Orada yemek yemenin tek güzel yanı ördekleri beslemeniz olur, gitmeseniz çok birşey kaybetmezsiniz. Sırayla aşağıda bizim gittiğimiz yerleri sizinle paylaşıyorum:
- Ayşe Ana’nın Yeri: Akyaka ve ev yemeği denilince akla gelen ilk isim burası. Hem konumunun avantajıyla hem de lezzetiyle sizi doyuracak ve memnun ayrılmanızı sağlayacaktır. Serpme kahvaltı, sulu yemek, zeytinyağlı, mantı gibi her damak zevkine uygun yemeği burada bulabilirsiniz. Ayrıca sıcak sıcak gözlemeleri ve ıspanak, kabak ve peynirli börekleri var. Yanına bir de çay.. Afiyet olsun! Adres: Akyaka Mahallesi, Nergis Sok. No:16 Ula – Muğla
- Halil’in Yeri: İçerisi boş olmasına rağmen servisi oldukça yavaştı. Burada da yaklaşık 150 TL civarında bir hesap ödemiştik. Balıklar taze ve lezzetliydi. Adres: İnişdibi Caddesi No: 48 Ula/Muğla Tel: 02522435622 ve websitesi: www.halilinyeri.com.tr
- Nadir Usta’nın Yeri: Birer çupra, 2 çeşit meze ve 2 kadeh rakıya 150 TL civarında vermiştik. Masaya yemekten önce sinkov geliyor ki sineklere yem olmayın. :) Adres: Azmakbaşı Gökova Akyaka, Muğla. Tel: 0252 243 56 29